Her an eve gelecek gibi

Kadın Haberleri —

Zeynep Saroxan'ın annesi Halime Hüseyin

Zeynep Saroxan'ın annesi Halime Hüseyin

  • Zeynep Saroxan, küçüklüğünde tanıdığı Kürt Özgürlük Hareketi’nin bir parçası oldu ve Rojava Devrimi’yle kadınlar için çalıştı. Mücadelenin ve direnişin simgesi oldu.
  • 27 Eylül 2022 Türk devletinin SİHA saldırısında şehit düşen Zeynep Saroxan'ın annesi Halime Hüseyin, “Uluslararası mahkemelerde bize karşı yüzlerce suç işleyen Erdoğan dahil, çocuklarımızın katillerinin hesap vermesini istiyoruz.” dedi.

Erkek-devletlerin başlattığı savaşlarda kadınlar sürekli hedef haline getiriliyor. Kaçırılıyor, şiddet görüyor, tecavüze uğruyor ve rehin alınıyor. Kadınlar savaş içinde bile ayrı bir savaş aracı olarak kullanılıyor. Bunların dışında bir de savaşa karşı mücadele eden kadınlar var. Erkek-devletler bu kadınların iradesini kırmak için her an tetikte bekliyor. O kadın şahsında halkını, kültürünü ve hafızasını yok etmeye çalışıyor.

Zeynep Saroxan da bilinçli olarak hedef alınıp, onun şahsında ‘Kadın Devrimi’ olarak bilinen Rojava Devrimi’ne darbe vurulmaya çalışılan kadınlardan biri. Yaşamının her anını Kürt halkının özgürlüğüne adayan Zeynep Saroxan, 1981 yılında Kuzey-Doğu Suriye’nin Hesekê şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya gelir. 8 kız ve 4 erkek kardeşi olan Zeynep, Fen Bilimleri Enstitüsü'nden mezun olur ve Hesekê’de çeşitli okullarda kendi alanında öğretmenlik yapar.

Devrimle değişti, hayatları değiştirdi

Rojava Devrimi, on binlerce kadının hayatını değiştirdiği gibi onun hayatında da sihirli bir değnek gibi dokunur. Bu dokunuşun ardından Demokratik Birlik Partisi'nde (PYD) çalışmaya başlar ve 6’ncı Genel Kongresi’ne katılır. Cizre Bölgesi Kadın Meclisi’nde 2 yıl çalıştıktan sonra Özerk Yönetim Adalet Ofisi Eşbaşkanlığı’na seçilir. Cizre Bölgesi’nde üç ay boyunca görev yapar ve Hesekê’de bir çocuk ve kadın koruma merkezinin kurulmasına da katkıda bulunur.

Kadınların toplumun her alanında söz ve karar verici konuma gelmesi için görevden göreve koşan Zeynep, tıpkı 12 Ekim 2019’da Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Xelef’in hedef alınmasına benzer şekilde katledilir.

Takvimler 27 Eylül 2022’yi gösterdiğinde Zeynep Saroxan ve arkadaşı Yılmaz Şero, ıslah ve rehabilitasyon merkezlerini geziyordu. Dêrik- Girkê Legê yolunda içinde bulunduğu araç TC’ye ait SİHA tarafından alındı ve Zeynep şehit düştü.

Çocukluktan gelen ülke aşkı

Şehadetinin üzerinden bir yıl geçerken 80 yaşındaki annesi Halime Hüseyin, kızının mücadelesini Jinha’dan Delal Remezan’a anlattı. 

"Başından beri Kürt Özgürlük Hareketi’nin bir parçasıydı, yani evimiz toplantı ve ziyaretlerin yapıldığı bir yerdi. Zeynep, o zamandan beri çalışmalara, toplantılara katılmayı istiyordu. Kürt Özgürlük Hareketi’ni öğrenmeyi ve faaliyetlerine katılmayı seven bir çocuktu. Onun için çok korkuyordum, bu yüzden ona her zaman genç olduğunu ve eğitimini tamamlamasını söylüyordum ancak o hep reddetti. Suriye krizinin başlaması ve 19 Temmuz Devrimi’yle birlikte PYD bünyesinde çalışmalara katıldı. İşini sevgiyle ve titizlikle yaptığı için çok sevildi. Zamanının çoğunu çalışarak geçiriyordu. Suriye'nin çeşitli bölgelerini gezdi. Mücadelenin ve direnişin simgesiydi.”

Kızının şehadetine hala inanamıyor

“Şehadet haberi kulaklarımda çınlıyor” diyen Halime Hüseyin, halen kızının şehadetine inanmadığını belirtti: “Sabırsızlıkla evine dönmesini bekliyordum ama dönmedi. Evdeki bütün detaylar bana onu hatırlatıyor. O zafere giden en büyük yol sayılan şehadet yolunu seçti. Burası bizim topraklarımız, atalarımızın toprakları ve burada yaşıyoruz.”

Erdoğan dahil, katiller hesap versin

Türk devletinin insanlık dışı yöntem ve yasaklı silahlarla bölgedeki güçlerin onayıyla Rojava halkına karşı savaştığını ifade eden Halime Hüseyin, “Şehit anneleri olarak, uluslararası mahkemelerde bize karşı yüzlerce suç işleyen Erdoğan dahil, çocuklarımızın katillerinin hesap vermesini istiyoruz. Çocuklarımızın mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.