Her gün, her dakika buradayız

Kadın Haberleri —

Sakine Cansız(Sara) anma

Sakine Cansız(Sara) anma

  • Kadınlar, Türk polisi ve jandarmasının ablukasına rağmen Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i mezarı başında andı. “Burası itaat edenlerin değil, yaşamı mücadeleye çevirenlerin yeri” mesajını veren kadınlar, her gün ve her dakika ayakta durmaya devam edeceklerini belirtti.

Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez’in (Ronahî) şehadeti üzerinden 11 yıl geçti. Her biri adı ve cesaretiyle tarihe geçerken, onlardan ilham alan kadınlar da aynı cesaretle yeniden yeşeriyor. Kadınlar 6 Ocak’ta Fransa’nın başkenti Paris’te katliamın gerçekleştiği yere akın ederek “Vazgeçmiyoruz” mesajını verdi. Dün de Kurdistan ve Avrupa’da birçok noktada alanlara çıkarak katliam aydınlatıncaya ve gerçek katiller ortaya çıkarılıncaya kadar bir adım geri atmayacaklarını haykırdı. 

PKK kurucularından Sakine Cansız, Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez Paris’te 9 Ocak 2013’te MİT’e bağlı bir tetikçinin eliyle katledilmişti.

Bakurê Kurdistan’da da kadınlar Mereş, Dêrsim ve Mersin’e giderek şehitleri mezarı başlarında andı. Anma programını takip eden Mezopotamya Ajansı (MA), kadınlar anmada Türk polisinin ablukasına maruz kaldığını yazdı.

 

 

Rojbîn’in anmasına polis ablukası

Fidan Doğan, Mereş’in Elbistan ilçesine bağlı Xopon Mahallesi’nde bulunan mezarı başında anıldı. Anmaya, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Ceylan Akça, Dilan Kunt Ayan, Barış Anneleri, Demokratik Alevi Derneği (DAD) ve DEM Parti Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra Doğan’ın yakınları ve onlarca kişi katıldı. Ancak şehitlerin anılmasına dahi tahammül edemeyen Türk polisi ve jandarması anmadan önce mahalleyi ve mezarlığı ablukaya aldı. 

Burası itaat edenlerin yeri değil

Burada konuşma yapan DEM Parti milletvekilleri, Paris’ten Silopiya ve Silêmaniye’ye kadar Kürt kadınlarının hedef alındığına işaret ederek, “Kadınları katledince itaat edeceğiz sandılar ama itaat etmeyeceğiz. Burası itaat edenlerin değil, yaşamı mücadeleye çevirenlerin yeri. Varız ve var olacağız” mesajını verdi.

Kadınlar Taybet Analardan bugüne mücadelelerin süreceğini ve ‘Jin, jiyan, azadî’ etrafında birleşmeye devam edeceklerini ifade etti.

 

 

Katliamcı karanlık zihniyeti tanıyoruz

Leyla Şaylemez de Mersin'deki kabri başında anıldı. DEM Parti Milletvekilleri Saliha Aydeniz, Perihan Koca ve Ali Bozan, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, DEM Parti Mersin ve Adana il, ilçe örgütleri, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi, şehidin mezarı başında bir araya geldi. 

Katliamcı karanlık zihniyetin kadına, doğaya ve Kürde düşman olduğunu belirten SYKP Eş Genel Başkanı Yüce, “Katilleri Seve’lerden, Nagihan Akarsel’ler’den tanıyoruz. Her gün sokakta katledilen kadın arkadaşlarımızdan tanıyoruz. Kadınlar, onların bıraktığı mirası devraldı ve mücadeleyi yüceltti. Hep birlikte eşitliğin, barışın, adaletin mücadelesini vereceğiz" dedi.

DEM Parti Milletvekili Saliha Aydeniz ise 3 Kürt kadının faillerinin 12 yıldır ortaya çıkarılmamasına tepki göstererek, “Fransa katilleri ortaya çıkarmadı ve Evin Goyi ile arkadaşları da Fransa’da katledildi. Avrupa’da öldürülen kadınların katillerinin aynı olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Sara’nın arkasında milyonlar var

DEM Parti Dêrsim İl Örgütü Paris şehitleri ile Silopiya’da ikatledilen Sêvê Demîr, Fatma Uyar ve Pakize Nayır için Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) binasında anma etkinliği düzenledi.  Anmaya, TJA, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, DAD Eşbaşkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.   

Program kapsamında 6 kadın siyasetçi hazırlanan sinevizyon gösterildi ve konuşmalar yapıldı. Konuşmaların ardından lokmalar dağıtan kadınlar, Şehit Sara’nın mezarını ziyaret etmek istedi. Ancak Dêrsim emniyeti sadece 10 kişinin mezarı ziyaretine izin verdi. Halide Türkoğlu, Ayten Kordu ve Barış Anneleri’nden oluşan heyet Sara’nın mezarı başında dualar okudu, mezarına çiçekler bıraktı.

 

 

Mücadelesi nam saldı

Cansız’ın mezarı başında konuşan Türkoğlu valiliğin kararına tepki göstererek, “Onun mücadelesiyle Kürt kadın hareketi dünyada bilinen bir mücadele haline geldi. Sakine yoldaşa şunu söylemek isterim; yürüttüğün mücadelen bugün dünyanın her yerinde yankılanıyor. Kurdistan’da dünyanın her yerinde kadınlar ‘Jin, jiyan, azadî’ diyor. Sakine’nin fikriyatı her yerde yaşam buluyor her yerde ölümsüzleşiyor. Katillerden hesabı soracağız. Bu kararlı duruşu biz Sakine yoldaştan aldık ve bu kararlı mirasa sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.