Her yaştan ve her kesimden eylem

Kadın Haberleri —

.

.

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından yükselen kadın özgürlük mücadelesi halk ayaklanmasına dönüştü.  18. Gününe giren eylemlerde liseli genç kadınlar pek çok kentte sokağa çıkarken, çiftçiler de rejimi protesto etti. Tutuklamalar ise sürüyor.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesiyle başlayan protesto gösterileri yayılıyor. İran’ın 31 vilayetinde 170 kente yayılan protesto gösterilerine liseli gençler, çiftçiler de dahil oldu.18. gününe giren protestolarda harekete geçen liseli genç kadınlar İran genelinde birçok okulda rejim karşıtı gösteriler düzenledi. 

Liseli genç kadınlar ayakta

Kerec’de yapılan gösterilerde lise genç kadın öğrenciler, “İranı geri alacağız” sloganları attı. Başörtülerini atıp, saçlarını salan genç kadınlar, rejimin okul görevlisine karşı çıkıp, molla karşıtı sloganlar attı.

Şiraz’da liseli genç kadınlar “Diktatöre ölüm” sloganı attı.

Tahran’da daha önce Şerif Teknoloji Üniversitesi’ne yönelik rejimin yaptığı ağır ve silahlı saldırıları, Tahran, İsfahan, Zencan Semnan, Kum, Meşhed, Bircend, Rojhilate Kurdistan’ın Urmiye üniversitelerinde ateşler yakılarak protesto edildi. Tebriz Üniversitesi’ne saldıran rejim öğrencilere ateş açtı.

Necef Üniversitesi öğrencileri de Tahran’daki Şerif Teknoloji Üniversitesi’ne destek amacıyla dersleri protesto etti. Eylem düzenleyen öğrenciler sürekli “Azadî”, “Özgürlük” sloganları attı.

İsfahan’da çiftçiler eylem yaptı

İsfahan’da muhafazakar ve rejim yanlısı tutumlarıyla bilinen çiftçiler de  rejimi protesto etmek için sokağa çıktı. Bir yürüyüş düzenleyen çiftçiler protesto sırasında sık sık rejim karşıtı slogan attı.

Rojhilatê Kurdistan’da tutuklamalar devam ediyor

Öte yandan gerçekleşen protestoları, halkın taleplerini şarkıya döken ve özgürlüğü haykıran İranlı sanatçı Shervin Hajipor’un da tutuklandığı öğrenildi.

Rojhilatê Kurdistan’da da tutuklamalar devam ediyor. Merîwan’da ünlü bir avukat ve kadın hakları aktivisti olan Gulala Watandoost rejim güçleri tarafından tutuklandı. Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün geçtiği haberde 3 Ekim’de Sine’de tutuklanan Gulala Watandoost’un nereye götürüldüğü bilinmiyor. 

Cep telefonu ve bilgisayarlara konuldu

Urmiye’de de liseli olan  Mahabadlı Kawsar Kawsarnia ve Bawan Lotfi adlı genç kadınlar tutuklandı. Merîwan’da da 4 kişi rejim güçleri tarafından tutuklandı. Tutuklanan Kürtlerin evlerine baskın yapıldı, cep telefonları ve bilgisayarlara el konulduğu belirtildi.

Besic güçleri Kürt çocuklarınI katletti

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’da (KHRN) 21 Eylül’de yapılan protesto gösterilerinde Kirmanşanlı 16 yaşındaki Amir Hossein Basati katledildiğini duyurdu. KHRN, Amir Hossein Basati’nin  rejim güçleri tarafından yakın mesafeden vurulduğunu belirtti. Basati’nin vurulmasını ailesi, sosyal medyada yayınlanan bir videodan tespit etti. 29 Ekim’de ailesine teslim edilen çocuk toprağa verildi.

KHRN’nin yaptığı araştırmada rejime bağılı paramiliter olarak bilinen Besic güçleri ya da milisleri, protesto gösterileri sırasında Zakariya Khiyal, Abdollah Mahmoudpour, Amin Marefat ve Amir Hossein Basati adlı çocukları yakın mesafeden başından vurarak öldürdüğünü tespit etti. 

İnternetlerin ve iletişim kanallarının engellendiği İran’da protestolara ilişkin net bilgilere ulaşılamazken, Sistan-Belucistan’da da gösterilerin devam ettiği bildirildi. Rejim saldırılarında şimdiye kadar 42 Beluci’nin katledildiği belirtildi. 

Grev devam ediyor

KODAR, KJAR ve PJAK’ın çağrısıyla Rojhilatê Kurdistan ve İran genelinde rejimin ağır, acımısız ve silahlı saldıralarına karşı halk, esnaf ve çeşitli meslek grupları greve gitti. 

Kadın tutsaklar da grevde

Evin Cezaevi'nde bulunan bir grup siyasi kadın tutuklu da yayınladığı mesaj ile İran ve aRojhilatê Kurdistan’daki ayaklanmalara destek verdiklerini açıkladı. Rejim halka yönelik saldırılarını kınayan kadın tutsaklar başlatılan grevi destekledik söyleyerek, kendilerinin de bu kapsamda greve gittiklerini duyurdu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.