Her yer Colemêrg olmalıydı

Ömer Satıcı - Fethi Karakoç - Cabbar Taş

Ömer Satıcı - Fethi Karakoç - Cabbar Taş

  • Colemêrg (Hakkari), devletin tüm baskı, saldırı ve tehditlerine rağmen hem Yeşil Sol Parti’nin üçte üç yapmasını sağladı hem de sonradan gasp edilmesini önledi.
  • AKP’nin özellikle Kürt kentlerinden milletvekili çıkarmaması gerektiğini ifade eden Şemzînanlılar, “Her yer Colemêrg gibi olmalıydı. AKP'nin vekil çıkarmasına izin vermemeleri lazımdı" dedi.

Şemzînan sakinleri, herkesin sandık başına giderek oyunu kullanması ve sahip çıkması çağrısında bulundu.

Colemêrg'te henüz resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; milletvekilliği seçimlerinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), 95 bin 810 oyla yüzde 62,45; AKP, 31 bin 644 oyla yüzde 20,23; CHP, 11 bin 86 oyla yüzde 7,25 aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 109 bin 148 oyla yüzde 72,32; Cumhur İttifakı’nın adayı Tayyip Erdoğan 37 bin 188 oyla yüzde 24,64; Ata İttifakı’nın adayı Sinan Oğan 4 bin 139 oyla yüzde 2,74 aldı. Seçim öncesi adaylıktan çekildiğini açıklayan Memleket Partisi’nin adayı Muharrem İnce ise 458 oyla 0,30 oy aldı. Bu sonuçla Yeşil Sol Parti, üç milletvekilinin üçünü de alırken, AKP'liler tarafından sandık sonuçlarına dair üst üste itirazlar yapıldı. Tartışmalar sürerken AKP, bir vekil çıkarmak için tüm imkanlarını seferber etmeye başladı. AKP'liler tarafından tüm sandık sonuçlarına dair il ve ilçe seçim kurullarına, Yüksek Seçim Kurulu’na da itiraz başvurusu yaptı. AKP tarafından yapılan tüm itiraz başvuruları reddedildi.

Halk nöbet tuttu

Yeşil Sol Parti’nin olası hile ve usulsüzlüklere karşı başlattığı "demokrasi" nöbetiyle büyük kararlılık ve inançla üç vekili garantiledi. Konuya ilişkin MA'dan Mazlum Engindeniz'e konuşan Şemzînanlılar, AKP’nin tüm kirli oyunlarını boşa çıkardıklarını belirterek, ikinci tur seçimlerinde değişimden yana oy kullanacaklarını söyledi.

Büyük emek verdik

Fahri Geylani, 14 Mayıs seçimlerin yükünü, Colemêrg ve ilçelerindeki halk olarak gayet başarılı bir şekilde kaldırdıklarını vurguladı. 27. dönemde kaybettikleri vekili tekrar tüm oyunları boşa çıkararak, geri aldıklarını belirten Geylani, “Bir dönemden sonra üç vekil çıkardık. Bundan dolayı hem il hem de ilçeleri ve bu seçimde çalışan herkesi tek tek kutluyoruz, çünkü hepsi büyük emek verdi. Hepimiz üç gün boyunca oylarımız için nöbette kaldık. Genç olan üç vekilimiz de özgürlük, barış, birlik ve beraberliğe vesile olacaktır” dedi.

3-0'ın gururunu yaşıyoruz

Yeşil Sol Parti'nin üç adayını da Meclis'e taşıdıkları için mutlu olduklarını belirten Ömer Satıcı, “Biz, üç gün üç gece nöbet tutarak, oylarımızı çalmalarına izin vermedik ve sonuna kadar direndik. Direnişimiz zaferle sonuçlandı. Bir ilde 3-0 yapmak o kadar kolay değil. Bunun gururunu yaşıyoruz. Daha iyi bir gelecek için bu sistemi değiştirmenin zamanı geldi” şeklinde konuştu. İkinci turda da oylarını değişimden yana kullanacaklarını belirten Satıcı, “Oylarımızın kime gideceği belli, Kemal Kılıçdaroğlu'na vereceğiz” dedi.

AKP'ye izin vermedik

Yeşil Sol Parti’yle birlikte AKP'ye vekil kaptırmadıkları ve her üç vekili Meclis'e gönderdiklerini belirten Musa Yılmaz, “Cumhurbaşkanlığı için Kılıçdaroğlu'na, vekillik için de Yeşil Sol Parti için oy kullandık. AKP tarafından oy gaspı için birçok farklı yol denendi ve hırsızlık yapmaya çalıştılar ama izin vermedik. Bundan sonra da ikinci tur için elimizden gelen her şeyi yapacağız. İkinci turda oyumuz yine Kılıçdaroğlu’na vereceğiz. Umarım Kılıçdaroğlu kazanır. Bütün gençleri oylarını kullanmaya davet ediyorum. Bu sistemi değiştirmemiz lazım” diye konuştu.

AKP'ye hırsızlık yaptırmayın

AKP’nin Colemêrg ve Dersim gibi hiçbir yerden milletvekili çıkarmaması gerektiğini ifade eden Cabbar Taş, şunları dile getirdi: “Hepimiz de görüyoruz; adaletsizlik, ekonomik kriz, hak ihlalleri yaşanıyor. 21 yıldır halk bu zulmün altında yaşıyor. Her yer Colemêrg gibi olmalıydı. Faşist AKP'nin vekil çıkarmalarına izin vermemeleri lazımdı. Aldıkları oylar ne kadarsa yarısını da çalmıştır. Sandıklara ve oylarımıza sahip çıkalım. Erdoğan yüzde 45,5 oranında bile oy almamıştır. Bu bir manipülasyondur. İkinci turda sandıklarımıza sahip çıkmazsak AKP bu manipülasyonla hırsızlıklarına devam edecektir. Hırsızlık yapan bir zihniyet hiçbir zaman bu ülkeye adalet ve demokrasi getiremez. Bu yüzden ikinci turda oyumuzu Kılıçdaroğlu'na vereceğiz. Herkes oylarına sahip çıksın, çaldırmasın.”

Önce biz, kendimizi savunalım

Kürt halkının tarih boyunca zalimlere karşı büyük bir direniş sergilediğini vurgulayan Fethi Karakoç da şöyle konuştu: “ Onlar ne kadar hile ve hırsızlık yapmaya çalışsa da Kürt halkı direnişini sürdürecek. İkinci turda kazanacağımıza inanıyor; barışa, eşitliğe vesile olmasını istiyoruz. Bizler de her ulus gibi kendi haklarımızı, kendi kendimizi yönetmek istiyoruz. Bizler haklarımıza sahip çıkmadığımız sürece hiçbir ulus ve toplum haklarımızı savunmaz.” HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.