Her yer Gemlik oldu

  •  Rehin tutulduğu İmralı'daki cezaevinden 15 aydır hiçbir haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek ve tecrit siyasetini protesto etmek amacıyla Türkiye ve Kuzey Kürdistan'ın dört bir tarafından Bursa'nın Gemlik ilçesine gitmek için yola çıkıldı. 
  •  Türk devlet güçleri, birçok ilden çıkışları saldırı, ceza ve blokajlarla engellemeye çalıştı. Katılımın olacağı bütün kentlerdeki engellemelerle yetinmeyen polis, Bursa'daki HDP binalarını da abluka altına aldı; organize eden kurum eşbaşkanlarının da yer aldığı İstanbul kolunu terörize etti.  

 

ERDOĞAN ALAYUMAT/İSTANBUL

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Tevgera Jinên Azad (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile Mezopotamya Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek amacıyla "Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarıyla yürüyüş yapıldı. 

Yaklaşık iki haftadır Çukurova, Ege ve Marmara bölgeleri ile Kuzey Kürdistan kentlerinde Büyük Gemlik Yürüyüşü için eylem ve etkinlikler yapılarak duyurular yapılmıştı. Mersin, Adana, İzmir, Amed ve Van’da önceki gün polis engeline rağmen binlerce kişi yola çıktı.

Dün de İstanbul, Yalova ve Bursa’da Büyük Gemlik Yürüyüşü’ne başlandı. Çeşitli illerden Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Arabayatağı Mahallesi'nde bulunan ve Newroz Alanı olarak da bilinen alanda bir araya gelen kitle, Gemlik’e doğru yürümek istedi. Yürüyüş öncesi birçok ilin ve ilçenin giriş çıkışına kontrol noktası kuran polis, Valilik yasağını gerekçe göstererek herhangi bir açıklama ve yürüyüş gibi eylem etkinliklere izin vermeyeceğini bildirdi.

Alan polis ablukasında

Yürüyüşün başlayacağı Newroz Alanı’nı ablukaya alan polis, alana çıkan birçok noktada Genel Bilgi Taraması (GBT) uygulaması yaparak girişlere engel olmaya çalıştı. Bursa’da bulunan birçok HDP ilçe binası polis tarafından ablukaya alındı; giriş çıkışları yasaklandı.

Gemlik'te de abluka

Yürüyüşün varış noktası olan Gemlik ilçesinde de çok sayıda polis, HDP İlçe binasını ablukaya aldı ve kapısını kilitledi. HDP İnegöl İlçe binasının önü de polislerce dolduruldu; halkın toplanmasına engel olundu. Yalova’dan da Bursa’ya girişe izin verilmedi. 

Engeli aşanlar toplandı

Kestel, Nilüfer ve Gürsu ilçelerinden polis engelini aşan çok sayıda kişi, yürüyüş için belirlenen Newroz Alanı’nın yakınına gelerek toplandı. Toplanılan yeri de ablukaya alan polis, gözaltı tehdidinde bulundu. Haber hazırlanırken halkın akışı sürüyordu. 

İstanbul'da saldırı ve gözaltı

Yürüyüşün İstanbul ayağı için ilk olarak Kadıköy'ün Serasker Caddesi üzerinde toplanan kitle, Bahariye Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Serasker Caddesi’nde toplanan kitlenin içinde HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Bedran Öztürk, DBP Eşbaşkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP milletvekilleri, Tevgera Jinên Azad- Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti eşbaşkan ve yöneticileri de yer aldı.

Kadıköy’ün dört bir yanına yayılan binlerce kişi, yoğun polis ablukasına rağmen Bahariye Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Bu sırada vekillerin ve eşbaşkanların içinde olduğu grubun önü polislerce kesilerek yürüyüşe engel olunmak istendi. Polis ablukası ve engelini aşan binler, Kadıköy Boğa Heykeli’ne doğru “Faşizme karşı omuz omuza”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, "Tecrit kırılsın zindanlar boşalsın", “Her yer Gemlik her yer direniş", "Direne direne kazanacağız" ve “HDP halktır halk burada” sloganları atarak yürüyüşe geçti.

Boğa Heykeli’nin yanında bulunan başka bir grup da “Bijî Serok Apo”, “Selam selam İmralı’ya bin selam” sloganları ile Çilek Sokak’a doğru yürüyüşe geçti.

Vekiller ablukaya alındı

Serasker Caddesi üzerinde duran vekillerin olduğu grubu ablukaya alan polis, gazetecileri de alandan uzaklaştırdı. Vekillerin ablukadan çıkmasına bir süre izin verilmedi.HDP'li vekillere cinsiyetçi küfürler eden, şiddet uygulayan polise halk "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla yanıt verdi. Polisin saldırısına rağmen dağılmayan kitle Kadıköy'ün dört bir yanını eylem alanına çevirdi. Eylemde sık sık, "Faşizme karşı omuz omuza", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî berxwedana zindanan", "Tecrit kırılsın zindanlar boşalsın", "Her yer Gemlik her yer direniş", "Direne direne kazanacağız", "Bijî serok Apo", "Selam selam İmralı'ya bin selam" sloganları atıldı. 

Tecrit karşıtı mücadelede halkın ve HDP'li vekillerin gösterdiği kararlılık sonucu Kadıköy'ün tüm sokaklarında eylemler uzun süre devam etti. Ardından sloganlarla HDP Kadıköy İlçe binasına yürüyen kitlenin önü parti binası önünde kesilerek polis ablukasına alındı. Polis vekilleri ablukadan çıkararak, basını alandan uzaklaştırarak gözaltına almaya çalıştı. 

Yaklaşık iki saat süren eylem süresince gözaltına alınanlardan ETHA'nın isimlerini öğrenebildikleri şunlar: HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, HDK GYK Üyesi Sedat Şenoğlu, HDP İl Eşbaşkanları İlknur Birol ve Ferhat Encü, HDP Kadıköy İlçe Eşbaşkanı Koray Türkay, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş başkanı Özlem Gümüştaş ve ESP İl Başkanı Hatice Deniz Aktaş, Devrimci Parti Genel Başkan Yardımcısı Burcugül Çubuk, SYKP İstanbul İl Eşbaşkanı Roni Gören, Ezgi Gürbüz, Nezir Altıntaş, Elif Bulut, Pınar Türk, Erhan Bayrak, Halis Bingöl, Elif Yıldız, Evren Talu, Mehmet Masyan, Aslan Demir, Aygül Sincar, İsmail Temel, Mürüvet Küçük, Birgül İrin, Aydın Koçuk, Eylem Çelik, Rıdvan Karataş, Ali İpekli, Ünal Yusufoğlu, Ali Emre Ecer, Esra Üşüdür, Suavi Bayrak, Beyza Karayel ve Remzi Akbulut.

Yoğurtçu Parkı’na yürüyüş

Kadıköy sokaklarının tamamına yayılan Gemlik yürüyüşçüleri, polis engellerini aşarak Öcalan lehine sloganlarla yürüdü. Bahariye Caddesi’ne çıkan binler, “Selam selam İmralı’ya bin selam”, “Bê Serok jiyan na be”, “Her yer tecrit her yer direniş” ve "Bijî Serok Apo”  sloganlarıyla Yoğurtçu Parkı’na doğru yürüdü. 

Haber hazırlanırken siyasetçilerin de eşlik ettiği yürüyüş sürüyordu.

 

15 aydır haber yok

23 yıldır İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan'dan 25 Mart 2021’deki 4-5 dakikalık telefon görüşmesinin kesilmesinin ardından hiçbir haber alınamıyor. 

Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan, vasisi Mazlum Dinç ile İmralı’daki diğer tutuklular Ömer Hayri Konar’ın kardeşi Ali Konar, Hamili Yıldırım’ın kardeşi Polat Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın kardeşi Melihe Çetin, görüşme talebiyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Aileler, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı aracılığıyla İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğüne de başvurdu. 

Avukatlar, müvekkilleri Öcalan’la görüşmek için haftada iki kez olmak üzere yaptığı başvurulara olumlu ya da olumsuz bir yanıt verilmemesi nedeniyle 22 Kasım 2021'de Bursa Ceza İnfaz Hakimliğine “derhal görüşme” başvurusunda bulundu. Hakimlik, görüşmeye engel olarak Öcalan hakkında 12 Ekim 2021’de verilen 6 aylık avukat görüş yasağı, 18 Ağustos’ta verilen üç aylık aile görüş yasağı kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetti, ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara bilgi verilmedi.

Aile görüş yasağı, 18 Kasım 2021’de son bulmasına rağmen ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı görüş başvurularına herhangi bir yanıtın verilmemesi nedeniyle avukatlar, 28 Mart 2022’de bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliğine başvuruda bulunarak, aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılmasını talep etti. 29 Mart’ta yanıt veren hakimlik, başvuruyu reddetti. Hakimlik, ret gerekçesinde ise Öcalan hakkında yeniden verilmiş bir disiplin cezasının olduğunu, bu nedenle görüşmenin olamayacağını ileri sürdü.

Hakimliğin ret kararında, “Bütün başvurucular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakma cezası verildiği ve 21 Şubat’ta kesinleştiği gerekçesiyle talep reddedildi” denildi.

Avukatlar, hakimliğin ret kararı sonrasında 12 Mayıs’ta aile ziyaretlerinin “hukuksuz” disiplin cezalarıyla engellenmesini Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşındı. 

Öcalan, sosyal medyada yer alan kimi iddiaların ardından kamuoyunda kaygıların büyümesi üzerine 25 Mart 2021’de kardeşi Mehmet Öcalan ile telefonla görüşmüştü. Ancak Mehmet Öcalan, bu görüşmenin 4-5 dakika sonra kesildiğini duyurdu. O tarihten beri hiçbir iletişim sağlanmıyor, bilgi de verilmiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.