Heran’ın antik kentleri yok oluyor
Kültür/Sanat Haberleri —
- Heran’da tarihe ışık tutan Şuayip ve Soğmatar antik kentleri, gerekli ilgi ve bakımın gösterilmemesi nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
Urfa’nın Heran ilçesine 38 kilometre uzaklıkta bulunan Şuayip Antik Kenti ile 53 kilometre uzaklıktaki Soğmatar Antik Kenti tarihe ışık tutuyor. Ancak Kültür ve Tarih Varlıkları arasında yer almasına rağmen tarihi yapılara gerekli ilgi ve bakımın gösterilmemesi nedeniyle antik kentler yok olma riskiyle karşı karşıya.
Şuayip Antik Kenti
Şuayip Antik Kenti, kendi adıyla anılan Şuayip Mahallesi’nde yer alıyor. İzmir’de bulunan Efes Antik Kente benzerliğiyle ilgi uyandıran mimarisinin Geç Roma dönemine (M.S. 4-5. yüzyıl) ait olduğu belirtiliyor. Tipik Roma evleri tarzında yapılmış üçgen alınlıklı, çatılı ve etrafı duvarlarla çevrili avlular ile birbirini bağlayan mağaraların yer aldığı antik kentin çevresinde sur kalıntılarının yanı sıra kaya mezarları da yer alıyor. Şuayip Peygamberin bir zamanlar burada yaşadığı ve bölgedeki mağaraların ikisini ibadethane olarak kullandığı, antik kentin isminin de buradan geldiği ifade ediliyor.
Resimli mağara
Antik kentin her bir köşesinde çeşitli amaçlar için kullanılan pek çok yeraltı mağarası ve yapı bulunuyor. Duvarında döneminde Heran’a ait olduğu düşünülen bir haritanın bulunduğu ve çeşitli dinlerin sembollerini içeren, zindan olarak kullanıldığı düşünülen “Resimli mağara” bunlardan biri sadece. Şuayip Peygamberin ibadet yeri olarak kullandığı mağara, “Şuayip Peygamberin mağarası” olarak anılıyor. “7 kapılı tünel mağara” olarak bilinen ve toprak kaymaları sebebiyle 3 kapısı kapalı olan mağaranın da yine toplu olarak ibadet edilen bir mekan olarak kullanıldığı düşünülüyor. Yüzden fazla mağaranın bulunduğu bilinen kentteki çoğu mağara toprak kayması ve deprem gibi afetler nedeniyle kapanırken, açık olan mağaralar ise ziyaretçilerin bıraktığı atık çöp yığınlarıyla dolu.
Mangala taşları
Yüzeyde yer alan yapılarda, kilise olduğu düşünülen duvar kalıntıları bulunuyor. Duvarların hemen yanı başında kökeninin Afrika'ya dayandığı bilinen Mangala isimli oyunun bulunduğu taşlar yer alıyor. Bir tepeyi boydan boya kaplayan antik kentin diğer ucunda da yine yerleşim yerine ait olduğu düşünülen kalıntılar ve heykeller mevcut. Mereş merkezli 6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından kentte ayakta kalan bazı yapıların da yıkıldığı belirtiliyor.