Herford’da Kürtçe için 100 yeni başvuru

Toplum/Yaşam Haberleri —

KURTCE DERSLERI

KURTCE DERSLERI

  • Almanya’da Herford Kürt Aileleri İnsiyatifi ve Herford Belediyesi Yabancılar Meclisine seçilen Kürt gençleri öncülüğünde başlatılan Kürtçe derslere kayıt kampanyası sona erdi. 

MURAT MANG 

HERFORD

 

Almanya’da Herford Kürt Aileleri İnsiyatifi ve Herford Belediyesi Yabancılar Meclisine seçilen Kürt gençleri öncülüğünde başlatılan Kürtçe derslere kayıt kampanyası sona erdi. Kürdistanlı aileler önümüzdeki yıl ilk ve orta okullarda Kürtçe ana dil dersi için 100 yeni başvuru yaptı. 

Kampanyanın sonuçlarına ilişkin gazetemize bilgi veren Kürt Aileleri İnsiyatifi ve Yabancılar Meclisi grubu üyeleri 2021-22 eğitim öğretim dönemi Kürtçe dersleri için 100 yeni öğrencinin başvurusunu okul ve eğitim müdürlüğüne teslim ettiklerini belirtti. Kürt Aileleri İnsiyatifi sözcüsü Zübeyde Polat, yasal olarak NRW eyaletinde Kürtçe ders imkanının olduğunu, birçok ailenin bundan habersiz olduğunu belirtti. Polat, "İlk olarak çevremizi bilgilendirerek işe başladık. Çalışmalarımız pandemi sürecine rağmen büyük bir özveri ile yapıldı. Alman dostlarımız da destek olduğu kampanya için. Ev ev dolaşarak bilgilendirme yapıp başvuru için imza toplandı" dedi.

 

Ev ve okul aynı değil

Bazı ailelerin çocuklarını dil derslerine kayıt yaptırmamalarını da değerlendiren Polat "Bazı aileler ‘biz evde öğretiyoruz, çocuğun kafası karışır, bizim Kürtçe ile sizinki aynı değil’ gibi gerekçelerle başvuru yapmadılar. Çocuklar evde bozuk ve gramatikten yoksun Kürtçe öğreniyorlar. Bu durum başka bir dil öğrenmelerine olumsuz etki yapıyor. Ana dil bir çocuğun gelişimi için çok önemlidir. Çocuk hem kültürünü, gelenek göreneklerini öğreniyor hem de kişiliği gelişiyor" diye belirtti. 

 

1. sınıftan 9. sınıfa kadar

Topladıkları imzaları ilgili kurumlara teslim ettiklerini söyleyen Polat "Yeni dönem için 100 başvuru topladık. Umuyoruz ki Herford’da daha fazla okulda Kürtçe ders başlar. Kayıt yaptıran öğrenciler derslere devam etmek zorunda. Bu dersler 1. ve 9. sınıf öğrencilerini kapsıyor" dedi. Polat, "Ailelerimiz, dil derslerine ilişkin bilmek istedikleri konularda bize, kurdischeeltern@gmail.com e-mail adresi ve 'Kurdische Eltern in Herford' facebook sayfamız üzerinden ulaşabilirler" diye ekledi.

Rakam daha yüksek olmalıydı

Herford Yabancılar Meclisi’nde yer alan, ana dil kampanyasının aktif yürütücülerinden Nazım Acar ise bu yıl, geçen yıl yürütttükleri kampanyanın 7 katı üzerinde kayıt başvurusu aldıklarını belirtti. "Sonuçtan kısmi olarak memnunuz, çünkü başvuru yapanlar Herford’da yaşayan Kürtlerin potansiyelinin çok altında" diyen Acar, "Biz bu potansiyele, dolayısı ile birçok aileye ulaşamadık. Arkadaşlarımız kendi çevrelerini, dostlarını, akrabalarını harekete geçirerek bu sonucu alabildi. Önemli bir noktada kayıt yaptıranların çoğu ise Êzîdî toplumundan" diye belirtti.

Ana dilimizden korkmayalım

Kürt ailelerinin bazılarının ana dile yaklaşımının tehlikeli ve yanlış olduğunu gördüklerini aktaran Acar, "Ana dilden korkma, ana dili kötü bir şey gibi değerlendiren yaklaşımlar var. Bir Kürt ailesinin kendi ana dilinden korkması anlaşılır gibi değil. Ana dile politik amaçlı art niyetli yaklaşan çevrelerin olduğunu gördük. Bu çalışmayı yürütenlerin ‘hangi örgüte ya da hangi partiye ait olması’ gibi sorularla karşılaşmamız bizleri üzmedi değil. Bunun yanında dinin ve asimilasyonunda olumsuz etkisinin olduğunu tespit ettim. Bu tür yaklaşımlar da sonucu olumsuz yönde etkiledi. Ana dilimiz bizim ulusal sorunumuz olmalıdır" dedi. İlerideki süreçte bu sıkıntıları aşmak için daha çok aileyle ilişki kurarak bu bağı güçlendireceklerini belirtti.

  Yabancılar Meclisi’nden Erdal Ekinci ise pandemi süreci başta olmak üzere farklı olumsuz faktörlere rağmen elde edilen sonuçtan memnun olduğunu dile getirerek, "Kimi aileler sadece Almanca konuşmak istiyor. Fakat dil, kültürümüzü yaşatmamızı sağlıyor. Bu yüzden yaşatmalı ve sahip çıkmalıyız" dedi.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.