Hücrelerin ışığı kapatıldı

PKK - PAJK - Cezaevi

PKK - PAJK - Cezaevi

  • Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ndeki tutsakların kaldığı hücrelerin, gün ışığı alan tek pencereleri kalın tel örgüleriyle kapatılarak, karanlıkta bırakıldı.

 

Günde sadece bir saat havalandırmaya çıkarılan ağırlaştırılmış müebbet hapis alan tutsaklar, gün ışığından az da olsa faydalandığı tek pencerenin de tamamı demir tellerle kapatılması nedeniyle karanlıkta kaldı. Tutsakların, cezaevi genelinde hayata geçirilmeye çalışılan bu uygulamaya karşı yaptığı itiraz da sonuçsuz kaldı. 

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Koordinatörü Berivan Korkut, Dumlu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nin güneşe ters yönde yapıldığını belirterek, avukatların cezaevine yaptığı gözleme dair şu açıklamada bulunmuştu:  “Herhangi bir tip belirtilmiyor ama oraya giden arkadaşlarımız buranın üç katlı olduğunu, aslında Y Tipi üzerinden organize edildiğini söylüyorlar. Oradaki görüşmelerimizde, hapishanelerin güneşe ters yönde yapıldığın söylediler. Alt kattaki mahpuslarla görüşme imkanımız olmadı. Biz daha 2 ve 3. kattaki mahpuslarla görüşebildik. Onlar görece 2 ve 3. katta oldukları için camdan hava sirkülasyonunun olduğunu ama alt katlarda bunun da olmadığını ve bu hapishanelerin dizaynının güneşe ters yönde yapıldığı yönünde başvurular aldık.”

 Kısa bir süre önce Dumlu Cezaevi’ne sürgün edilen gazeteci Ziya Ataman da mektubunda cezaevini şöyle anlatmıştı: “Hücre daracık ve zorla nefes alıyorum. Güneşi görmemiz mümkün değil hatta volta atacak imkanlar bile yok. Bu yaşamı boğan mekanda günümün 22,5 saatimi geçiriyorum. Günlük sadece 1,5 saat havalandırma hakkım var. Güneşi görmek bile artık bizde bir şans meselesi oldu.”  ERZURUM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.