Hunergeha Welat geleneği geleceğe taşırıyor

Kültür/Sanat Haberleri —

Hunergeha Welat klibi

Hunergeha Welat klibi

  • Kürt sanatçılarının eserlerini geleceğe taşırmak amacıyla kurulan Hunergeha Welat, şimdiye kadar 275’ten fazla şarkıyı kayıt altına aldı, bunlardan 49'una klip çekti.

Hunergeha Welat, sanat tarihinin belgelenmesi, Kürtçe müziğinin korunması, devrimci ve folklorik şarkıların yaşatılmasında önemli rolü olan Kürt sanatçılarının eserlerini canlandırmak amacıyla kuruldu. Şimdiye kadar 275’ten fazla şarkıyı kayıt altına alan Hunergeha Welat, bunlardan 49'una klip çekti.

Şehîd Welat Sanat Atölyesi, Kültür ve Sanat Hareketi yönetim üyesi olan Welat'ın vasiyetiydi. Welat, 2013 yılında Cebhet El Nusra çetelerinin bölgeye yönelik saldırısında şehit düştü. Hem Welat'ı anmak için hem de vasiyetini yerine getirmek için Temmuz 2014 tarihinde kurulan Şehîd Welat Sanat Atölyesi, Rojavayê Kurdistan ile Kuzey-Doğu Suriye’nin diğer kentlerinde çalışmalarını yürütüyor ve bölgedeki sanatçıların katılımıyla devrimci, folklorik ve ulusal şarkılar çıkarıyor. Aynı zamanda çocuk sanatının yer aldığı özel bir bölümün de bu yıl açılması bekleniyor.

Halkın sesi olmaya çalışıyoruz

Hunergeha Welat Üyesi Delîl Mîrsaz'a göre Kurdistan’ın yaşadığı birçok olay ve sanatın nesiller arası aktarım aşamalarının bir sonucu olarak özgün ve geleneksel sanattan uzaklaşma yaşandı. Kürt kültürünü yaşatmak için mücadele yürüttüklerini söyleyen Mîrsaz, “Rojava, Kurdistan’ın küçük bir parçası ama diğer parçalara kıyasla devrimci sanat açısından çok ileri. 80’li yıllardan bugüne kadar devrimi konu alan yüzlerce şarkı yapıldı. Şimdi de Rojavalı Kürt sanatçıların sesiyle yeniden sunmaya ve yerel halkın durumuna göre yeni şarkılar kaydetmeye çalışıyoruz” dedi.

Rojava’daki Kürt sanat tarihine ilişkin Mîrsaz, “Başta Kobanê, Efrîn ve Cizre olmak üzere Rojava eski müziğin temeline ve unsurlarına sahiptir. Birçok sanatçı hayatını Kürt sanatının gelişmesine ve korunmasına adamış, özgün ürünleriyle Kürt sanatına damgasını vurmuştur. Ama son 5 yıldır işgalci Türk devletinin asimilasyon girişimleri var" diye vurguladı.

'Birçok engeli aştık'

Hunergeha Welat, bölgenin tüm bileşenlerinin özgünlüğünü, mirasını, devrim tarihini, halkların ortak yaşamını ve direnişini ürünleriyle ortaya çıkarmış, ayrıca sanatlarıyla Kürt halkına yönelik soykırım saldırılarını da kınamıştır. Hunergeha Welat, kuruluşundan bir süre sonra sanat çalışmalarını genişletmeye, devrimin aşamalarına ayak uydurmaya, sanatsal ve teknik sistemlerini geliştirmeye karar verdi. Bununla, üyelerine sanatsal ve teknik uzmanlık için eğitim devreleri gerçekleştirdi.

Hunergeha Welat Üyesi Müzik Öğretmeni Serxwebûn Zeyno ise “Eğitim devrelerinin başında önümüzde birçok engel vardı, çünkü stüdyo sistemi onlar için yeni bir adımdı. Ama zamanla, ısrarımız ve sanatla bağımız sayesinde bu engeli birlikte aştık” diye belirtti.

Öcalan'ın sanat perspektifi...

Hunergeha Welat'ta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu demokratik sanatın esas ve yöntemleri üzerinden eğitimlerin verildiğini belirten Serxwebûn Zeyno, “Demokratik ulusa dayanan gerçek ve özgün sanata göre şahsiyetler yetiştirmeye çalışıyoruz. İçerikten, dağıtıma, üsluptan amacına kadar tüm çalışmalarımızda farklı olmaya çalışıyoruz. Demokratik ulus ilkelerini göre bir sanat düşüncesi ile devam ediyoruz. Bölgelerimizde yaşanan olaylar nedeniyle daha büyük bir iş yapmamız ve sürece göre çalışmamız gerekiyor” dedi.

'Hayalim gerçek oldu'

Hunergeha Welat’ın attığı adımlara dikkat çeken öğrenci Yûsif Osman ise, “Sanat alanında yer alma hayalim vardı. Hunergeha Welat’ta hayalim gerçek oldu ve çok büyüdü. Başarı için sadece sevmek yetmiyor. Ancak büyük bir ısrarla çalışmak gerekiyor. Hunergeha Welat, gerçek bir sanatçı kişiliği oluşturmak için uygun bir yerdir” diye vurguladı.

Özgün Kürtçe şarkılar

Hunergeha Welat Yürütme Üyesi Comerd Hesen de halkın içinde bulunduğu durumu, direnişi ve devrimi, Kuzey-Doğu Suriye’nin tüm folklorik türkülerini gösterebilmek için faaliyetlerini yaygınlaştırmaya çalıştıklarını söyledi. Hesen, “Sanat merkezinin farkı, özgün Kürtçe şarkılar ve yöreye ait diğer şarkıları kayıt altına alması ve sonuna kadar da faaliyetini sürdürecek olmasıdır” diye konuştu. QAMIŞLO

 

*****

Hunergeha Welat'ın çalışmaları...

Hunergeha Welat, kuruluşundan bu yana 275’ten fazla sanat eseri kayıt altına aldı. Aralarından Serêkaniyê ve Avaşîn, Hey Zapê, Xurfanî, Serhildan, Şervano, Nazê Nêrgiza Hewşê, Keziyên Tolê, Zeriyên Şeşdaran, Serok ve Şêladizê gibi eserlerinde aralarında olduğu 49 klip çekti. Sanat atölyesi, bölge halkları arasındaki ortak yaşamı ortaya çıkarmak, her bileşenin kültür ve sanatını göstermek amacıyla Awazên Windayê, Kul El Hela ve Rêwanê Resen gibi eserlere de imza attı. Sanat atölyesi, Kurdistan, Kuzey-Doğu Suriye halk oyunlarından 4 video ve Kürtçe 54 parça fotoğraf eğitimini kaydetti. Bu çalışmalar yakın zamanda yayınlanacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.