İdam edildiler, unutulmadılar

Yurt Dışı Haberleri —

Ferzad Kemanger

Ferzad Kemanger

  • Berlin’de düzenlenen etkinlikte, 14 yıl önce İran devletinin idam ettiği devrimciler Ferzad Kemanger, Ferhad Wekîlî, Elî Heydariyan ve Şîrîn Elemhûlî anıldı.

9 Mayıs 2010 yılında idam edilen siyasi tutsaklar Ferzad Kemanger, Ferhad Wekîlî, Elî Heydariyan ve Şîrîn Elemhûlî, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Kürt çocuklarına okuma yazmayı öğretmesi ve devletin uyguladığı ayrımcılığa karşı mücadelesi ile simgeleşen Mamosta Ferzad, tutuklu kaldığı süre boyunca işkence gördü. Uluslararası Af Örgütü hazırladığı rapor ile İran’da zindanlarda uygulanan sistematik işkenceyi Mamosta Ferhad üzerinden anlatmıştı. Aynı işkence ve zulüm ile yüzleşmek zorunda kalan Ferhad Wekîlî, Elî Heydariyan ve Şîrîn Elemhûlî aynı gün 9 Mayıs’ta İran devleti tarafından idam edilerek şehit düştü.

KJAR Berlin’in organize ettiği etkinlik, Kurdistan Özgürlük Şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Anmada her 4 devrimcinin yaşamlarından kesitler anlatılarak mücadeleleri yad edildi. İnsan hayatına devlet eli ile son vermenin de bir katillik olduğuna dikkat çekilen anmada idamın bir cezalandırma yöntemi olmadığına bir kere daha dikkat çekildi.

Açılış konuşmasında, “Ölüm cezası sadece temel hak ihlali değil aynı zamanda şiddet ve toplum intikam duygusunu körükler. Bu nedenle cezalar insan katliamı veya halkların yok edilmesi üzerine olmamalıdır. İran devleti katliamlar üzerinden varlığını koruyor. Bu nedenle yakın tarihte “İdama hayır, özgür yaşama evet” kampanyası başlatmıştık. Kampanya kapsamında şu an tutsak edilen Kürt aktivist Werîşe Moradî için de “Wirîşe Moradî için Özgürlük” kampanyası da başlattık. İnsan haklarını savunan ve demokrasiden yana olan herkesin bu kampanyaya katılım sağlaması gerekir” denildi.

Anmada Ferhad Wekîlî’nin yeğeni de söz alarak Wekîlî’nin yaşamını, direnişini anlattı. Anma etkinliği, sinevizyon gösteriminin ardından şehitlerin anısına söylenen kilamlarla son buldu. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.