İki dilli kreşler Almanya’ya yayılacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

YEKMAL

YEKMAL

  • Kürdistanlı Veliler Birliği (YEKMAL), iki dilli (Kürtçe-Almanca) kreşleri tüm Almanya'ya yaymayı hedefliyor. Kürdistanlıların ihtiyaç, talep ve fikirlerini öğrenmek için ise bir anket çalışması yürütüyor.

MURAT MANG

 

Kürdistanlı Veliler Birliği (YEKMAL), iki dilli (Kürtçe-Almanca) kreşleri tüm Almanya'ya yaymayı hedefliyor. Kürdistanlıların ihtiyaç, talep ve fikirlerini öğrenmek için ise bir anket çalışması yürütüyor.

Almanya'nın Berlin kentinde 1993 yılından itibaren Kürdistanlı ailelere çeşitli alanlarda destek veren YEKMAL Berlin, 2020 yılının Eylül ayında yaptığı tüzük değişikliği ile ismini Yekîtîya Malbaten Ji Kürdistanê li Almanyayê (YEKMAL Almanya) olarak değiştirdi. Öncelikli hedefi ise Berlin’de 2014 yılından itibaren iki ayrı bölgede hizmet veren Kürtçe-Almanca kreşleri tüm Almanya geneline taşımak.

YEKMAL Almaya Genel Koordinatörü Günay Darıcı proje için uzun süredir fizibilite çalışması yürüttüklerini ve kentlerde kurulan çalışma grupları ile pilot bölgeler oluşturduklarını belirtti. Darıcı, özellikle Kürdistanlı ailelere projeyi sahiplenme ve çocuklarını ana dil eğitimlerine gönderme çağrısında bulundu. 

 

Çocukların geleceğinde rolü büyük

Yuva projesini Berlin'de 6 yılı aşkın süre önce hayata geçirdiklerini hatırlatan Darıcı, okul öncesi ya da erken yaşta eğitimin çocukların gelişimi üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekti. Gelişimin ömür boyu devam eden bir süreç olduğunu dile getiren Darıcı şöyle devam etti: "Başta zihinsel ve fiziksel olmak üzere sosyal, duygusal ve dille ilgili gelişimin ana kısımları erken çocukluk döneminde başlamaktadır. Bu dönemde çocuklara iyi eğitim verilmesi ve olumlu çevre şartları sunulması çocuğun fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve dilsel gelişimini desteklemede çok önemli rol oynar. Kreşler çocukların fiziksel, sosyal, duygusal ve bilimsel gelişimlerini en sağlıklı şekilde geçirmesini, onları gelecek eğitim basamaklarına hazırlamayı, kendini ifade eden, yaratıcı yönlerini ve becerilerini ortaya koyan sosyal bir birey olarak yetişmesini ve aileyi okul öncesi eğitimi konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan eğitim kurumlarıdır. Açtığımız kreşler böyle bir görevi yerine getirmektedirler. Bunun yanı sıra, çok dilli kreşler olarak da çocukların dilsel gelişimi ile de çok yakından ilgileniyoruz."

                              

Berlin Senatosu destekliyor

İki dilli kreşi açtıklarında gördükleri ilgi ve desteğin zamanla azaldığını ve yerini "Çocukların daha çok Almanca öğrenmesi gerekiyor" yaklaşımına bıraktığını ifade eden Darıcı,  aileler ile yapılan yüz yüze çalışmalar ve seminerler ile bu kaygıların giderildiğini belirtti. Darıcı, "Çocuklarla Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi ve Almanca dillerini konuşuyoruz. Talep doğrultusunda diğer lehçelerde de kreş açabiliriz. Metot olarak 'bir insan bir dil' metodunu kullanıyoruz. Şu anda kreşlerimize ilgi oldukça fazla. Her iki kreşte toplam 70 çocuk eğitim almakta" dedi. Darıcı, Berlin Senatosu tarafından desteklendiklerini dile getirerek, Berlin Eğitim Programı'nın da çalışmalarının temellerini oluşturduğunu belirtti. 

 

Anket çalışması pilot bölge için önemli

Darıcı, açılacak kreşlerde kontenjanın yüzde 95'nin ebeveynlerinin Kürtçe konuştuğu çocuklara, yüzde 5'inin ise diğer dilleri konuşan ebeveynlerinin çocuklarına ayıracaklarını aktardı. Projenin Almanya'nın tamamına yayılması gerektiğinin altını çizen Darıcı, kreş çalışması dışında aileler ile çalışma, danışmanlık, dil ve eğitim gibi çalışmaları da yaygınlaştırmak istediklerini açıkladı. "Bunun için yeterince deneyimimiz ve kadromuz var. Uzun zamandır Almanya'nın değişik şehirlerinde olan arkadaşlarla görüşmelerimiz ve toplantılarımız var" diyen Darıcı, devam eden bir anket çalışmaları olduğunu belirtti. Darıcı, ellerinde somut verilerin olmasının hem resmi devlet kurumları ile görüşmelerinde hem de çalışacakları pilot bölgeyi seçmelerinde önemli olacağını dile getirdi. Ankete katılımın istenilen düzeyde olmadığını hatırlatan Darıcı, 1 milyonun üzerinde Kürdistanlı'nın yaşadığı Almanya'da ankete şimdiye kadar bin 340 civarında bir katlım sağlandığını açıkladı. 

 

Çocuklara kültürleri de öğretiliyor

"Kürdistanlı ailelerin, özellikle Kuzey Kürdistanlı ailelerin bu tür projelerden uzak durmaya çalıştıklarını biliyoruz. Son dönemlerdeki ırkçı- dinci Türk hükümetinin Kürtlere yönelik yurt dışında başlattığı yıldırma politikası bunda rol oynadı. Aileler çocuklarını Türkiye'ye gidip gelmekte sorun yaşayacaklarını düşündükleri için okullardaki Kürtçe ana dil derslerine çocuklarını göndermek istemiyorlar" diyerek konuşmasına devam eden Darıcı, bu yaklaşımın kreşlere katılım da da etkili olduğunu ifade etti. Darıcı, dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını ve aynı zamanda kişiliğin gelişmesinde, kendini bir yere ait hissetme de ve ortak değerlere sahip olmada önemli bir role sahip olduğununa dikkat çekti. Darıcı, " Çocuklarımızla aramızda bir bağın oluşmasını istiyorsak, birbirimizi anlamak ve aynı değerleri taşımak istiyorsak onları ana dillerini iyi öğrenebilecekleri kurumlara götürmemiz lazım ve bu kurumlara sahip çıkmamız lazım. İki dilli kreşlerin ya da anaokullarının diğer tek dilli anaokul ve kreşlerden farkı, isminden de anlaşılacağı gibi çocukla iki dille konuşulur. Yapılan tüm etkinlikler iki dilde verilir. Dillerin temsil ettiği kültürel ve geleneksel değerler aktarılır. Örneğin kreşlerimizde Newroz, Weinachten ve Ostern bayramları çocukların anlayabilecekleri ve katılabilecekleri etkinliklerle kutlanır. Kitaplar Almanca ve Kürtçe okunur" dedi.

 

Kürt çocuklarının da hakkı

Kreş eğitmenlerinin, daha önce eğitmen olarak çalışmış olmasına dikkat ettiklerini belirten Darıcı, personel alırken kişinin pedagojik bilgiye ve gitime sahip olması ve konuşacağı dili aksansız ve akıcı konuşabilmesi gerektiğini belirtti. "Öncellikle ailelerimizin şunu bilmesini isteriz; Kreş ve anaokulu çalışması siyasi parti çalışmalarıyla ilgili bir çalışma değildir. Tamamen Almanyada'ki yasalara göre kurulmuş, bu yasalara göre işleyen ve denetlenen kurumlardır. Bu kurumlarımızda pedagojik eğitimi olan eğitmenler çalışmaktadır. Uluslararası yasal güvence altına alınan ana dilde eğitim hakkı, tüm insanlar ve halklar için olduğu kadar Kürtler içinde geçerlidir. Sadece Berlin'de yüzlerce iki dilli kreş ve anaokulu var; İbranice-Almanca, Rusça-Almanca, Türkçe- Almanca, İngilizce-Almanca v.b. Bizim yaptığımız, Kürt çocuklarının ana dillerinde eğitim görme hakkını mümkün hale getirmek oldu. Öncellikle ailelerin bu çalışmalara sahip çıkması gerekir. Çünkü çocukların ana dilleri dört duvar arasından çıkıp yasal ve kurumsal bir statü kazanıyor. Özellikle biz Kürtler için bu önem verilmesi gereken bir konu. Dilimizin gelişmesi ve prestij kazanması bu çalışmalarla mümkün. Çocuk bu dili sadece anne ve babasından duymuyor, eğitmenler ve başka çocuklardan da duyuyor. Bu kurumlarda çocuk iki dili problemsiz, şivesiz ve hatasız öğreniyor. Okula başladıkları zaman tek dilli olan çocuklardan daha hızlı üçüncü ve dördüncü yabancı dili öğrenebiliyorlar" diye konuştu.

 

Ankete henüz katılmadınız mı?

Ankete katılım çağrısında bulunan Darıcı, "Ankette ilk etapta çalışma grubu kurduğumuz şehirlerin isimleri yer alıyor. Tabiki bu şehirlerin dışında yaşayanlarda ankete katılabilirler. Hatta bizimle ilişkiye geçerek yaşadıkları şehirlerde iki dilli ana okulu çalışmanın startını verebilirler. Mutlaka kendilerine yardımcı oluruz. Yeterki bu işe gönül veren bir kaç kişi olsun" dedi.

Ankete katılım linkleri:

Almanca: https://www.surveymonkey.de/r/Umfrage_Yekmal

Kürtçe: https://www.surveymonkey.de/r/Lepirsin_Yekmal

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.