İki festival daha

Kadın Haberleri —

İngiltere ve İsviçre Kadın Festivalleri

İngiltere ve İsviçre Kadın Festivalleri

  • Almanya ve Fransa’nın ardından İsviçre ve İngiltere’de de “Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz” sloganıyla bu hafta sonu kadın festivalleri düzenleniyor.

İsviçre’nin Zürih kentinde 25 Haziran’da düzenlenecek olan 10. Sakine Cansız Festivali, 23 Aralık 2022’de Paris’te katledilen KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyî‘ye adandı. İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) öncülüğünde Zürih Kasernenareal alanında yapılacak olan festivalin organizasyonunda Women Defend Rojava, Frauen Lesbes Kasama, FEDA, BASTA gibi İsviçreli kadın örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de yer alıyor.

 

 

10 yıldır kesintisiz

YJK-S’den Özen Aytaç, Sakine Cansız Festivali’nin 10 yıldır kesintisiz yapıldığını belirterek, “Sakine arkadaşın fikirlerini taşımak, o fikirler etrafında mücadele etmek bizim için bir onur. Kürtlerin dışındaki diğer kadın örgütleri de bu festivali sahiplenerek, Sakine arkadaşı bir önder olarak görüyorlar. Festival ile Sakine arkadaşı her yıl daha iyi anlatmayı hedefliyoruz” dedi. Aytaç, tüm kadınları festivale katılmaya çağırdı.

20 kadın kurumu birlikte

Tertip Komitesi’nde yer alan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı (CDK-S) Selma Sürer ise “Dört parça Kurdistan ve dünyadaki tüm kadın renklerini festivalde buluşturmayı hedefliyoruz” dedi. Sürer, “20 kadın kurum ile festival hazırlıklarımızı yaptık. Sakine arkadaşın dünyada kadın mücadelesi içindeki yeri oldukça önemli. Heval Sakine’ye yarışır bir festival yapacağız. Bu festivale enternasyonel bir renk katmak istiyoruz” diye ekledi.

Festival programında Bermal Çem, Jin-MA, Yelda Abbasi, Eleonore, Medi, Basel Kadın Korosu ve Winterthur Çocuk Korosu ile govend grupları yer alacak. Çocuklar için ayrı bir alan oluşturulacak festivalde, yerel sanatçılar ise dengbêj çadırındaki etkinliğin konuğu olacak.

 

 

Londra’da 18. Zîlan Festivali

İngiltere’nin başkenti Londra’da ise 24-25 Haziran’da 18. Zîlan Kadın Festivali düzenlecek. Jiyan Kadın Meclisi, kadınları festivale davet ederek, “Ortadoğu’da Kürt kadının öncülük ettiği devrim ile özgür bir toplumun inşa edildi ‘Jin jiyan azadî ile kadın devrimine yürüyoruz!’ sloganı ile direniş ezgilerimizle, halaylarımızla mücadeleye devam diyeceğiz. Sözlerimiz, ezgilerimiz, sloganlarımız direnişe odaklanacak” dedi.

İki gün zengin program

Londra’da iki gün sürecek festivalin zengin bir programı var. İlk gün Harringay Kürt Toplum Merkezi’nde bir araya gelecek, kadınlar kahvaltı yapacak. “Kadınlar ve Demokratik Ulus” konulu atölyeye katılacak kadınlar, ardından birlikte film seyredecek.

Kadınlar, 25 Haziran’da ise Kurdish Community Centre’de yapılacak etkinliğe katılacak. Farklı halkların feminist kadın gruplarından konuşmacıların katılacağı festivalde müziğin yanı sıra folklor, davul ve zurna, sinevizyon gösterimi gerçekleştirilecek. Ayrıca yemek ve kıyafet standlarının çeşitliliği ile çocuklar için de oyun alanı ve etkinlikler olacak. Sahne programında ise Deniz Deman, Gülbahar ve Azad Bedran yer alacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.