İktidar davayı kapattırdı

  • Suruç Aileleri İnisiyatifi, dava dosyasının tek sanık üzerinden kapatılmasına tepki göstererek, ”Katliam iktidara uzandığı için dava kapatıldı” dedi. 

 

Suruç Aileleri İnisiyatifi, 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç Katliamı’na dair açılan davanın tek kişi üzerinden karara bağlanarak kapatılması, dava avukatları ile katliamda yaralananlar hakkında açılan soruşturmalara dair İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Meclisi Eşsözcüsü Erkan Tepeli, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.

Dava avukatlarından Sezin Uçar, dava sürecinde hiçbir taleplerinin karşılandığını belirtti. Olayın davada adı geçen 3 kişiyle sınırlı olmadığını aktaran Uçar, “Katliamla bağlantılı birçok kamu görevlisi olduğu gibi birçok DAİŞ üyesinin olduğunu da biliyoruz. Bunların açığa çıkarılması ve faillerin yargılanmasını talep ediyorduk. Savcılık ve Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi bu katliam gerçekliğini görmezden geldi, faillerin yargılanmasının önüne geçtiler” dedi. 

DAİŞ ve devlet bağlantısı

Suruç Katliamı dosyasıyla DAİŞ ve devlet bağlantılarının ortaya çıktığına dikkat çeken Uçar, ”Bu dosyanın bu şekilde kapatılması adalet mücadelesinin kapatılacağı anlamına gelmiyor. Kamu görevlileri de dahil tüm failler yargılanana kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu.

Süreci aydınlatmamak için

 HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, katliamının aydınlatılmasının ”domino taşı etkisi” yaratacağını ve diğer katliamlarla bağlantısı da ortaya çıkaracağını söyleyen Bulut, ”Eğer bu mahkeme adil bir yargılama yapacak olsaydı Suruç Katliamı zaten hiç yaşanmayacaktı ve ülkenin bambaşka bir gündemi olacaktı. Bu tür katliamlar, hepimizin sürdürdüğü mücadeleyi durdurmaya yönelik bir katliamdı. Çünkü akabinde Ankara ve Diyarbakır’da bu katliamlar yaşandı. Bu Türkiye’nin karanlık tablosunun bir süreciydi. Bu sürecin aydınlatılmaması için Suruç davasının kapatılması gerekiyordu” ifadelerini kullandı. 

Çocuklarımız ölmüş ama konuşamıyoruz

Suruç ailelerinden Feti Aydın, mahkemede dava avukatları hakkında soruşturma açılmasına tepki gösterdi. Mahkemenin başından beri kendilerine söz hakkı vermediğini kaydeden Aydın, şunları ifade etti: “Sözde biz mahkemeyi tehdit etmişiz. Bizim onları tehdit etme gibi bir olanağımız olamaz. Çocuklarımız ölmüş ama biz konuşamıyoruz. Hepimiz başka bir yerden mahkemeye katılıyoruz. Konuşmamıza izin verilmiyorsa niye mahkeme kuruluyor? Sanıklar mahkemeye çıkarılmadan karar verildi. Bunu kabul etmiyoruz. Onlar için bu dava kapandı ama bizim için kapanmadı.”

Katliam iktidara uzandığı için

 Suruç gazisi Koray Türkay, delillerin saklandığı ve dosyanın kapatıldığını ifade etti. Mahkemeyi adil olmamakla eleştiren Türkay, şunları dile getirdi: ”Mahkeme heyeti duruşmayı çok ideolojik ve siyasal bir yaklaşımla ele aldı. Suruç davasını kapatmak katliamı kabul etmektir. Tutuklu sanık bile hakime ‘Neden bu katliamı araştırmıyorsunuz?’ diye sordu. O bile bir serzenişte bulundu. Bu katliam iktidara uzanmıştır. Bu yüzden kapatıldı. Bu katliamdan sorumlu olan herkes hesap verene kadar peşini bırakmayacağız.”

Davutoğlu neden suskun?

Suruç ailelerinden Ahmet Özkan, dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun ‘Konuşursam yer yerinden oynar’ dediğini hatırlatarak, şunları ekledi: ”Neden hala suskun? Hangi yüzlü insanlardan oy istiyor? 500 insan onun döneminde öldü. Onun da peşini bırakmayacağız.  Bizim için bu dosya kapanmadı.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.