İktidar şansını deniyor

Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz

Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz

  • Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz,  Erdoğan’ın daha önce Çiller ve askeri saldırı yapan yönetimlerin metotlarını denediğini hatırlatarak, “Bu da Türkiye’ye ekonomik ve siyasi ağır bedeller getiriyor. Bunun farkında. Ancak durumu başka şekilde devam ettirebilecek şansı yok" dedi.

 

Türkiye’nin her sıkıştığında sınır ötesi saldırılara başvurduğuna dikkat çeken Tahmaz, iç ve dış politikada sıkışmanın bu yöntemle aşılmaya çalışıldığını söyledi. Türkiye’nin aynı zamanda önemli bir eşikten geçtiğine vurgu yapan Tahmaz, “Önemli bir başarısızlık, ekonomik kriz yaşanıyor. Bu operasyonun bunu gölgeleyecek bir arayış olma ihtimali üzerinde duruyorum. İkincisi; Ukrayna savaşı sonrası sürece ilişkin bir yatırım olduğu kanaatindeyim. Ukrayna savaşı sonrasında, her halükarda Kürt meselesi Türkiye’nin kucağında olacaktı. Çünkü Ukrayna savaşının sonuçlarında bağımsız olarak Suriye konusu küresel güçler için önemli. ABD, AB ve Rusya arasındaki gerilim, Suriye üzerinden sürecek” dedi.

Büyük ekonomik krizin içinde, tek bir kişinin bile ekonomiden memnun olmadığı bir süreçte, oraya kaldırılan uçak, atılan bombanın maliyetinin 82 milyon yurttaşa yaşamı cehennem ettiğini belirten Tahmaz, işgal saldırılarıyla aynı zamanda uluslararası arenaya ve güçlere de bir güç gösterisi yapıldığını kaydetti. Tahmaz, “ABD, AB ve Rusya arasındaki gerilim Suriye’ye kayacak. Orada yeni bir diziliş söz konusu olabilir. Orada İran ve Rusya birlikte olacak. Türkiye ne yapacak? Türkiye burada hem ABD’ye hem de Rusya’ya ayrıca hem de Suriye’ye mesaj veriyor diye düşünüyorum. Bunu şunun için söylüyorum; Suriye ile temas kurma arayışı var. Esad rejimi Kürtlerin oradaki ‘kendi kendilerini yönetme’ hallerine sıcak bakmıyor. Bunu bildiği için Kürt karşıtı politikalar üzerinden Kürtleri yok etme üzerinden Kürtlere karşı güç kullanma üzerinden uluslararası güçlere iş veriyor” şeklinde konuştu. 

Türk devleti de biliyor

Tahmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk devlet aklı, Kandil meselesini kökten çözme gibi bir durumun olamayacağını biliyor. Askeri gücü buna elverişli olduğunu düşünse bile coğrafi olarak bunu yapamaz. Bütün dünya Afganistan’da Taliban’ı dize getirmeye çalıştı, ancak sonuç farklı oldu. Türk devletinin coğrafi nedenlerden ötürü Kandil’e Türk bayrağı asma ihtimali az. İkincisi Irak Cumhurbaşkanlığı operasyona karşı açıklama yaptı. Oradaki kimi Kürt güçleri, askeri operasyona karşı. Ayrıca operasyon Kürt bölgesi üzerinden yapılıyor. Oradaki Kürt bölgesi salt KDP’dir demek de doğru değil. Ki KDP içinde rahatsızlıklarını dile getirenler oldu. Bu tür güvenlik politikalarıyla Türkiye, Kürt meselesini çözemeyeceğini farkındadır.” 

Tek şans olarak görüyor

Erdoğan’ın daha önce Çiller ve askeri saldırı yapan yönetimlerin metotlarını denediğini hatırlatan Tahmaz, şöyle devam etti:  “Bu da Türkiye’ye ekonomik ve siyasi ağır bedeller getiriyor. Bunun farkında. Ancak durumu başka şekilde devam ettirebilecek şansı yok. Bu operasyonla aynı zaman Kürt siyasi geleneğini de boğmaya çalışıyor. Kobanê ve kapatma davası ortada duruyor. Ayrıca önümüzde bir seçim de var. AKP-MHP ile seçime giriyor. Seçim öncesi, seçmenini konsolide etme arayışı içinde de olabilir. Ekonomik krizi konusunda gündem saptırma derdinde olduğunu da söyleyebiliriz. Bunda başarılı da oldu. Tek çatı altında toplanma kararı veren muhalefet partilerinden operasyona ilişkin en ufak bir eleştiri dahi gelmedi. Aksine destekleyen tutumlar içindeler. Milli birlik ve bütünlük siyaseten de sağlanmış oldu.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.