İktidarın fişini çekme seçimi

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitingi

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitingi

  • Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kartal Meydanı'na sığmadığı ilk mitinginde konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, "Bu meydandan seçimlerin startını veriyoruz. Bu seçim, demokrasi ile faşizm arasında tercih seçimi; aynı zamanda AKP-MHP ittifakının fişini çekeceğimiz bir seçim olacaktır" dedi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı, “Savaşa, yoksulluğa, baskılara dur diyelim. Birlikte değiştirelim” şiarıyla İstanbul/Kartal’da ilk mitingini gerçekleştirdi. Kartal Meydanı, Emek ve Özgürlük İttifakı'na dar geldi.

Miting öncesi Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde yer alan siyasi partilerin eşbaşkanları, eşsözcüleri ve başkanları, kortej halinde mitingin gerçekleştirileceği Kartal Meydanı’na yürüyüşe geçti. Kortejde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu'ndan Perihan Koca, Pelin Kahiloğulları ve Juliana Gözen, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem Sözcüleri Barış Kayaoğlu ve Dilşad Canbaz ile partililer yer aldı. HDP bileşenleri Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SODAP, SYKP, Yeşil Sol Gelecek Partisi de kortejde yer aldı. 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin temsilcilerinin yanı sıra HDP, TÖP, EHP, EMEP, SMF ve TİP, pankartları ve sloganlarıyla Kartal Meydanı’na kortej halinde giriş yaptı. 

Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentleriyle kortej halinde Kartal Meydanı’na zılgıtlarla girdi. Meydanda bulunan on binler, Barış Anneleri'ni alkışlarla karşıladı.

Bijî berxwedana zindanan

Kortej devam ederken, miting meydanında bir araya gelen gençler, Kürtçe ezgilerle halaya durdu. Gençler, Kartal Meydanı’nda “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşullarında tutulan ve 22 aydır haber alınamayan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebini dile getirdi. 

 

 

On binlerce kişi katıldı

Korteje, işçilerden emekçilere, kadınlardan gençlere 7’den 70’e on binlerce kişi katıldı. Marmaray Metrosu’ndan başlayan yürüyüş, Kartal Meydanı’na kadar devam etti. Kortej boyunca taleplerini haykıran on binler, “Kürtlere özgürlük, Ortadoğu’ya barış”, "Kimyasal insanlık suçudur", "Bijî berxwedana İmraliyê", “Bê Serok jiyan nabe", "Selam selam, İmralı'ya bin selam” ve “HDP umuttur, umut dimdik ayakta” sloganları attı. 

Kadınlar zılgıtlarıyla girdi

Kürt ulusal kıyafetleriyle kortejde yer alan kadınlar da kortej boyunca “Jin jiyan azadî” sloganı atarak, zılgıtlarla Kartal Meydanı’na kadar geldi. Miting, HDP eski Eşbaşkanı Selahattin Demitaş’ın Emek ve Özgürlük İttifakı için bestelediği “Emekçiyiz biz” şarkısının çalınmasıyla başladı. 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alan partilerin eşbaşkanları, eşsözcüleri ve başkanları, sırayla söz aldı.

 

 

TÖP: Bu iktidarı göndereceğiz

Mitingde ilk olarak konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüsü Juliana Gözen, "Ülkeyi bataklığa sürükleyenleri göndermeye söz veriyoruz" dedi. İktidarın Emek ve Özgürlük İttifakı'ndan korktuğunu ifade eden Gözen, şunları söyledi: "Bizden çaldıkları ne varsa geri alacağız. Saflar netleşti. Dibine kadar suça batmış bu faşist iktidar, kendi koltuğu pahasına halka savaş açmış. Milyonların iradesi olan HDP’yi kapatacakmış. 20 yıllık iktidarında bu halk sana boyun eğmedi, şimdi mi eğecek? İşte buradayız. Bu topraklara onurlu bir barış ve özgürlük getirecek yegane güç, işte burada. Kardeşler, burada hep birlikte söz veriyoruz; bu iktidarı göndereceğiz.”

EHP: Seni yeneceğiz AKP

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, iktidarın Kürt halkına savaş açtığına işaret ederek, halkın yoksulluğa ve sefalete karşı yaşam mücadelesi verdiğini belirtti. Öztürk, "Birleşiyoruz, kuvvetleniyoruz, birleşen bir halkı asla hiçbir kuvvet yenemez. Halkımız burada, korkmadı, yenilmedi. Seni yeneceğiz AKP, seni göndereceğiz. Emek ve Özgürlük İttifakı seni gönderecek” dedi. 

 

 

EMEP: Gelin birleşelim

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sözlerine miting alanını dolduran on binleri selamlayarak başladı. Akdeniz, "HDP’ye atanan kayyumlar neyse İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne uygulanmak istenen aynı şeydir. Emek ve Özgürlük ittifakı olmadan, Diyarbakır’ı yanınıza almadan, İstanbul'da bu ablukayı dağıtamayız. Gelin birleşelim, bu ülkeyi birlikte özgürleştirelim. Tek adam yönetimini, çete, mafya düzenini bizler göndereceğiz. Halk, birden büyüktür. Birleşe, birleşe geliyoruz” şeklinde konuştu. 

SMF: Birlikte başaracağız

Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, iktidarın faşist politikalarının bir yansıması olarak HDP’nin hazine hesaplarına bloke konulduğunu söyleyerek, şunları dile getirdi: "Hep birlikte bu gidişata dur demezsek faşist abluka her geçen gün büyüyecek. Parlamentoda 2023 bütçe görüşmelerinde işçiler emekçilerden alıp zengine verdiler. Savaşa yatırım yaptılar. Bıçağın keskin ucunu dar gelirliye, işçiye, emekçiye ödetmeye çalışıyorlar. Biliyoruz sahip oldukları servet, bizden çaldıklarıdır, işçi ve emekçiden çaldıklarıdır. Bu soygun düzenine, bu zulüm çarkına dur diyeceğiz. Daha adil bir dünyada yaşayabiliriz. İşte Emek ve Özgürlük ittifakı bunun en güzel örneğidir. Daha da önemlisi artık sermaye partileri arasında tercih yapmaya mecbur değiliz. Tüm sorunlarımızı aşabiliriz. Bu yolda birlikte yürüyeceğiz, birlikte başaracağız.”

 

 

Buldan: Seçimlere damga vuracağız 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan, savaşa, yoksulluğa, baskılara ve tecrit politikalarına "dur" demek için alanda bulunduklarını hatırlattı. Buldan, şunları ifade etti: "Aynı zamanda 'Jin jiyan azadî' demek için buradayız. Doğa talanına, yaşam talanına, hukuk talanına dur demek için buradayız. Demokrasinin şehri güzel İstanbul’u, karanlığın merkezi yapmaya çalışan AKP-MHP rejimine dur demek için buradayız. Bu daha başlangıç. 82 milyon insan bu havayı, bu rüzgarı hissedecek. Seçimlerde İstanbul bir kez daha kendisini ispat edecek. Bundan kimsenin kaygısı ve kuşkusu olmasın. 7 Haziran’da başlayan bir başarı hikayemiz var. Seçimlere damgamızı vuracağız.

 

 

İstanbul, HDP'dir

Seçimlerde İstanbul’da kazandık mı Türkiye’de kazandık demektir. İstanbul Amed’tir, Cizîra Botan’dır, Serhat’tır, Akdeniz’dir, Karadeniz’dir, Ege’dir. İstanbul HDP’dir. Bu meydan Mahirlerin, Kemallerin, İboların, Mazlumların, Orhan Doğanların, Berkin Elvanların, Musa Anterlerin meydandır. Bu meydandan seçimlerin startını veriyoruz. Sevgili arkadaşlar, hedefimiz daha da büyümektir. İttifak daha da büyüyecek, bu düzeni mutlaka değiştirecek. Bunun için bu seçimler tarihi öneme sahiptir. Bu seçimler demokrasi ile faşizm arasında yapılacak bir tercih seçimi olacaktır. Bu seçimler, aynı zamanda AKP-MHP ittifakının fişini çekeceğimiz bir seçim olacaktır. Bu seçimler, onurlu bir barışın yolunu açacaktır. Bu seçimler savaş politikalarına, tecride son verilecek seçimler olacaktır. Bu seçim, İstanbul Sözleşmesi'ni geri getireceğimiz seçim olacaktır. Kendi cumhurbaşkanımızı belirleyeceğimiz bir seçim olacaktır. Şimdiden akşam demeden, gece demeden, Kürdü, Alevisiyle, Çalışacağız, kazanacağız, başaracağız.” 

Buldan’ın ardından Barış Anneleri Meclisi üyeleri, sahneden on binleri selamladı.

Sancar: Değiştirmeye geliyoruz

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ise Emek ve Özgürlük İttifakı etrafında birleşen halklarla iktidarın savaş oyunlarına son vereceğini kaydetti. Sancar, şöyle konuştu: “Savaşa karşı barışın en güçlü ittifakını kuracağız. Her savaş, ekmeğimizden çalmaktır. Yoksul halkı daha da yoksullaştırıyorlar. Bu ülkenin geleceğini gasp etmek istiyorlar. Buna dur diyoruz. Hep birlikte savaşa hayır diyoruz. İttifakı genişleterek, demokrasinin merkezi haline getireceğiz. Bu ittifak demokratik cumhuriyet için geliyor. Geliyoruz, değiştirmeye geliyoruz. Savaşa karşı barışı, yalana karşı hakikati kurmak için geliyoruz. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız.” 

Buldan ve Sancar’ın konuşmasının ardından HDP bileşenleri olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), SODAP, SYKP, Yeşil Sol Gelecek Partisi sahneye gelerek, on binleri selamladı.

Gazetemiz baskıya hazırlanırken miting devam ediyordu. İSTANBUL

*****

Demirtaş besteledi

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ilk mitingi, Selahattin Demirtaş’ın bestelediği “Emekçiyiz” şarkısıyla başladı.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan eski Eşbaşkan Selahattin Demirtaş’ın İttifak için bestelediği “Emekçiyiz” adlı şarkı, Dicle Fırat Korosu tarafından seslendirildi. 

Koristler Ahmet Yılmaz, Azad Bedran, Dicle Daşçı, Mizgin Turan, Rênas Berbir ve Sosin Zaman’ın seslendirdiği şarkı için HDP’nin eylem ve etkinliklerinden, milyonları ağırlayan Newroz meydanlarından, işçi ve emekçilerin katkı sunduğu görüntülerden klip yapıldı. Şarkı, Kartal Meydanı’nda dev ekrana yansıtılan kliple birlikte ilk kez yayınlandı. Onbinlerin uzun süre alkışladığı şarkının sözleri şöyle: 

Kına yolladım yaksana, şu meydana bir baksana,

Buradan bir tek oy yok sana, biz halkız, emekçiyiz biz. 

Birleştik benzedik nara, artık kaçacak yer ara, 

Geliyoruz iktidara, umuduz, emekçiyiz biz. 

Biziz yokluktan var eden, çalışıp çarkı döndüren, 

Düzenindir süründüren, direnen emekçiyiz biz. 

Şafakta çapa vururuz, gün altında kavruluruz, 

Efendi değil yoksuluz, köylüyüz, emekçiyiz biz. 

Madende bahtımız kara, açtıktan midemiz yara,

Biz sarmasak kimler sarar, madenci, emekçiyiz biz. 

Ter döker mendil sallarız, birbirimizi kollarız, 

Seni ancak biz yollarız, işçiyiz emekçiyiz biz. 

Dünyayı emekle ördük, ne yaşadık ne gün gördük, 

Bir gün değil her gün öldük, kadınız, emekçiyiz biz. 

Zulümler gökleri aştı, işsizim feleğim şaştı,

Kızdırma bak sabrım taştı, gençliğiz, emekçiyiz biz. 

Birleştik benzedik nara, artık kaçacak yer ara, 

Yürüyoruz iktidara, umuduz, emekçiyiz biz. 

Kına yolladım yaksana, şu meydana bir baksana,

Buradan bir tek oy yok sana, biz halkız, emekçiyiz biz.

*****

Atasoy ve Ceylan devam ediyor

HDP Amed İl Örgütü, mevcut eşbaşkanlarla devam etme kararı aldı. 

HDP Amed İl Örgütü, "Çözüm Biz’de, Savaşa ve Sömürüye Hayır” şiarıyla Yenişehir ilçesinde bulunan Demirok Düğün Salonu'nda 4. Olağan Kongresi'ni gerçekleştirdi. HDP Sözcüsü Ebru Günay, kent milletvekilleri, sivil toplum örgütleri (STÖ) temsilcilerinin yanı sıra Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş ile yüzlerce kişi katıldı. 

Coşkulu kongrede, faaliyet ve mali raporların okunmasının ardından delegeler oy kullandı. Mevcut İl Eşbaşkanlar Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan yeniden seçildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.