İlaçları verilmedi, yaşamını yitirdi

Bangi Mohamed

Bangi Mohamed

  • Cezaevinde yaşamını yitiren ağır hasta Bangi Mohamed’in ailesi, “İlaçları verilmediği için durumu kötüleşti ve öldü” diyerek, Mohamed’in ölüme terk edildiğini anlattı. 

İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde uzun süredir tedavi edilmeyen Efrînli hasta tutsak Bangi Mohamed (33), 12 Kasım’da yaşamını yitirdi. Ailesi ve cezaevinde onu ziyaret eden avukat Mehtap Sert’in anlatımları, Bangi Mohamed’in nasıl ölüme terk edildiğini gözler önüne serdi. 

Halep’te yaşayan Bangi Mohamed, 2013’te annesi, babası ve dört kardeşiyle Hatay’ın Dörtyol ilçesine göç etmek zorunda kaldı. Dörtyol’da tarım işçisi olarak çalışan Bangi Mohamed, mide ve bağırsak rahatsızlığı nedeniyle ameliyat oldu. Mohamed’in mide ile bağırsaklarının yarısı alındı. Daha sonra “örgüt üyeliği” iddiasıyla 1 Ocak’ta gözaltına alınan Mohamed, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yargılama sonucunda “örgüt üyesi” olduğu gerekçesiyle Mohamed’e 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Mohamed, bir süre kendisi gibi ağır hasta tutsak olan İsmail Tamboğa ve Sıddık Güler ile aynı koğuşta kaldı. Hastaneye sevki yapıldıktan sonra hasta tutsakların yanından alınıp tek kişilik bir koğuşa alınan Mohamed, mide ve bağırsak hastalıkları devam ederken, tekerlekli sandalyeye bağlı kaldı. Tutukluluk süresinde üç kere ameliyat geçiren Mohamed’in iç organları su toplarken, hastalıklarından kaynaklı idrar kaçırma gibi sorunlar yaşamaya başladı. Birçok hastalığı olmasına rağmen tam teşekküllü bir hastanede tedavi edilmeyen Mohamed, 12 Kasım’da bulunduğu cezaevinde yaşamını yitirdi. 

Burada zulüm görüyorum

 Mohamed’in ailesi, 12 Kasım’da cezaevi yönetimi tarafından arandıklarını ve ölüm haberini aldıklarını söyledi. Mohamed’in bir ihbar sonucu tutuklandığını hatırlatan aile, ölümünden bir hafta önce cezaevine gittiklerini belirtti. Aile, Mohamed ile son görüşmelerini şöyle anlattı: “Bize, ‘Durumum çok kötü. Cezaevinde sebepsiz yatıyorum ve suçsuzum. Beni buradan çıkarın. Burada zulüm görüyorum’ dedi. Oğlum ameliyat olmuş ve kısmen iyileşmişti. Daha sonra hüküm yedi. Cezaevinde ilaçları verilmediği için durumu kötüleşti ve öldü. Otopsi işlemleri sonrası cenazeyi teslim aldık. 13 Kasım’da Efrîn’e götürüp Hacihese köyünde toprağa verdik. Defin işlemlerinden sonra Dörtyol’a geri döndük. Taziyemizi bile kuramadık.”

İlarları verilmedi

Mohamed’i en son ziyaret eden İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi Hapishaneler Komisyonu Üyesi avukat Mehtap Sert, tedavi sürecinde ilaçların verilmediğini söyledi. Sert, Ağustos’ta aynı koğuşta kalan diğer tutsakların, Mohamed’in tedavi edilmesi için başvuruda bulunduklarını ifade ederek, bu başvuru sonrası cezaevinde görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti. Sert, şöyle devam etti: ”Hastaydı, Türkçe bilmediği için arkadaşı başvuru yapmıştı. Bu başvurunun üzerine biz hastaneye götürülmesi için talepte bulunduk. Bu talebi karşılandı ve hastaneye götürüldü.”

47 kiloya düşmüştü

Hastane dönüşünde Mohamed’i ziyaret ettiklerini belirten Sert, şunları söyledi: “Geçici koğuşa konulduğunu, kişisel ihtiyaçlarını karşılayamadığını tespit ettik. Çünkü midesinde bir kitle vardı. Bu kitleden kaynaklı midesinin yarısı alınmıştı. Bağırsaklarının yarısı alınmıştı. Bacakları tutmuyordu, ellerini kullanamıyordu. Ağzı eğilmişti. Vücudunun değişik yerlerinde, özellikle gözünün üstünde, alnında, boynunda ilginç şişlikler vardı. Oturduğu yerde idrarını kaçırıyor, ıslaklıkla bunu fark ettiğini söylemişti. Yemek yiyemediğini, çünkü tabaktaki yemeği ağzına götüremediğini, beslenemediğini ifade etmişti. 178 boyunda, 47 kiloya düşmüştü. İHD tekrar tahliyesi için başvuru yaptı. 1 Kasım’da Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda çalışan HDP Milletvekili Fatma Kurtulan ile HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, cezaevini ziyaret ederek Mohamed’in sorunlarının çözülmesi için cezaevinden çeşitli taleplerde bulundular. Ancak taleplerin karşılanması için süre yetmedi. 12 Kasım’da onu kaybettik. Mohamed yaşamını yitirdikten sonra Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Kati rapor gelmediği için ölüm nedeni şimdilik bizim tarafımızdan kalp krizi olarak biliniyor.”

İskenderun T Tipi Cezaevi’nde en ciddi sorunlardan birinin hasta tutukluların ilaçlarının verilmemesi olduğuna vurgu yapan Sert, “Mohamed de bundan şikayetçiydi. Düzenli olarak ilaçlarının verilmediğini ve ağrılarının çok olduğunu söylüyordu” şeklinde konuştu.  HATAY

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.