İlham vermeye devam ediyor

Kadın Haberleri —

.

.

  •  Raperîn Nurhaq: Askeri yanı güçlü, kadınlara değer veren ve onları güçlendirmek için elinden geleni yapan biriydi. Yüzü hep güleçti. Gözlerine baktığınızda dünyanın en güçlü insanını karşında görürdünüz. Mücadelesi kadınlara ilham kaynağı oldu.

DÎCLE DEMHAT
JINNEWS KOBANÊ

Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirilen devrim, kadın eksenli gelişti. Devrim tohumlarını atanlardan biri de kuşkusuz Şîlan Kobanê (Meysa Baqî) idi. Katledilişinin 16 yılında ardıllarına cesaret kaynağı olmaya devam ediyor.
Fırat Bölgesi TEV-DEM yönetim üyesi Raperîn Nurhaq ve kardeşi Heyfa Şex Muhemed, Şîlan’ı anlattı.

Devrimin kahramanı

“Mücadelenin olduğu topraklarda kahraman kişiler doğar” diyerek anlatmaya başlayan Raperîn, askeri yanı güçlü, kadınlara değer veren ve onları güçlendirmek için elinden geleni yapan biri olduğunu belirtti ve “Aynı zamanda yüzü hep güleçti. Gözlerine baktığınızda dünyanın en güçlü insanını karşında görürdünüz. Sporu severdi, ‘Kadın fiziken de güçlü olmalı’ derdi ve yanındaki arkadaşlara da spor yaptırırdı” dedi.
Şîlan’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yanında çok kaldığını belirten Raperîn, “Kadın ideolojisinde yetkindi, bilgiliydi. Önderlikten ne almışsa yoldaşlarına da aktarırdı. Her kadının kendini geliştirmesi için gecesini gündüzüne katardı. Ne kadar işi olsa da bir sıkıntımız olduğunda işine ara verir, bizimle ilgilenirdi. Hiçbir zaman yoldaşlığını bizden esirgemedi” diye devam etti.
 
Erkeği de değiştirmeye çalışırdı

Şîlan’ın erken yaşlarda özgürlük mücadelesine katıldığını hatırlatan Raperîn, “Şîlan bir özgürlük arayışçısıydı. Düşmanla savaştığımız kadar bir de kendi iç sorunlarımızla mücadele ederdik. Etrafında sorunlar çıktığında net tavır sergilerdi. Erkeğe karşı da mücadele eder, erkek arkadaşları kadın ideolojisi temelinde değiştirmeye çalışırdı” dedi.
 
Mücadelesi ilham kaynağı

Raperîn Nurhaq, Şîlan Kobanê’nin askeri alanda iyi olduğu kadar siyasi alanda da başarılı bir isim olduğunu aktararak şunları söyledi: “Önderliğe yönelik komplodan sonra Baas rejimi, Önderliğin Rojava’da yaptığı çalışmaları boşa çıkarmak için halka büyük bir baskı uyguluyordu. 2003 ve sonrası yıllar hareketimiz açısından kritik bir süreçti. Şîlan, halkı bir arada tutmak ve Kürtlerin birliği için 2003’te dört yoldaşıyla beraber siyasi ve toplumsal alanda çalışmalara başladı. O günlerin mirası temelinde kadınlar bugün kendilerini örgütleyip, mücadele ediyorlar. Bir Şîlan yitirdik, fakat yerini binlerce Şîlan doldurdu. Rojava’da Şîlan’ın mücadelesi kadınlara ilham kaynağı oldu.”

  • Heyfa Şêx Mihemed: Bir Şîlan gitti ama yerini binlerce Şîlan doldurdu. Şîlan’ın bize en büyük mirası da arkasında bıraktığı yoldaşları oldu. Her biri bu kapıdan içeri girdiğinde Şîlan girmiş gibi oluyor.


Ailesi hep destekledi

Kardeşi Heyfa Şêx Mihemed ise Şîlan’ın ev hallerini ve ilk mücadele yıllarını anlattı: “Heleb’de özgürlük hareketini tanıdık. Biri Efrînli ve iki Kobanêli aile vardı mücadeleye gönül veren. Şîlan o dönemde 12 yaşındaydı, arkadaşlarla beraber çalışırdı. 13 yaşlarında Mahsun Korkmaz Akademisi’ni ziyarete gitti. Annem ve babam hep onu desteklerdi. Şîlan kimseyi kırmazdı, bu yüzden herkes tarafından çok sevilirdi. Heleb’de okulda gençlik çalışmalarında yer alıyordu. Onun için de Suriye rejimi tarafından tutuklandı. İlk tutuklandığında 15 gün kaldı. Bırakıldıktan bir sene sonra tekrar tutuklandı. Bu sefer 3 ay kaldı. Devlet, okusa dahi diplomayı vermeyeceğini söyledi. İkinci tutukluluğu ardından temelli özgürlük hareketine katıldı” diye belirtti. 
 
14 yaşında propagandacı

Şîlan’ın meraklı ve sorgulayan bir yapısı olduğunu söyleyen Heyfa, Şilan’ın müzikle de yakından ilgili olduğunu ve Koma Agirî’de yer aldığını aktardı.
Heyfa onunla ilgili bir anısını şöyle aktardı: “Bir gün halkı bir evde toplamıştı. Hevaller gelip toplantı yapacak demişlerdi. İçerisi dolmuştu, gelenlerin içinden bir kadın Şilan’a bakarak hani ‘Hevaller bizimle toplantı yapacaktı’ dediğinde Şîlan, ‘toplantıyı ben yapacağım’ dedi. O zaman 14 yaşlarında ve zayıftı. Sonra Şilan toplantıya başladı ve uzun uzun gelişmeleri özgürlük hareketini anlattı. Toplantı sonrasında bir kadın Şîlan’ı kucağına alarak boynundaki zinciri çıkarıp ona verdi ve Şîlan’a çok güzel konuştuğunu söyledi.”
 
‘Her gün bu kapıdan bir Şîlan giriyor’

Şîlan gibi cesur bir kadının düşmanın komplosuyla şehit düşmesinin kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Heyfa, “Şehadetinden sonra kız kardeşim Gurbet Baqî, Şîlan’ın mücadelesini bıraktığı yerden devam edeceğinin sözünü vererek, onun silahını kaldırdı. Sadece kardeşi değil binlerce kadın ve erkek Şîlan’ın silahını yerde bırakmayıp kaldırdı. Bir Şîlan gitti ama yerini binlerce Şîlan doldurdu. Şîlan’ın bize en büyük mirası da arkasında bıraktığı yoldaşları oldu. Her biri bu kapıdan içeri girdiğinde Şîlan girmiş gibi oluyor” diye konuştu.

Şîlan Kobanê kimdir?

1971 yılında Kobanê’ye bağlı Kor Elî köyünde doğdu. 9 çocuklu bir ailenin en büyük kızıydı. Ulus bilinci derin bir ailede yetişti. 1980’lerde özgürlük mücadelesi ile tanıştı. Mahsum Korkmaz Akademisi’nde eğitim gördü. Yekîtiya Azadiya Jinên Kurdistan’ın (YAJK) kurulmasıyla, Kadın Hareketi Merkez Komite üyesi seçildi. 2003 yılında doğduğu topraklara döndü. Partiya Yekitiya Demokratik’in (PYD) kuruluş çalışmalarında yer aldı. Zekeriya İbrahim, Hikmet Tokmak (Fuat), Nebo Ali (Cemil), Hacı Cuma Ali (Ciwan) ile birlikte 29 Kasım 2004’te PYD çalışmaları için gittikleri Irak’ın Mûsil kenti yakınlarında Suriye ve Türk özel istihbaratı tarafından katledildi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.