İlk ateş Şemzînan'da yakıldı

2023 Newroz'u Şemzinan'dan başladı

2023 Newroz'u Şemzinan'dan başladı

  • Newroz haftası başladı. İlk ateş, Şemzînan'da üç kibrit çöpüyle yakıldı. DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, depremlerdeki kayıplardan dolayı coşkuyla ve halaylarla değil ama direniş ve başkaldırı ruhuyla karşıladıklarını söyledi. Aydeniz, "14 Mayıs’ta bu iktidara son vereceğiz" dedi. 

Şemzînan’da 2023 Newrozu’nun ateşi, Mazlum Doğan’ın Newroz'u üç kibrit çöpüyle kutlayıp şehadete yürümesine atfen  üç kibrit çöpüyle yakıldı.

Kürtlerin, inkar, imha, asimilasyon ve yasaklara karşı özgürlük mücadelesi verdiği önemli kentlerden biri olan Colemêrg’in Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde 2023 Newrozu’nun startı verildi. “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen ve bu yıl Mereş merkezli depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz için heyetler akşam saatlerinde kente geldi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, Tevgera Jinên Azad (TJA) üyeleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Newroz için sabah saatlerinde HDP İlçe Örgütü’nde buluştu. Birçok yurttaş da yöresel kıyafetleriyle parti binasına geldi. Açıklama sırasında sık sık “Newroz pîroz be”, “Jin jiyan azadî” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları yükseldi.  

Kawa'nın torunları ayakta

HDP Milletvekili Sait Dede, binlerce yıldır diriliş ve yeniden doğuş olarak nitelendirilen Newroz’u, büyük bir acı ve enkazın gölgesinde geçirdiklerini belirtti. Dede, “Depremi büyük bir felakete döndüren baskıcı iktidardan dolayı büyük bir acı yaşadık. Şemzînan’dan depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaşanan can kayıplarının en büyük sebebi, bu despotik ve baskıcı iktidarlardır. O yüzden Newroz, daha büyük anlam yüklüyor. Bütün acıların son bulması Newroz’lardan geçiyor. Newroz bu zorbalığa karşı bir direniş tarihtir. Kawaların ardılları olarak hiçbir zaman zulme boyun eğmedik. Bu dikta rejimleri de yeneceğiz. Kawa nasıl Dehak'ı yenmişse bizler de bunları yeneceğiz. Saraylarında korkuyorlar. Bu yüzden topluma umutsuzluk yaymak istiyorlar. Kawa'nın torunları olarak dimdik ayaktayız, kazanacak olan bizleriz” diye konuştu. Dede, Şemzînan’ın “Kurdistan’ın kalbi” olduğunu vurguladı. Bu sırada kitleden “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı yükseldi. 

Halaylarla karşılamıyoruz

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise şunları söyledi: “Bu yılki Newroz'u şarkılarla, coşkuyla, halaylarla karşılamayacağız ama Newroz’un ruhuna uygun direnişle, başkaldırıyla, özgürlüğe yürüyerek karşılayacağız. Bunun için Şemzînan’dan başlıyoruz. Depremin yaşanması ve yüz binlerce insanın yaşamını yitirmesinden kaynalı şenlik yapmıyoruz. Depremde yaşamını yitirenleri anıyoruz. Bir an önce yıkıntıların hesabını sormak için her yerde mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha buradan söylüyoruz.”

Üç parçanın bileşkesi

Şemzînan'ın üç parça Kurdistan’ı birleştiren bir yer olduğunu kaydeden Aydeniz, "Kurdistan’ın birliğinin oluşacağı yerdir. 8 Mart’te ‘Dem dema jin jiyan azadî’ ile başladık. Ceberrrut sisteme, katliamcı devlete karşı kadınlar olarak her yerde sesimizi yükselttik. Şimdi de Newroz’a doğru giderken buna devam ettireceğiz. Bu mücadeleyi doruğa çıkaracağız. Dönemin Dehak'ına karşı birliği yükselterek 14 Mayıs’ta son noktayı koyacağız" dedi.

Artık statüsüz olmaz

Lozan'ın 100. yılına girildiğini hatırlatan Aydeniz, şöyle devam etti: "Lozan, Kürtleri dilinden, kültüründen, coğrafyasından koparıp onursuzlaştırma ve tasfiye girişimiydi. Yüzyıldır Kürtler, bu politikayı kabul etmeyerek direniyor. Kürtler artık bu yüz yılda statüsüz, dilsiz, kendini yönetmeden yaşamak istemiyor."

Deprem yerine savaş

AKP-MHP iktidarının, savaş politikalarından beslendiğini söyleyen Aydeniz, "Depremde insanlar canlarıyla uğraşırken, gıda beklerken, bu iktidar savaş politikalarına devam etti. Deprem döneminde bile kimyasal kullandı" dedi. Bu iktidarın beslendiği bir noktanın da tecrit politikası olduğunu savunan Aydeniz, "Sayın Öcalan’ın artık fiziki özgürlüğü sağlanmalı" diye seslendi.

Öcalan direniyor

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de buruk bir şekilde Newroz'u kutladıklarını ifade etti. Öztürk, “Newroz sadece bizim için halay değil, aynı zamanda önemli mesajlarımızı verdiğimiz gündür. Bu depremde 15 milyon insan etkilendi. On binlerce insan yaşamını yitirdi. Yitirdiğimizi canları anıyoruz. Deprem her yerde oluyor, ancak bu kadar insanın yaşamını yitirmesine deprem sebep olmadı. Bunun sebebi Kürtlere düşmanlık eden AKP-MHP iktidarıdır. Kürtlerin statüsüne karşı çıkan ve savaş politikalarını sürdüren iktidardır. Bu savaş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecritle başladı. Bu tecritle amacınıza ulaşamayacaksınız. Sayın Öcalan, Kawa'nın ruhuyla direniyor. Bu yılki Newroz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne vesile olacak" şeklinde konuştu.

Sembolik Newroz ateşi

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin sembolü haline gelen üç kibrit çöpüyle ateş yakıldı. Mazlum Doğan, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi'nde yaşanan insanlık dışı uygulamalar karşı 21 Mart 1982'de üç kibrit çöpüyle Newroz'u hatırlatarak, yaşamına son vermişti. MA/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.