İlk saldırı dalgası kırıldı

  •  Zap, Metîna ve Avaşîn’i kapsayan bir yıllık işgal saldırılarından sonuç alamayan Türk ordusu, KDP’nin desteğiyle üç gün havadan ve karadan süren yoğun bombardımanı takiben Avaşîn ve Zap’a yeni bir kapsamlı işgal saldırısı başlattı. 
  •  Gerillanın yüksek fedai ruhla geliştirdiği direniş, Avaşîn ve Zap’a yönelik ilk saldırı dalgasını bozguna uğrattı. Türk ordusu, dün öğleden önce itibarıyla 28 askerini kaybetti, 9’u yaralandı. 2 saldırı helikopteri darbelendi. 

Medya Savunma Alanları’nda Aralık 2017’den beri saldırılarını kesintisiz sürdürerek kademe kademe işgal alanlarını genişletmeye çalışan Türk ordusu, bir yıllık tıkanmayı aşmak için yeni bir saldırı dalgası başlattı. Bir süredir KDP’yi de aktif olarak savaşa dahil etmeye çalışan Türk devleti, hazırlıklarını tamamladıktan sonra 17 Nisan’da Avaşîn ve Zap’a saldırdı. Tüm hava gücünü kullanarak indirme ve karada ilerleme çabasında olan Türk ordusu, gerillanın direnişiyle karşılaştı. Yoğun çatışmalar devam ediyor. 

Adım adım saldırı hazırlığı

Türk devleti, geçen yıl Garê hezimetinin ardından 23 Nisan’ı 24 Nisan’a bağlayan gece Zap, Metîna ve Avaşîn’i kapsayan işgal saldırılarıyla KDP desteğine rağmen istediği sonucu alamadı. Yaşanan çıkmaz, Ankara-Hewlêr arasındaki trafiği yoğunlaştırdı. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Federe Kürdistan’daki görüşmelerinin ardından Federe Kürdistan Başkanı Nêçîrvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani ile Türk Cumhurbaşkanı ve ekibi arasındaki görüşmeler, neredeyse rutinleşti. Özellikle AKP Genel Başkanı Erdoğan ile Barzini’nin 12 Mart’ta Antalya Diplomasi Formu’nda görüşmesi, saldırı iddialarını güçlendirdi. Yapılan görüşmeye Erdoğan’ın yanı sıra Savunma Bakanı Hulusi Akar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katılmıştı. Erdoğan-Barzani görüşmesinin hemen ardından 14 Mart’ta Federe Kürdistan sınırında bulunan Şırnak’ta Jandarma Genel Komutanlığı Muhabere, Elektronik Bilgi Sistemleri (MEBS) Başkanı Tümgeneral Engin Çırakoğlu ile Şırnak Valisi Ali Hamza Pehlivan bir araya geldi. 

KDP tam seferber

Türk devletinin, bu kez KDP’nin aktif ve tam desteğiyle kısa sürede yeni bir saldırı başlatacağının işaretleri verildi. KDP’ye bağlı özel güçlerin, Türkiye’ye tam destek vermek amacıyla Medya Savunma Alanları’na sevkiyatı sürdü. KDP, 19 Mart’ta kendisine bağlı Gulan ve Zêrewanî Güçleri ile ‘Roj’ adı verilen Rojava’dan devşirilenleri Heftanîn bölgesinde konuşlandırdı. KDP, Heftanîn, Metîna alanlarına yakın yerlerin yanı sıra Şeladizê’den Habur Suyu’na, Kanîmasî’deki sınır kampından Bradost ve Hacı Umran’a kadar uzanan bölgelerde irili ufaklı 87 askeri nokta kurdu. KDP’nin özel güçlerinin yanına Türk güçleri de sevk edildi; Bradost, Lêlikan ve çevresine Pêşmerge Destek Gücü Birinci Komutanı Sihan Barzani öncülüğünde kurulan noktalara, MİT elemanları da yerleştirildi. 

Sınırı hattını kapatmak için

Türk ordusunu önünde mayın temizleme, istihbarat sağlama, pusulama gibi faaliyetler ile anılan KDP’ye bağlı güçlerden ‘Roj’ adı verilen Rojava devşirmelerinin komutanlarından Ozan Heci İso, Şubat’ın başında önce grubuyla Şırnak’a bağlı Cizre ilçesindeki 172. Zırhlı Tugay Komutanlığı’na geçti. Yeni görevi ise başlatılacak geniş kapsamlı saldırıyla birlikte Federe Kürdistan ile Kuzey-Doğu Suriye halklarının sınır hatlarındaki protesto eylemlerini engellemek; gerillaya katılımlara karşı Zaho’dan Şengal hattına kadar uzanan sınır hattını kapatmak.

ABD’yi ikna için de KDP

İşgal saldırısına KDP’nin doğrudan katılacak olmasıyla yetinmeyen Türk devleti, tepkileri azaltmak için YNK ve diğerlerini de dahil etme arayışını sürdürdü. ABD’nin onayı için çabalarını yoğunlaştıran Türk iktidarı, bunu için de KDP’ye sahaya sürdü. KDP de ABD’yi ikna etmeye çalıştı.

Sınırda denetim

Türk cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar,  13 Nisan’da Hakkari’nin Gever ilçesinde 3. Piyade Tugayı’nı ziyaret etti. Sahadaki son hazırlıklar konusunda brife edildi. 

Saldırı günü çağrıldı

Tüm bu hazırlıkların ardından 14 Nisan’da hava bombardımanı başlatıldı, Federe Kürdistan Başkanı Mesrur Barzani ve ekibi 15 Nisan’da İstanbul’a çağrıldı. AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın nezaretinde Dolmabahçe Sarayı’ndaki görüşmede, bir tarafa aynı zaman KDP istihbaratının da başı olan Mesrur Barzani ve Ankara temsilciliğinden beri Türk devletinin sadık iş birlikçilerinden olan şimdinin Federe Kürdistan Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi oturtuldu. Karşısında ise MİT Başkanı Hakan Fidan ve ekibi yer aldı. Türk tarafının bu görüşmedeki rahatlığı, ‘başbakan’ sıfatı taşıyan Mesrur Barzani’nin karşısında MİT Müsteşarı’nı oturtmakla kalmadı, Irak veya Federe Kürdistan bayraklarına da gerek duyulmadı.

İstanbul’dan Londra’ya

Mesrur Barzani, İstanbul’daki görüşmenin ardından Türk devletinin Kürt siyasetinin belirleyici aktörü ve destekleyicisi olmayı sürdüren İngiltere’nin başkanti Londra’ya geçti. Bilindiği gibi İngiltere, Rojava’daki işgal saldırıları dahil Türk iktidarından desteğini esirgemiyor.

Yeni işgal saldırısı

Türk ordusunun rutinleşen hava saldırılarında 14 Nisan’dan itibaren yeni bir aşamaya geçildi. HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), 17 Nisan’daki açıklamasında bu duruma işaret ederek, şunları paylaştı:

* 14 Nisan günü saat 16.00’da Dihok’un Çemankê nahiyesine bağlı Kamûran köyü savaş uçaklarıyla bombalandı. Aynı gün 14.30-21.00 saatleri arasında Zap’a bağlı Girê FM ve Sergelê köyü çevresi ile Metîna’ya bağlı Girê Hakkari 8 kez savaş uçakları ve sınır hattında bulunan karakollardan atılan obüslerle bombalandı. 

* Ertesi gün 10.00-00.00 saatleri arasında Zap’a bağlı Girê Cûdî, Girê Amediyê, Girê FM ve Metîna’ya bağlı Girê Hakkari savaş uçaklarıyla 9 kez ve sınır hattında bulunan karakollardan atılan obüslerle bombalandı. Avaşîn’e bağlı Werxelê alanı ve Zap’a bağlı Girê Cehennem, Kunîşka, Kurojaro, Şehîd Şahîn, Karker, Şikefta Birîndara, Saca, Çemço ve Sîda alanları ise 18.50-21.40 saatleri arasında 28 kez savaş uçaklarıyla bombalandı.

* Zap’a bağlı Girê Cûdî, 16 Nisan günü 20:40-02:30 saatleri arasında 3 kez savaş uçakları ve sınır hattında bulunan karakollardan atılan obüslerle bombalandı. Aynı gün 17.00-21.30 saatleri arasında Şehîd Şahîn, Girê Cehennem, Dola Şîvê, Karker, Kurojaro ve Sîda alanları, 27 kez savaş uçaklarıyla bombalandı. Xakûrkê’e bağlı Girê Şehîd Şerîf alanı da saat 15.30’da 2 kez bombalandı. 

17 Nisan’da indirme

Üç gün havadan ve karadan süren yoğun bombardımanı takiben Avaşîn ve Zap’a indirme yapılarak kara saldırısı da başlatılmak istendi. BİM, dünkü açıklamasında iki bölgeye dair detayları paylaştı:

Avaşîn’deki durum

Avaşîn’e bağlı Werxelê alanına 17 Nisan günü saat 19.00 sıralarında helikopterlerle 8 kez indirme yaptı. Aynı zamanda saldırı helikopterleri bu alanı yoğun bir şekilde bombaladı. Gerilla, ağır silahlarla indirmeye müdahale etti, ferdi silahlarla vurdu. Darbe alan Türk işgalciler, saldırı helikopterlerinin desteğiyle Werxelê köyüne bir kez indirme yaparak ölü ve yaralılarını kaldırdı. Werxelê Tepesi’ne saat 01.30’da yerleşmek isteyen işgalcilere ferdi ve orta otomatik silahlarla müdahale eden gerilla, burada 2 Türk askerini öldürdü. Türk savaş uçakları saat 02.45’te bu alanı bombaladı. Werxelê alanında ilerlemek isteyen işgalciler, saat 03.10’da sabotaj taktiğiyle vuruldu; 8 Türk askeri öldürüldü. Werxelê alanına mevzilenmek isteyen bir işgalci grubu da saat 03.40’ta ferdi silahlarla vuruldu; 2 Türk askeri öldürüldü, 3’ü yaralandı. Türk güçleri, bu eylemden sonra bir kademe geri çekildi. Werxelê alanına yerleşmek isteyen işgalciler, saat 04.20’de bir kez daha vurularak bir kademe geri çekilmek zorunda bırakıldı. Mevzilenmeye çalışan 1 Türk askeri saat 05.00’te suikastla öldürüldü. Werxelê tepesine dün saat 09.40’ta yerleşmek isteyen işgalciler ile gerilla arasındaki çatışmalar devam ediyordu. 

Zap’taki durum

Türk ordusu, 14 Nisan’dan 17 Nisan’a kadar savaş uçakları ve obüslerle Kurojahro, Şikefta Birîndara, Ertûş, Şehîd Şahîn, Karker ve Çiyareş alanlarını yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra 17 Nisan günü saldırı helikopterleri ve dronların desteğiyle kapsamlı bir işgal saldırısı başlattı. Bakurê Kurdistan sınırından Zap’ın Çiyayê Reş, Ertûş, Şikefta Birîndara ve Werxelê alanlarını saldırı helikopterleriyle bombalayıp Skorsky helikopterleriyle indirme yapmaya çalıştı. İndirme yapmaya çalışan helikopterlere müdahale edeng erilla, birçoğunu indirme yapamadan geri çekilmesi sağladı. Girê Şehîd Şahîn’e indirme yapmak isteyen 1 saldırı helikopteri darbelendi. 

Saldırı ve nakliye helikopterleri, Şirnex’in Sîlopî ilçesinden havalanıp KDP denetimindeki Bamernê, Amediyê, Dêrelok alanlarının üzerinden uçarak Zap’ın Kurojahro alanına saldırı düzenledi. Kurojahro’ya indirme yapmak isteyen helikopterler, gerilla müdahalesiyle karşılaştı ve indirme yapamadı. Kurojahro alanındaki Girê Şehîd Amargî’ye bir kez indirme yapabilen işgalciler ise YJA Star gerillaları tarafından denetim altına alınarak ferdi silahlarla vuruldu; 3 Türk askeri öldürüldü. Yine aynı yerde bir grup sabotaj taktiğiyle vuruldu; 4 Türk askeri daha öldürüldü. 

Şikefta Birîndara alanındaki Kevirêkun mıntıkasına saat 21.00’da iki kez helikopterle indirilen Türk güçleri, gerilla tarafından denetim altına alındı. Etkili bir şekilde vurulan Türk askerlerinden 5’i öldürüldü. Burada tutunamayan Türk güçleri, Kaniya Skorsky’e doğru çekildu. İşgalciler, saat 22.00’de ilerlemek isteyince bir kez daha vuruldu; 3 Türk askeri öldürüldü, 6’sı yaralandı. Bu eylemlerden sonra Şikefta Birîndara alanı 4 kez uçaklarla bombalandı. Sabah saatlerine doğru Şikefta Birîndara alanını bombalayan saldırı helikopterlerine müdahale eden gerilla, alandan uzaklaşmak zorunda bıraktı.

Çiyareş hattında karadan ilerlemek isteyen Türk güçleri, iki kez sabotaj taktiğiyle vuruldu. Darbe alan Türk işgalciler geri çekilmek zorunda kaldı. 

Çemço alanına girmek isteyen 2 saldırı helikopteri, gerillanınhedefi oldu; 1 saldırı helikopteri ağır darbe alarak alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

Bamernê-Amediye-Dêrelok hattı üzerinden sabah saatlerinde tekrar uçarak Kurojahro’ya saldırıp indirme yapmak isteyen 2 saldırı helikopteri ile 1 Skorsky tipi helikopter, gerillanın müdahalesiyle alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

KDP eliyle hançer

BİM açıklamasında KDP’nin desteğine işaret ederek, şunları ifade etti: “Zap’ın arka tarafı olan ve güneyine düşen Kurojahro alanına Türk ordusunun helikopterlerini Başûrê Kurdistan sınırları içerisinden uçurarak burayı işgal etmeye çalışması, KDP’nin bu işgal planını onayladığını ve yol verdiğini kanıtlıyor. Eğer KDP’nin böyle bir onayı ve ortaklığı olmasaydı Türk ordusunun gerillayı bu alanda arkadan hançerlemeye cesaret edemeyeceği açıktır. Aynı zamanda işgalci TC güçleri Şêladizê kasabasında KDP güçlerinin denetimi altındaki Sîrê üssünden yola çıkıp karadan ilerleyerek Kurojahro alanına yerleşmek istedi. Gerilla, bu güçleri vurarak ilerleyişlerini durdurdu. KDP güçlerinin de gece saatlerinde Dêrelok, Şêladizê ve Barzan hattına doğru yoğun bir hareketliliği gözlendi.”

Son dört günün bilançosu

BİM, sadece son dört gün içerisinde söz konusu alanların 147 kez savaş uçaklarıyla, karadan da sayısız kez obüslerle bombalandığının altını çizerek, şunları ekledi: “Alanlarımız üzerindeki SİHA ve savaş uçağı hareketliliği kesintisiz devam ediyor. Gerillanın yüksek fedai ruhla geliştirdiği direniş, Avaşîn ve Zap’a yönelik ilk saldırı dalgasını bozguna uğrattı. Gerillanın şimdiye kadarki eylemlerinde 28 Türk askeri öldürüldü, 9’u yaralandı. 2 saldırı helikopteri darbelendi. Gerillanın kahramanca direnişiyle çatışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.”  HABER MERKEZİ

 

12 Bradostludan haber yok

İşgalci Türk devletinin Hewlêr’in Bradost bölgesinde alıkoyduğu 12 gençten dört gündür haber alınamıyor.

Hewlêr’e bağlı Soran ilçesinin Dila, Malmaluk ve Midan köylerinden 12 Kürt genci, 15 Nisan’da Bradost’ta alıkonuldu. Görgü tanıkları, gençlere ait atların Türk güçleri tarafından katledildiğini ve gençlere işkence yapıldığını söyledi. Konuya ilişkin tek açıklama 16 Nisan’da Hewlêr Valisi Umêd Xoşnav’dan geldi. Xoşnav, “Dış İlişkiler Kurumu, Türk yetkililerle temas halinde ve yurttaşların alıkonulmasıyla ilgili araştırma yapıyor” diyebildi. 

 

KDP'nin dahli büyük zarar

Kürt siyasetçi Mihemed Emin Pênciwêni, KDP’nin Türk işgal saldırılarına dahlinin Kürtlere büyük zarar vereceğini söyledi. 

Rojnews’e konuşan Pênciwêni, “Türk kuvvetlerinin ve gelişmiş silahların Güney Kürdistan’a getirilerek konuşlandırılması, sadece PKK’ye karşı savaş için değildir. Kürdistan’ı işgal etmeye geldiler. Çünkü doğalgaz ve petrol kaynaklarını ele geçirmek istiyorlar” dedi. Kürt halkını ve siyasi partilerini saldırılara karşı durmaya çağıran Pênciwêni, şunları söyledi: “Herhangi bir Kürt gücünün iç savaş çıkmasına vesile olacak herhangi bir eylemi kötü sonuçlar doğurur ve Kürt halkına büyük zarar verir. Türkiye’nin işgal planını boşa çıkaracak tek şey Kürt halkının birliğidir.”

 

Şêx Cengi'den KDP'ye tepki

YNK'nin eski Eşbaşkanı Lahur Şêx Cengi, "KDP halkı kendine kurban etmek istiyor” dedi. 

Şêx Cengi, Mesrur Barzani’nin Türkiye ziyaretine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Lahur Şêx Cengi, “İktidar, komşu ülkeleri ve halkımızın düşmanlarının gönlünü hoş tuttuğunun yarısı kadar halkımızın acılarını sormuş olsaydı, halk onları kucaklayacak ve başlarının üstünde tutacaktı. Ben bir süredir KDP’li kardeşlerimizden elimi çektim. Zira onlar bu halkı kendilerine kurban etmeye çoktan karar vermişler" dedi. 

 

Aldar Xelîl: Seyirci kalamayız

Türk işgal saldırılarının bir noktayla sınırlı kalmayacağını belirten PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Aldar Xelîl, "Kürdistan dağları, sonrasında Şengal ve Rojava’ya saldıracaklar. Ne şekilde olursa olsun seyirci kalmayacağız" dedi. 

ANHA'nın sorularını yanıtlayan Aldar Xelîl, Türk devletinin, KDP aracılığıyla Irak Başbakanı Kazımi'yi Rojava ile Şengal arasına duvar inşa etmeye ikna ettiğini belirterek, Rojava’yı tam kuşatma, Şengal’i teslim almanın amaçlandığını söyledi. Kürdistan dağlarından sonra Şengal ve ardından Rojava’ya saldırabileceklerini kaydeden Xelîl, "Gerillaya, Şengal’e, Rojava'ya ve Başûr'a yönelik saldırılar ne olursa olsun, Kürdistan'ın diğer parçalarına da yöneliktir. Hepsi birbirine bağlı. Hayatın ve mücadelenin gerçekleri var. Bir savaşın içindeyiz. Oturup izlemek ve neler olup bittiğine seyirci kalmak zorunda değiliz. Onlara karşı tek çözüm direniştir" şeklinde konuştu. 

KDP'nin Türkiye ile ilişkilerine işaret eden Aldar Xelîl, "KDP, Türk devletiyle bir savaş anlaşması imzaladı. Neden gündeme getiriyoruz? Çünkü başlamadan önce geri adım atmasını söylüyoruz. Savaş başladıktan sonra geri adım atamayacak" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.