İmralı’da suç işleniyor

Avukat İbrahim Bilmez

Avukat İbrahim Bilmez

  • Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın avukatı İbrahim Bilmez, İmralı’da suç işlendiğini belirterek, görüş yasaklarına karşı gelişen girişimlerin büyümesi halinde sonuç vereceğine işaret etti.  

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 23 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan ile aynı cezaevinde tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’tan 15 aydır haber alınamıyor. Aile, vasi ve avukat görüşleri engelleniyor. Görüşme başvuruları, disiplin cezaları gerekçesiyle reddediliyor. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, İmralı’daki durumun tecridi aştığını belirtti. Bilmez, “Üç ayda bir otomatik olarak aile yasağı için müvekkillerimize disiplin cezası veriliyor. Bu cezaların neden verildiğini, ne zaman verildiğini öğrenemiyoruz. Bizden gizli yapılıyor. İş işten geçtikten sonra öğrenebiliyoruz ve itirazlarımızı yapabiliyoruz. Avukat yasağı meselesi hakeza yine öyle. O da otomatiğe bağlanmış durumda. 6 ay süreyle verilebiliyor avukat yasağı. O yüzden Bursa İnfaz Hakimliği 6 ayda bir otomatiğe bağlamış gibi infaz yasağı kararı veriyor. Bunları da gereken itirazları yapıyoruz. Bütün bu başvurularımızdan olumlu bir sonuç alamıyoruz.”

Bilmez, 2016’daki devlet içi çatışmadan bu yana Öcalan’ın ailesiyle 6 kez, diğer tutukluların ise İmralı’ya getirilmesinden bu yana aileleriyle sadece iki kez görüştüğü bilgisini paylaştı. 

Görüş engellerine karşı en son 24 Mart’ta İnfaz Hakimliğine başvuru yaptıklarını anımsatan Bilmez, bu başvurunun da disiplin cezası gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Engellemelere kılıf oluşturmaya çalışıldığını kaydeden Bilmez, “Oysa bu uygulamalar yasal, hukuki ve meşru değil. İnfaz Hakimliğine yine başvuru yaptık. ‘Bitmiş, niye görüştürmüyorsunuz?’ dedik. Ertesi gün ‘Müvekkillerinize Şubat ayında verilmiş bir disiplin cezası vardı. Bu disiplin cezası hala uygulamada’ yanıtı verildi. Oysa yasa açık. Üç aydan daha uzun süre uygulanamaz. Çok büyük bir keyfilik, büyük bir hukuksuzluk var ve aslında artık keyfiyeti aşan bir durum da var. Yapılanlar artık suçtur. Anayasa, AHİM, ilgili yasa mevzuatları... Bütün temel kurallar yok sayılıyor” şeklinde konuştu. 

İmralı herkesi ilgilendirir

 Kürt halkının ve dostlarının Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için yaptıkları Gemlik Yürüyüşü ile ÖHD’nin öncülüğünde 775 avukatın imzacı olduğu kampanyaya da değinen Bilmez, şöyle devam etti: “İnsanların artık İmralı’daki tecride tepki göstermeleri, sokağa çıkıp demokratik tepkilerini ortaya koymak istemeleri, yüzlerce avukat arkadaşımızın kampanyalar düzenlemesi çok önemli. Bunlar artık bu hukuksuzlukların göründüğünün işaretidir. Bunların büyüyerek devam edeceğine inanıyoruz. İnsanlar, Sayın Öcalan’a yapılan bu haksızlığı kabul etmiyorlar. Kürt meselesinin çözümünü istiyorlar. Gemlik’e yürümek isterken istedikleri şey buydu; tecrit kalksın, Kürt meselesi çözüm yoluna girsin, güvenlik politikaları son bulsun. Bu mesele herkesi ilgilendiriyor. İmralı’daki tecrit hepimizin hayatına bir şekilde dokunuyor ve önemli olan bunu fark edebilmek. Kendine gerçekten demokrat, sosyalist ya da muhalif olarak konumlandıran herkesin bu gerçekliği görmesi gerekiyor.” 

Bilmez, İmralı’da yaşananlara karşı girişimlerinin sonuca ulaşacağına işaret ederek, “Bu hukuksuzluğu herkesin görmesini ve ses çıkarmasını sağlamaya çalışacağız. Girişimlerin sonuç vereceğine inanıyoruz. O yüzden çabalıyoruz. Bu çabalar ne kadar büyürse sonuç alma ihtimali de o kadar yükselecektir” diye ekledi.  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.