İmroz’dan Rumları kovmak

Toplum/Yaşam Haberleri —

IMROZ

IMROZ

  • Asimilasyon ve inkar politikalarından nasibini alan İmroz Adası’ndaki Rumların yaşadıklarını anlatan İmroz belgeseli çevrimiçi erişime açıldı.

SEVDA AYDIN

MA/İZMİR

 

Asimilasyon ve inkar politikalarından nasibini alan İmroz Adası’ndaki Rumların yaşadıklarını anlatan İmroz belgeseli çevrimiçi erişime açıldı.

Gökçeada’ya 1970 yılında dönüştürülen İmroz Adası’nın nasıl Rumsuzlaştırılmaya çalışıldığı, 2015 yılında “Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK” projesi kapsamında kısa bir belgesele dönüştürüldü. Yönetmenliğini Murat Yüksel, Onur Tekin ve Zehra Güzel'in yaptığı belgesel, 2016 yılında Tarih Vakfı tarafından da gösterildi.

 Yönetmenlerin Youtube kanalında yeniden izlenime açtığı IMBPO? (İmroz) Belgeseli, adada uygulanan milliyetçi politikaları tanıkların anlatımıyla işliyor.

Belgeselin yönetmeni Murat Yüksel, Gökçeada’ya dönüştürülen adaya ilişkin bazı bilgileri olmasına rağmen hikâyenin içine girdikçe belgesel fikrinin geliştiğini ve tarihsel araştırmalar içerisine girdiklerini anlattı. 

 

İmroz’dan Gökçeda’ya

İmroz’un Gökçeada’ya dönüştürülme sürecinin Osmanlı döneminde başladığını anlatan Yüksel, şöyle devam etti: “Osmanlı döneminin dağılma döneminde, adada Müslüman nüfusunda artış yaşandığı görülüyor. Sonrasında ise Osmanlı Devleti’nin İmroz’a dair gerçekleştirdiği hazin politikalar, 1940’lı yıllarda başlayıp 1970’li yıllarda ‘Gökçeada’ya dönüştürülmesiyle sonuçlanan bazı acı olaylar yaşanıyor. 1942 yılında yayınlanan ‘Varlık Vergisi’ ile birlikte gayri Müslim vatandaşlarında malına göz konulmuştu. İlerleyen zaman diliminde 6-7 Eylül olayları ve İmroz’da 1964 yılında Dereköy’de bir hapishane yapılması. Bu hapishaneye, Türkiye’de ne kadar azılı suça ve idama mahkum edilmiş insan varsa getirildi. Adaya cezaevi yapılmasının sebebi elbette yine politikti yani amaç İmroz’dan Rumları kovmaktı."

 

İzleri silindi 

Yüzlerce yıl dostça birlikte yaşayanların ulus devlet anlayışına kurban gittiği bir hikâyenin de İmroz Adası’nda yaşandığını anlatan Yüksel, “Burada şunu bir kez daha öğrenmiş oluyoruz ki; İmroz’a uygulanan her bir politika, milliyetçi görüş doğrultusunda gerçekleştiğidir. Anadolu’nun kadim, bereketli topraklarında dostça yaşayan insanlar, ne yazık ki geçtiğimiz yüz yıl içinde milliyetçi düşünceye kurban edilerek, izleri tamamen coğrafyadan silinmeye çalışılmıştır" dedi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.