İngiltere pis işleri için Türkiye’yi fonluyor

Dünya Haberleri —

Mülteciler Foto: AFP

Mülteciler Foto: AFP

  • İngiltere, Türkiye’ye “mültecileri geri göndermesi” için 3 milyon sterlin (87 milyon 384 bin lira) ödedi. Göçmen hakları kurumu JCWI’in direktörü Mary Atkinson, “Hükümet pis işlerini yapmasını için el altından Türkiye’yi fonluyor” dedi. 
  • Sınırda katledilen ve işkence edilen mültecilere dikkat çeken Avukat Mahmut Kaçan ise “Türkiye’ye sınır güvenliği için fon aktaran AB ve diğer ülkeler, sınırda insanların ölmesinin suçluları” dedi. 

Türkiye, Avrupa ülkelerine mülteci akışını önlemek için sınır bekçiliği rolü görüyor, tabi bir fiyat karşılığında. İngiltere hükümetinin, mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemesi için Türkiye’ye geçen yıl 3 milyon sterlin ödediği tespit edildi. 
The Guardian’ın haberine göre; İngiltere İçişleri Bakanlığı, Türkiye’de emniyet güçlerinin mültecilerin Avrupa’ya ve Birleşik Krallık’a ulaşmasını engellemesi için 3 milyon sterlin değerinde fon aktardı. Finansman, resmi kalkınma yardımlarından sağlandı. 

Fon katlanarak arttı
Bilgi edinme özgürlüğü talepleri kapsamında hükümetin açıkladığı rapora göre; Türkiye’de emniyet güçlerinin ve sahil güvenlik güçlerinin eğitimi için 2019’da 14 bin sterlin değerinde fon aktarıldı. Bu fon katlanarak artmaya devam etti. 2021 ve 2022 arasında 425 bin sterline çıkan fon, geride kalan bir yılda 3 milyon sterlini buldu. Bu fonun içinde, eğitim ve ekipman desteği olduğu gibi; 2022 yılında, Van-İran sınırında kullanılması için gönderilen dokuz araç da yer alıyor. 

Şiddetle engelliyor!
Bunun karşılığında ise Türkiye geçtiğimiz yıl on binlerce mültecinin sınırdan geçişini engelledi. Türkiye’den geri itmelere de dikkat çekilen haberde, mültecilere şiddet uygulandığının altı çizilerek şu ifadeler kullanıldı: “Geçen yıl Türkiye, İran ile doğu sınırında 238 bin 448 mülteciyi ‘geri çevirdiğini’ açıkladı. Guardian'ın izlediği videolar, sınırı geçerek Türkiye'ye geçmeye çalışan Afgan mültecilere karşı aşırı şiddet ve güç kullanıldığını gösterdi. Bu, insanlar kaçarken gerçek mermi kullanmasını, mültecilerin darp edilmesini, soygunları ve aşağılama taktiklerini kapsıyor.”

Ölümlerden sorumlusunuz
Guardian’a konuşan avukat Mahmut Kaçan, sınırda ölümlerin ve geri itmelerin son iki yılda arttığının altını çizdi. İltica ve insan hakları ihlalleri üzerine çalışan Kaçan, “Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü, Türkiye’nin sınırda ne yaptığını görmezden geliyor. Sınır güvenliği için Türkiye'ye finansman sağlayan Avrupa Birliği ve diğer ülkeler gibi, onlar da bu insanların ölümlerinde suç ortağıdır” dedi. 

Türkiye istiyor, biz de fonluyoruz
İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan bir kaynak ise Türkiye’nin Avrupa’ya mülteci akınını önlemede çok önemli bir ülke olduğunu ve stratejik önemini arttırdığını savundu. Yetkili, “Uzmanlığımızı ve yasa dışı göçmenlerin rotasıyla ilgili elimizdeki bilgileri Türkiye'ye sunuyoruz. Türkiye hükümeti bunu durdurmak için buna karşılık olarak, bize ihtiyaçlarını söylüyor. Biz de fonluyoruz” dedi. 

Pis işleri için fonluyor
Göçmenlerin Refahı için Ortak Konsey derneğinden (JCWI) Mary Atkinson ise, İngiltere hükümetinin “kirli işlerini yaptırmak için başka ülkelere gizlice fon sağladığını” dile getirdi. Atkinson, "İster Türkiye ile İran sınırında, ister Fransa veya Belçika sınırında olsun, hükümet kirli işlerini yapmaları için başkalarına gizlice fon sağlıyor” açıklamasında bulundu.  LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.