İngiltere’de İçişleri Bakanlığı’ndan yüz tanıma sistemi lobisi

Dünya Haberleri —

yüz tanıma sistemi

yüz tanıma sistemi

  • İngiltere’de İçişleri Bakanlığı yetkililerinin tartışmalı yüz tanıma teknolojisinin ülke genelinde yaygınlaştırılması için çalışan özel bir şirket için gizlice lobi yaptığı ortaya çıktı. 

 

 İngiliz The Observer gazetesi tarafından hükümet yetkilileri arasında geçen e-mail yazışmalarına dayanılarak yapılan haberde Polis Bakanı Chris Philp'in, İçişleri Bakanlığı'nın Bilgi Komiserliği'ne (ICO) yazdığı bir notta, yüz tanıma kameraları mağazalara yerleştirildikten sonra büyük tepkilere neden olan Facewatch'a yönelik düzenleyici kurumun soruşturmasının firmaya karşı olumlu sonuçlanması yönünde baskı yaptı. 

Philp, kurum yetkililerine konuyu üstlerine taşıyacağı yönünde imada bulunduğu bildirildi. 

Tehdit Facewatch ile toplantıdan sonra geldi

Observer, bu tehdidin 8 Mart'ta Philp, üst düzey İçişleri Bakanlığı yetkilileri ve Facewatch arasında yapılan kapalı kapılar ardındaki toplantıdan iki gün sonra geldiğini belirtti. 

Facewatch, daha önce yüzleri kaydedilen kişilerin mağazalara girmeleri durumunda işletme sahiplerini uyaran bir sistem. Bu sistem eleştirilere rağmen yüzlerce mağaza ve süpermarkette kullanılıyor. 

ICO iddiaları reddetti

İçişleri Bakanlığı'nın biyometrik gözetimin önünde engel çıkarılmaması için etkin olarak faaliyet yürüttüğü ifade edilirken, yetkililerin kendi aralarında düzenleyici kurum olan ICO’yu “devam eden bir risk” olarak nitelendirdi. 

Konu hakkında bir açıklama yapan ICO, İçişleri Bakanlığı'nın Facewatch ile ilgili soruşturmasında "hiçbir etkisi olmadığını" söylerken, İçişleri Bakanlığı da geçtiğimiz Ekim ayında Rishi Sunak tarafından polis bakanı olarak atanan Philp'in düzenleyici kurumu etkilemeye çalışmadığını söyledi.

ICO, Facewatch'a yönelik soruşturmasını 31 Mart'ta - İçişleri Bakanlığı'nın uyarısından birkaç hafta sonra - "şirketin suçun tespiti ve önlenmesi için insanların bilgilerini kullanmak için meşru bir amacı olduğundan emin olduğu" için firmaya karşı başka bir düzenleyici eylem gerekmediğini açıklayan bir açıklama ile sonuçlandırdı.

Facewatch İngiltere’de cezasız kurtuldu

Diğer Avrupa ülkelerinde alışveriş yapanları gözetlemek için kullanılan canlı yüz tanıma özelliği nedeniyle milyonlarca euroluk para cezaları keserken, Facewatch İngiltere'de cezasız kurtuldu.

Teknolojiyi eleştirenler, insan haklarını ihlal ettiğini ve özellikle koyu tenli insanlara karşı yanlış ve önyargılı olduğunu iddia ediliyor.   LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.