Irak’ta şüpheli kadın ölümleri ‘intihar’ diye geçiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Irak’ta 2020 yılında 276 şüpheli kadın ölümü, kayıtlara “intihar” olarak geçti.

 HABER MERKEZİ

İntiharların yoğun yaşandığı Irak’ta 2017-2020 yılları arasında toplam 2 bin 197 intihar vakası kayıtlara geçti. 2020 yılında ‘intihar’ diye kayıtlara geçen vakaların 386’sı erkeklerden oluşurken, 276’sı ise kadınlardan oluşuyor. Ancak faili bulunamayan cinayetler de ‘intihar’ olarak kayıtlara geçiyor.

Savaş, ekonomik, psikolojik ve sosyal konularda sayısız sorunla boğuşan ülkede yaşamanın zorluğu ve uluslararası yaptırımlar nedeniyle aile içi şiddet, intiharlar ve cinayetler ciddi şekilde yaygınlaştı. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu Kerkük Şubesi Yetkilisi Secad Cuma, bütün bu sebepleri azaltmak veya ortadan kaldırmak için hükümet ve ilgili kurumlara çağrılar yaparak birlikte çalışmayı ve intihar vakalarını sonlandırmayı teklif ettiklerini belirtmişti.

Cinayetler ‘intihar’ olarak gösteriliyor

İnsan Hakları Komisyonu eski üyesi ve kadın aktivisti Büşra el-Ubeydî de kız çocuklarının intiharları arkasında yatan en önemli sebebin aile içi şiddet ve sosyal baskılar olduğunu belirterek,  intihar süsü verilen kadın cinayetlerine de dikkat çekmiş, şunları ifade etmişti: “Kasım ayında bilhassa kız çocukları arasındaki intihar oranları oldukça yüksekti. Bazı vakalar gizli tutuldu ve intiharların tamamına dair istatistikler yok. Bu nedenle bazı cinayetler intihar olarak gösterildi” demişti.

Kapsamlı inceleme yapılmıyor

Konuyu JINHA ajansından Suham Akman’a değerlendiren Sosyoloji Profesörü Ala Saffar ise, intihar vakaları oranlarının gerekçeleri ve bazen oluşturulan soruşturma komiteleri hakkındaki raporların çoğu durumda yetersiz veya belirsiz olduğunu belirterek, “Kadınların asılarak veya yakılarak öldürülmesi, özellikle de aşiret toplumunda belirsizliğin hakim olduğu önemli bir konu. Defnedilmesi için cesedin mümkün olan en kısa sürede teslim edilmesi yönünde sağlık ve güvenlik yetkililerine yapılan baskı ise bu vakalar üzerinde genellikle kapsamlı bir inceleme yapılmasını engelliyor” ifadelerinde bulundu. 

4 yılda 2 bin 197 ‘intihar’ vakası

Irak’ta 2020 yılında en az 662, 2019 yılında 590, 2018 yılında 519 ve 2017 yılında ise 422 intihar vakası tespit edildi. Bunların yüzde 80’i kadın. Buna göre 2020 yılında intihar vakalarının 386’sı erkeklerden oluşurken, 276’sı ise kadınlardan oluşuyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.