İran BM’ye şikayet edildi

Dünya Haberleri —

İran, Hewlêr saldırı

İran, Hewlêr saldırı

  • İran, İsrail ve Türkiye’den sonra komşu ülkelerin sınırlarını yaptığı saldırılarla ihlal etmeyi sürdürüyor. Irak ve Suriye’den sonra Pakistan’da da “operasyon” adıyla saldırı düzenleyen İran, BM’ye şikayet edildi.
  • Ortadoğu’da Türkiye ve İsrail devletlerinin ardından atağa geçen İran, komşu ülkelerin sınırlarını ihlal ederek saldırılarına devam ediyor.

‘Saldırı ciddi sonuçlar doğurabilir’

15 Ocak gecesi Başûrê Kurdistan’ın Hewlêr kentini balistik füzeler ve dronlarla vuran İran Devrim Muhafızları, biri çocuk 4 kişinin ölümüne yol açtı. Aynı gece Suriye’deki DAİŞ terör örgütünü de vuran İran, 16 Ocak gecesi de Pakistan’ın Belucistan eyaletine bağılı dağlarda Ceyş el Adl (Adalet Ordusu)  örgütünün üstlerini vurduğunu duyurdu. Saldırıda iki çocuğun yaşamını yitirdiği ve üç çocuğunda yaralandığı bildirilirken, olaya ilişkin Pakistan Dışişleri Bakanlığı, “Pakistan, İran'ın hava sahasını sebepsiz yere ihlal ederek iki masum çocuğun ölümüne ve üç kız çocuğunun yaralanmasına yol açmasını şiddetle kınıyor. Pakistan'ın egemenliğinin bu ihlali kesinlikle kabul edilemez ve ciddi sonuçlar doğurabilir" açıklamasında bulundu.

Pakistan’ın İran’ın saldırılarını, “ciddi sonuçlar doğurabilir” açıklamasına rağmen gerçekleştirdikleri ortak askeri tatbikatı ise dikkat çekti.

Geçtiğimiz günlerde İran ve Pakistan deniz kuvveleri, Hürmüz Boğazı ve Fas Körfezi’nde üç gün süren bir ortak askeri tatbikat gerçekleştirmişti.

İran BM’ye şikayet edildi

Öte yandan İran’ın saldırılarına yönelik tepkiler de gelmeye devam ediyor. İran’ın Hewlêr kentine yönelik saldırılarını, “Irak’ın egemenliğine ve güvenliğine yönelik bir taciz” olarak değerlendiren Irak hükümeti, İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayet etti. Irak Dışişleri Bakanlığı şikayetlerini içeren iki mektubun New York’taki Irak Daimi Temsilciliği aracılığıyla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Güvenlik Konseyi Başkanı’na gönderildiğini bildirdi.

İrevani: Meşru müdafaa hakkına uygun

İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi ve Daimi Temsilcisi  Emir Said İrevani ise konuya ilişkin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Fransa'nın BM Büyükelçisi Antonio Guterres'e mektup yazdı. İran’ın resmi haber ajansı IRNA’da geçen haber göre İrevani yazdığı mektupta şunları kaydetti: “Terörizmin başlıca kurbanlarından biri olan İran İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler Şartı'na dayalı olarak doğuştan gelen meşru müdafaa hakkının uygulanması hususunda terörle mücadele operasyonlarını yürüttüğünü ve bu operasyonlarının terör örgütlerinin Suriye ve Irak'taki üs ve tesislerine yönelik saldırıları içerdiğini belirtmek isterim.”

Mektupta İrevani’nin saldırıları BM şartlarına dayandırması ve “meşru müdafaa” olarak tanımlaması ise dikkat çekti.

‘Saldırı, Arap ülkelerine yapılan bir saldırıdır’

Bugün (17 Ocak) ABD Ordusu, Somali açıklarında İran’a ait bir gemide füze parçaları bulunduğu iddasıyla gemiye el koyarken, Arap Birliği temsilcileri, İran’ın Hewlêr’e yönelik saldırısını kınadı. Arap Birliği, “Bu saldırı, Irak’ın egemenliğinin ve Irak halkının güvenliğinin açık bir ihlalidir. Aynı zamanda Arap ülkelerinin güvenliğine yönelik açık bir tacizdir. Irak’ın güvenliği ve istikrarı Arap ülkelerinin güvenliğinin bir parçasıdır. Irak’a yönelik bir saldırı, Arap ülkelerine yapılan bir saldırıdır” açıklamasında bulundu. “Irak’ın egemenliği ile yurttaşların güvenliğini korumaya yönelik her türlü tedbirin alınmasını destekliyoruz” diyen Arap Birliği, Irak ile dayanışma içinde olduklarını beyan etti.

Hewlêr’de 3 günlük yas

Hewlêr’de ise saldırılar sonucu yaşamını yitirenler için üç günlük yas ilan edildi.

Konuya ilişkin Hewlêr Valisi Umed Xoşnav, “Hiçbir gerekçe olmaksızın masum sivilleri hedef alan haksız ve zalim saldırıyı bir şiddetle kınıyor, bugünden itibaren Hewlêr’de üç günlük genel yas ilan ediyoruz” açıklamasında bulundu.

15 Ocak gecesi İran Devrim Muhafızları, Hewlêr’e bağlı Pîrzîn ve Bineslawa ilçeleri ile Uluslararası Havaalanı’nı vurmuş, bunun sonucunda biri çocuk 4 kişi yaşamını yitirmiş 10’u aşkın kişi de yaralanmıştı. 

İran saldırıyı, “Casuslar ve teröristlerin karargahları, geceyi sabaha bağlayan saatlerde balistik füzelerle hedef alınarak imha edildi" diyerek gerekçelendirmişti. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.