İran uyardı: ‘jeopolitiğe dokunma’

Dünya Haberleri —

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani

  • Ermenistan’ın Zengezur bölgesi üzerinden Kafkasya’nın jeopolitiğine müdahale edilmesini kabul etmeyeceklerini açıklayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani; “sınırların değiştirilmesine ve jeopolitik değişikliklere karşıyız” dedi. 

Kafkasya'da "herhangi bir jeopolitik değişikliğe" karşı uyarıda bulunan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasser Kanani, haftalık basın toplantısında İran'ın Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a geri dönüşünü "her zaman desteklediğini" belirtti. Kanani açıklamasında Zengezur Koridoru'na atıfta bulunan Kanani, "uluslararası sınırların kaydırılmasına ve Kafkasya bölgesinde jeopolitik değişikliklere karşıyız"" dedi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanani'nin açıklamaları, Ermenistan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Armen Grigoryan'ın Pazar gününden bu yana devam eden Tahran ziyareti sırasında geldi. Erivan ile Tahran arasında geleneksel olarak güçlü ticari ve siyasi ilişkiler var. Azerbaycan Türkiye ikilisinin Kafkasya'da İran sınırı boyunca uzanacak olan "Zengezur Koridoru" olarak bilinen karayolu projesini açma girişimlerinin hızlanması İran’da endişe yaratıyor. 
Zengezur Koridoru Ermenistan, İran ve Türkiye arasında kalan ve Azerbaycan'a bağlı olmasına rağmen toprak sınırı bulunmayan Nahçıvan özerk cumhuriyeti kadar Bakü'nün toprak devamlılığı sağlamayı amaçlıyor. Tahran, stratejik olarak gördüğü bu güzergahın Azerbaycan tarafından ilhakının İran'ın Ermenistan ve Avrupa'ya erişimini kesmesinden endişe ediyor.

İran, Erivan'a desteğini yineledi
İranlı sözcünün açıklamaları, pazar gününden bu yana Tahran'ı ziyaret eden Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigorian'ın pazartesi günü Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir-Abdullahyan ile görüşeceği sırada geldi. 
Grigorian'ı kabul eden İran Güvenlik Konseyi Sekreteri Ahmadian Ali Akbar, "krizin tırmanmaması" için sükunetin yeniden sağlanması yönünde her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurguladı. 

İran’da kısmi af
İran İmam Caferi Sadık’ın doğum günü dolayısı ile 2 bin 284 mahkuma af uyguladı. Mahkumlardan 1017'si tahliye edilerek dosyaları kapatılırken, 1267 kişiye ise ceza indirimi uygulandı.
Mizan Haber Ajansı’na göre, İran lideri Hamaney, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei’nin gerekli şartlara sahip 2 bin 284 mahkumun cezalarının hafifletilmesi ve affedilmesine yönelik önerisini kabul etti. Bu çerçevede, toplamda 2 bin 284 mahkumdan 1017'si tahliye edilerek dosyaları kapatılırken, 1267 kişiye ise ceza indirimi uygulandı. Af kapsamına alınanlardan 52'sinin idam cezası alan kişiler olduğu, bu cezalarının hapis cezasına çevrildiği kaydedildi. TAHRAN

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.