İran’da halk zalime direniyor

Kadın Haberleri —

Jîna Amînî /Foto: AFP /ABD/Los Angeles/23 Eylül 2022

Jîna Amînî /Foto: AFP /ABD/Los Angeles/23 Eylül 2022

  • Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan protesto gösterileri 7. gününe girdi. Edinilen bilgilere göre 100 ayrı şehirde gerçekleştirilen protesto gösterilerinde en az 31 sivil hayatını kaybetti.

İran’da 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından katledilmesiyle başlayan protesto gösterileri 7 gündür sürüyor. Protesto gösterileri 30 vilayette 100 şehre yayıldı. İran rejimi halk ayaklanmasına dönüşen protesto gösterilerinin önüne geçmek için Instagram ve WhatsApp gibi iletişim ağlarının tamamen kapattı. Aynı uygulamayı İran 2019 yılında yaşanan halk ayaklanmasında uygulamış, ülke genelinde birkaç gün internetteler kapatılmıştı.

.
Foto: AFP

Hengaw’ın 22 Eylül verileri

Halkın ayaklandığı İran’da rejim güçlerinin saldırısı sonucu çok sayıda insan hayatını kaybetti. Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün 22 Eylül verilerine göre İran rejimi Rojhilatê Kurdistan’da 8 Kürt’ü ateşli silahla katletti. 600 Kürt protestocu tutuklandı, 281 kişi de yaralandı. Hengaw toplam ölü sayısının 15 olduğunu belirtti. Resim olmayan verilere de yer veren Hengaw, ölü sayısının çok daha fazla olduğunu kaydetti.

 

.
Katledilen 12 Kürt'ün / Foto: Kürdistan İnsan Hakları Ağı

Kürdistan İnsan Hakları Ağı verileri

Kürdistan İnsan Hakları Ağı’na göre ise, İran rejimi Rojhilatê Kurdistan genelinde 12 sivili katletti. 375 kişiyi yaraladı, 530 kişiyi de tutukladı. Katledilen sivillerini kimlikler ise şöyle: Farjad Darvishi, Mohsen Mohammadi, Fereydoun Mahmoudi, Reza Lotfi, Zakariya Khiyal, Foad Ghadimi, Minou Majidi, Danesh Rahnema, Sadraddin Litani, Milan Haghighati, Amin Marefat ve Abdollah Mahmudpour. Hayatını kaybeden 12 sivil’den Marefat, Mahmudpour ve Khiyal 16 yaşındaydı.

UST: 31 sivil katledildi

İran devlet televizyonu ise ayrıntılandırmadan, 17 gösterici ve polisin hayatını kaybettiğini bildirdi. Oslo merkezli STK İran İnsan Hakları (UST), İran rejimi tarafından en az 31 sivilin katledildiğini duyurdu.

İran haber ajanslarına göre, Tebriz (kuzeybatı), Kazvin (ortada) ve Meşhed'de (kuzeydoğu) "isyancılarla yüzleşmek için seferber edilen" üç paramiliter Çarşamba günü öldürüldü. Aynı kaynağa göre, Salı günü Şiraz'daki (ortada) protestolar sırasında güvenlik güçlerinden bir kişi de öldürüldü. Fars ajansına göre, Çarşamba günü 7 gösterici de katledildi.

İranlı yetkililer, protestoların başlamasından bu yana, Jîna Amînî’nin yaşadığı Kürdistan'da (kuzeybatı) 4 ve Kirmanşa’da (kuzeybatı) 2 olmak üzere Çarşamba günü altı göstericinin katledildiğini duyurdu.

.
Foto: women.ncr-iran.org

70 kadın tutuklandı

Önceki gün İran’ın Mazenderan Eyaleti’ne bağlı Amul'da halkın yönetimi ele geçirdiği ve Valilik Binası'nı ateşe verdiği belirtilmişti. NCR women sitesini geçtiği yeni habere göre 21 Eylül’de Amul’de Ghazaleh Chalavi isimli kadın katledildi.

Tahran ve Kararda ayaklanan 70 kadın tutuklanarak, İran’ın bilinen en kötü cezaevine yani Varamin Qarchak’a götürüldü. 

 

*****

Sadece yüzünü ve ayağın görmüşler

İran rejiminin “Ahlak polisi” tarafından katledilen 22 yaşındaki Jîna Amînî’nin babası Emcet Amînî, BBC Farsça Servisi’ne açıklama yaptı. İran rejiminin kızı hakkındaki “hastaydı” iddialarını yalanlayan Emcet Amînî, “Oğlum onunlaydı. Bazı görgü tanıkları oğluma, ablasının polis minibüsünde ve karakolda dövüldüğünü söyledi” dedi. Oğlunun da polis tarafından dövüldüğünü aktaran baba Emcet Amînî, kızının gözaltına alındığı sırada kurallara uymayan kıyafetler giydiği iddiasını da yalanladı.

Ayaklarında yara izi vardı

Emcet Amînî, aileye otopsiyle ilgili herhangi bir bilgi verilmediğini, Jîna’nın cansız bedenini kefenlenmiş halde, tespit için sadece yüzüyle ayaklarını görebildiğini aktardı. Kızının ayaklarında yara izleri olduğunu ifade eden baba Amînî,  “Doktorlardan ayaklarına bakmalarını istedim, bana yaranın nedenine bakacaklarını söylediler ama hiç aramadılar. Beni görmezden geldiler, şimdi de yalan söylüyorlar” dedi.

Tahran Adli Tıp Turumu’nun Genel Müdürü Mehdi Faruzeş, daha önce yaptığı açıklamada “Başta ve yüzde yara izi yok, göz kenarlarında yara izi ya da kafatasında çatlak yok” demişti. Yetkililer ayrıca, bir iç yaralanma emaresi de görülmediğini savunmuştu.

Hiçbir hastalığı yoktu

Kızının hiçbir sağlık sorunu olmadığını dile getiren baba Amînî, “22 yıllık ömründe birkaç soğuk algınlığı hariç hastaneye gitmedi. Hiçbir hastalığı yoktu, hiç ameliyat geçirmedi” dedi.

Kızının hayallerine değinen baba Emcet Amînî,  “Mikrobiyoloji okumak istiyordu. Doktor olmak istiyordu. Bu hayali asla gerçek olamayacak. Annesi çok hasta, onu hepimiz çok özlüyoruz” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.