İran’daki hak ihlalleri İsveç Parlamentosu'nda

Dünya Haberleri —

.

.

  • İsveçli Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, İran'daki idamlar, insan hakları ve ifade özgürlüğü ihlallerini soru önergeleriyle parlamentonun gündemine getirdi.

 

MURAT KUSEYRİ/STOCKHOLM

İsveçli Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh, soru önergesi vererek, İran rejiminin Kürt halkı ve muhaliflere yönelik baskı ve saldırıları artırdığını belirtti, sadece son birkaç hafta içinde yüzlerce Kürdün gözaltına alındığını ve işkencelerden geçirildiğini kaydetti.

Tutuklanan muhalifler arasında işçi önderleri, bilim insanları, kültür emekçileri, ana dil öğretmenleri ve çevre aktivistlerinin bulunduğuna dikkat çeken Kakabaveh, öğretmen Zara Mohamadi'nin Kürt çocuklara ana dillerini öğrettiği için 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirtti.

Cezaevinde 2 yıldan beri tutulan çevre aktivisti Hossein Kamangar'ın sırf çevre sorunlarını gündeme getirdiği için idam edilme riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Kakabaveh, Kamangar ailesinden 20 kişinin İran devleti tarafından katledildiğine dikkat çekti.

İran rejimiyle İsveç arasında yakın ilişkiler olduğunu hatırlatan Kakabaveh, "İsveç, siyasi tutsaklara işkence yapılmasına son verilmesi ve idamların durdurulmasını talep etmeli. İran cezaevinde tutulan kadın tutsaklara yönelik tecavüzlerin son bulmasını istemeli” dedi.

Linde: Yakından izliyoruz

Kakabaveh'in sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ann Linde, İsveç'in 2019 yılının Aralık ayında yayımladığı insan hakları raporunda; İran'da insan hakları alanında ciddi eksiklikler olduğuna, etnik ve dini azınlıklara yönelik ayrımcılık yapıldığına dikkat çektiğini söyledi.

Son dönemde İran'da gerçekleşen toplu idamların daha çok etnik ve dini azınlıklara mensup bireylere yönelik olmasını alarm verici olarak gördüklerini ve İsveç Hükümeti'nin gelişmeleri yakından izlediğini söyledi.

Haklar değil, çıkarlar önemli

Linde’nin yanıtlarını değerlendiren Kakabaveh, cevabın olumlu ve fakat yeterli olmadığını söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:  "Beyaz Rusya ve Ukrayna'ya insan haklarını ihlal ettikleri için yaptırım uygulayan ülkeler İran ve Türkiye söz konusu olduğunda yaptırım uygulamaya yanaşmıyorlar. Ticari ilişkilerinin zarar görmemesi için suskun kalıyorlar. Onlar için ekonomik çıkarları insan haklarından daha önemli.

”İran rejiminin sadece Kürtler değil tüm etnik ve dini azınlıklara yönelik baskıları artırdığına değinen Kakabaveh, "İlerici bir halk olan Belucilere yönelik saldırılar sırasında 10 kişi katledildi. Bunların çoğunluğunu işçi ve öğrenciler oluşturuyor. Yolsuzlukları protesto ettikleri ve haklarını talep ettikleri için katledildiler” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.