İran’ın Hewlêr saldırısına tepki

Dünya Haberleri —

İran, Hewlêr saldırı

İran, Hewlêr saldırı

  • Hewlêrî füzelerle vuran İran Devrim Muhafızları, İsrail istihbaratına bağılı bir “karargah”ın vurulduğunu iddia ederken 4 sivil yaşamını yitirdi, 16 kişi yaralandı ve onlarca bina hasar gördü. Saldırıyı çok sayıda kurum, kuruluş ve ülke kınadı.

İran Devrim Muhafızları, Başûrê Kurdistan’ın Hewlêr kentine bağlı Pîrzîn ve Bineslawa ilçeleri ile Uluslararası Havaalanı’na balistik füze ve dronlarla saldırdı.

Pîrzîn’e düzenlenen saldırıda iş insanı Pêşrew Dîzeyî ve Iraklı iş insanı Kerem Mîxayîl’in de aralarında olduğu dört kişi yaşamını yitirdi, 16 kişi de yaralandı. Çok sayıda füze ve dronlarla yapılan saldırı çevrede büyük bir hasara yol açarken, bölge halkı korku ve paniğe kapıldı. Olayı kınayan halk, saldırıyı kınamak amacıyla gece Birleşmiş Milletler(BM) önünde protesto eylemi düzenledi.

İran’dan açıklama: Casuslar vuruldu

Saldırının ardından İran’ın resmi ajansı IRNA konuya ilişkin yayınladığı açıklamada, saldırıyı İran Devrim Muhafızları Ordusunun yaptığını belirtti. İran, füzelerin İsrail istihbarat servislerinin faaliyet gösterdiği "bir karargahı" imha ettiğini iddia etti.

Türkçe serviste yayınlanan açıklamada, "İran düşmanlarının son dönemdeki terör suçlarına yanıt olarak casuslar ve teröristlerin karargahları, geceyi sabaha bağlayan saatlerde balistik füzelerle hedef alınarak imha edildi" ifadeleri kullanıldı.

Suriye’deki DAİŞ terör örgütünün de vurulduğu duyurulan açıklamada, Kirman’daki DAİŞ saldırısı, Suriye’de Devrim Muhafızları Ordusu’nun üst düzey komutanlarından general Seyyid Razi Musevi’ye yönelik suikast ve Rask kentindeki saldırılara dikkat çekildi.

Barzanî’den Irak hükümetine çağrı

Dünya 54’üncü Ekonomik Forma katılmak üzere İsviçre’de bulunan ve görev süresi dolan Kürdistan Bölgesi Hükümeti Başkanı Mesrur Barzanî ise saldırılara karşı tutum alması için Irak Federal Hükümetine çağrıda bulundu.

“Önümüzdeki birkaç gün içinde, Kürdistan Bölgesindeki masum halkımıza karşı bu acımasız saldırıları durdurmak için uluslararası toplumdaki ortaklarımızla birlikte çalışacağız” açıklamasında bulunan Mesrur Barzanî, Türk devletinin masum Kürt halkına yönelik saldırılarına ilişkin bugüne kadar hiçbir açıklamada bulunmaması ise dikkat çekti.

Iraklı yetkililerden açıklama

Irak Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı araştırmak üzere Ulusal Güvenlik Danışmanı başkanlığında bir komisyon kurulacağını bildirdi. Irak hükümetinin İran’a karşı her türlü hukuki tedbiri alacağını belirten Bakanlık, saldırıyı Irak’ın egemenliğine ve güvenliğine yönelik bir taciz olarak değerlendirdi. Bakanlık ayrıca Tahran’daki büyükelçinin "istişareler için" çağırdığını da ifade etti.

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid de, sorunların ve çatışmalı konuların askeri yöntemlerle değil, karşılıklı müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğine işaret etti.

Saldırı kınandı

Saldırıya ilişkin ABD Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Irak Yardım Fonu (UNAMI) birer açıklama yaptı.

UNAMI açıklamasında saldırıyı kınayarak, “Irak’ın egemenliğini ve halkını hedef alan bu saldırılar durdurulmalı, güvenlik sorunları diyalog yoluyla çözülmelidir” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada, “İran’ın, Irak’ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin Irak halkının isteklerini yerine getirme konusunda gösterdiği çabalara destek veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Dîzeyî ve Mîxayîl’i kimdir?

İran Devrim Muhafızları tarafından 15 Ocak gece yarası evine yönelik yapılan saldırıda yaşamını yitiren ve iş insanı olduğu belirtilen Pêşrew Dîzeyî, Empire World gibi büyük projeleri yürüten Falcon Group’un sahibiydi. Dîzeyî ile bilirlikte yaşamını yitiren Iraklı iş insanı Kerem Mîxayîl’i ise Reyan şirketinin sahibi ve Samsung şirketinin ortaklarından biri. 1981 yılında İngiltere’de doğan Mîxayîl’i Dubai’de yaşıyordu. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.