İrfan Güler ve Sait Üçlü anıldı

  • PKK’nin ilk Siverek, Hilvan, Antep ve İzmir kadrolarından İrfan Güler (Adil Urfa) ve Sait Üçlü’nün (Ferat Pir), devrim romanı yazma çalışmaları kapsamında gittikleri Rojava’da yakalandıkları hastalık nedeniyle şehit oldukları açıklandı.

PKK Şehit Aileleri İle Dayanışma Komitesi, devrim romanı yazma çalışmaları kapsamında Rojava’ya giden ve yakalandıkları hastalık nedeniyle şehit düşen İrfan Güler (Adil Urfa) ve Sait Üçlü’yü (Ferat Pir) andı.

PKK Şehit Aileleri İle Dayanışma Komitesi yaptığı yazılı açıklamada, Kürdistan özgürlük mücadelesinin büyük devrimcileri İrfan Güler’in 14 Mart 2021’de, Sait Üçlü’nün ise 29 Mart 2021’de şehit düştüklerini bildirdi. Yeri doldurulamaz iki büyük devrimcinin tüm yaşamlarını Kürt halkının ve insanlığın özgürlük mücadelesine adadığı belirtilen açıklamada, bu uğurda daha grup döneminden itibaren dahil oldukları Kürdistan Özgürlük Mücadelesinde büyük izler bıraktıkları vurgulandı. Açıklamada, Güler ve Üçlü şöyle anlatıldı:

Siverek’teki ilk komitede

İrfan Güler, Apocu hareketin Kürdistan’da örgütlenmeye başladığı yıllarda mücadeleye Siverek’ten katılan ilk militan kadrolardandı. PKK’nin kurulmasından sonra Siverek’te oluşturulan ilk PKK Komitesi’nde sekreterlik görevini üstlenerek başarıyla yerine getirdi. İş birlikçi ağa ve silahlı çetelerine karşı yürütülen mücadelede en ön saflarda yer aldı.

Hilvan’da alan sorumlusu

1980’e kadar bu alanda üstlendiği yöneticilik görevini başarıyla yürüttükten sonra, aynı yıl içinde, Hilvan’da ortaya çıkan yakalanmalar neticesinde Partimiz tarafından Hilvan’a alan sorumlusu göreviyle atandı.

2000’e kadar zindanda

Devrimci görevlerinin başındayken esir düşerek girdiği zindanda, 12 Eylül vahşet döneminde her türlü zulüm ve en ağır işkencelere karşı büyük bir direniş gösterdi. Uzun esaret yılları boyunca bir taraftan üstlendiği tüm devrimci görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getirirken öte yandan zindanı hem kendisi hem de yoldaşları için bir okula dönüştürerek partileşmede büyük bir derinlik sağladı.

Zindandan sonra dağa

Zindandan çıktığı 2000’den sonra ise bir süre siyasal-toplumsal alanda çalışma yürüttü, ardından dağ zeminine geçti.

1977’de Antep’te başladı

Ömrünü Kürdistan Özgürlük Mücadelesine adayan Sait Üçlü ise ise özgürlük devriminin canlı bir kütüphanesi; PKK’nin yaşayan arşivi; 43 yıllık özgürlük mücadelesinin tecrübesi ve birikimini taşıyan biriydi. Daha 1977’de Antep’te okurken Kürt Özgürlük Hareketi’ne sempati duydu ve sonrasında İzmir’de yüksekokula gittiği sırada katılım yaptı.

İlk İzmir PKK komitesi

Bir grup arkadaşla birlikte ilk İzmir PKK Komitesi’ni oluşturup resmi çalışmalara başladı. 12 Eylül dönemine kadar metropolde faaliyet yürütürken, 12 Eylül faşist darbesinin ardından dönemin devrimci görevlerini yerine getirmek üzere Hilvan’a sorumlu olarak atandı.

Hilvan’dan sonra esaret

Devrimci görevlerinin başındayken 12 Eylül askeri faşist rejime esir düştü ve 20 yıl kaldığı zindanda diğer yoldaşları gibi her türlü işkenceye karşı devrimci tavrın sahibi oldu ve direndi. Tıpkı İrfan Güler gibi zindanı bir okul olarak değerlendirdi. Durmadan okudu, yazdı, kalemiyle karanlık zindanları aydınlatan oldu; pek çok yazı, makale ve kitap yazdı.

2001 sonrası dağ zemini

2001’de zindandan çıkmasının ardından hemen devrimci görevlerine sarıldı ve siyasal-toplumsal alanda üzerine düşen görev ve sorumlulukları başarıyla yerine getirdi. Bir süre sonra ise dağ zeminine geçerek İrfan Güler ile birlikte PKK romanını yazmayı üstlenen grupta yer aldı.

PKK romanını yazıyorlardı

Rêber Apo, binlerce şehidin destansı mücadelesinin, Kürt halkının fedakârlıklarının, özgür yaşamın sanata ve edebiyata yansıtılmasını hep istedi. Partimizin önüne yerine getirilmesi gereken en temel görevlerden biri olarak koydu. İşte İrfan ve Sait yoldaşlar Önder Apo’nun önümüze koyduğu bu çok önemli görevi üstlendiler. Büyük bir emek verdiler, irade ve sabır gösterdiler, kafa yordular ve yazdılar. Kısa zamanda tarihi sonuçlar elde ederek hiç kimsenin yapamadığını yaptılar. Zaten şehadetleri de roman çalışması kapsamında belge toplamak üzere gittikleri Rojava’da anlamlı ve kutsal bir çalışmayı yürütürlerken yakalandıkları hastalık nedeniyle gerçekleşti.     

Güneş Ülkesinde Diriliş

Sait Yoldaş “Güneş Ülkesinde Diriliş” adlı Parti Romanı serisinin ilk kitabı olan “Amara”yı ve aynı serinin 5. kitabı olan “Özgürlük Arayışı”nı üçer cilt halinde yazarken; İrfan Yoldaş ise serinin 3. kitabı olan “Özgürlüğe Doğuş”u üç cilt halinde kaleme aldı. İrfan Yoldaş “Diz Çökmeyenler” isimli, 3 ciltlik tarihi Cizre öz yönetim direnişini anlatan kitabı tamamlarken; Sait Yoldaş ise görkemli Kobanê direnişini romanlaştırmak üzere çalışmaktaydı.

Devrimi kalcılaştırdılar

Şehit Şilan Baki Edebiyat Okulu’nun en verimli iki üyesi ve partimizin mütevazi, yaşam sevinciyle dolup taşan, aldıkları tüm görevleri büyük bir sorumluluk bilinciyle başaran militanları olan İrfan ve Sait arkadaşlar büyük emek ve çabayla ortaya çıkardıkları bu büyük edebi eserlerle Önder Apo’nun ve şehitlerimizin özgürlük çizgisini bütün yönleriyle toplumun tüm kesimlerine ve Kürt gençlerine sunarak Kürt toplumunun bilinçlenmesinde ve devrime akmasında önemli katkı sundular. Şehadetleriyle ölümsüzleştiler, Partimizin ideolojik duruşunu ve devrim değerlerini romanlaştırarak devrimi de kalıcılaştırdılar.

Devrime onurla, başarı ve büyük bir bağlılıkla son anlarına kadar hizmet eden, Kürdistan özgürlük devriminin emekçileri, hafızaları ve bir nevi arşivleri olan İrfan ve Sait yoldaşları saygı ve minnetle anıyor, değerli ailelerine, yurtsever halkımıza ve dostlarımıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Devrimin iki zengin kaynağı

Kürdistan özgürlük devrimimizin bu iki zengin kaynağını birden ve ansızın kaybetmenin acısını ve üzüntüsünü derinden yaşıyoruz. Üzüntümüzü devrimi ve özgürlük mücadelemizi başarı ve zafere taşımanın duygusu ve bilincine dönüştüreceğimizin; bıraktıkları devrimci edebiyat mirasına sahip çıkarak yarıda kalmış eserlerini tamamlayacağımızın, bu büyük devrimcilerin anısına bağlı kalma temelinde Kürdistan özgürlük devrimini mutlaka gerçekleştireceğimizin sözünü bir kez daha yineliyoruz.”  BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.