İş-ekmek yok, grev var

Yoksuluk

Yoksuluk

  • 600 bin işçiyi kapsayan ücret artışına dönük sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine Türk-İş grev kararı aldı. 500 kurumda greve gidecek işçiler, “İş ekmek yoksa barış da yok” diyor.

Kamuda yaklaşık 600 bin işçinin 2025 ve 2026 yıllarındaki ücret artışının belirleneceği sözleşme görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine, Türk-İş genel grev kararı aldı. Genel Merkez binası önünde açıklama yapan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın zam teklifinin işçiye hakaret niteliğinde olduğunu söyledi. 

İşçiler sık sık "Şimşek elini cebimizden çek", "İş emek yoksa barış da yok", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganları attı. Grev kararı alan Türk-İş'in 500 kuruma grev ilanı asması bekleniyor. 

Yoksulluk sınırı 86 bini aştı

Türk-iş Temmuz ayı açlık ve yoksulluk rakamlarını da açıkladı. Verilere göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 26 bin 413 TL’ye yükseldi. Toplam harcama yani yoksulluk sınırı da paralel artış göstererek 86 bin 36 oldu. 

Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de 33.982 TL olarak hesaplandı. Mutfak enflasyonu son 12 ayda yüzde 37.32 arttı. Yıllık ortalama artış ise yüzde 42.60 olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yedi aylık artış oranı ise yüzde 25.28 oranında oldu. 

En az 52 bin işsiz daha 

Haziran ayı işgücü araştırmasını açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu-TÜİK’in verilerine göre, işsiz sayısı bir ayda 52 bin kişi artarak 3 milyon 42 bine çıktı. Kadınlarda işsizlik oranı yüzde 11,4’e yükselirken, İstihdam edilen kişi sayısı ise 18 bin azalarak 32 milyon 452 bine geriledi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı yüzde 0,6 artarak yüzde 16,2 oldu. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.