İşkence mektubuna sansür

Reyhan Hacıoğlu
- Van Cezaevi’nde tutulan gazeteci Reyhan Hacıoğlu’nun kendisiyle aynı cezaevinde tutulan Belma Nergiz'in gördüğü işkenceyi anlattığı mektubun iki sayfası"sakıncalı" bulunarak sansürlendi.
Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen gazeteci Reyhan Hacıoğlu’nun kendisiyle aynı cezaevinde tutulan Berna Nergiz’in gördüğü işkence ve yaşadıklarını haberleştirerek Yeni Yaşam gazetesine gönderdiği mektubu “Sakıncalı” olarak görülerek sansürlendi. Mektubun söz konusu bölümlerinin üzeri okunamayacak derecede çizildi.
Nergiz'in gördüğü işkence
İşte Reyhan Hacıoğlu’nun mektubunun silinen bölümleri ve Belma Nergiz’in gördüğü işkencelerin anlatımı: “…Van'da arkadaşlarını ziyarete geldiği sırada kayyuma karşı yapılan eylemlere katıldığı gerekçesi ile gözaltına alınan Belma Nergiz'e önce işkence yapıldı, ardından ise polise mukavemet iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. 3 Nisan 2024’te 4 polis tarafından gözaltına alınan Nergiz önce zırhlı araca alındı. İki plastik kelepçeyle ters kelepçelenen ve yüzüstü yatırılan Nergiz yaşadığı işkenceyi şu sözlerle anlatıyor; ‘Önce yüzüstü yatırdılar ve sırtımı tekmelemeye başladılar. O arada biri saçlarımı eline dolayıp boynuma vurmaya başladı. Kendimden geçmişim. Kendime gelince boynuma tükürdüklerini fark ettim. Biri araçta olan yangın söndürme tüpünü alıp kafama vurmaya devam etti. Biri de o arada durmadan sağ bacağıma tekme atıyordu. Ardından yüzümü çevirip tokat atmaya başladılar ve bu işkence yaklaşık bir saat sürdü. Avuç içleriyle sürekli vurdukları için sağ kulak zarım patladı. Yine kendimden geçtim. Uyandığımda gözaltı aracına alın talimatı veriyordu biri. Tam inerken biri yüzüme tekme attı ve dudağım patladı. Gözaltı aracına alınacağımığı duymamla öldürülmeyeceğimi anladım.
Öldürüleceğimi düşündüm
Yaklaşık 20 kişinin olduğu gözaltı aracına alınıp yarım saat bekletildikten sonra başka bir polis ekibinin kimliğini sorması ve yanında olmadığını belirtmesiyle yeniden başka bir zırhlı araca alındım. Bu kez öldürecekleri diye düşündüm. Aldıkları zırhlı araçta arabayı kullanan polis bu o.....yu tanıyorum deyince bu hakaretlere karşılık verdim. Aynı polis bu kez cop getirin de... diyerek küfür etti.
3. işkence ekibi
Başka bir ekip gelip beni aldı ve bir dobloya bindirdiler. Ben bu sırada gördüğüm işkenceden baygınlık geçirince korkup hastaneye götürdüler. Doktor rapor tutup ölüm tehlikesi olmadığını, ancak boynum ve sırtımdaki ezilmeler ile kulak zarımın patlamasından dolayı tam teşekküllü bir hastaneye götürülmem gerektiğini söyledi. Hiçbir yere götürmeden direkt nezarethaneye koydular. Ertesi gün de apar topar tutuklandım."
Kısa süren yargılanmanın ardından Nergiz’e 8 yıl 4 ay gibi bir hapis cezası veriliyor. Cezaya gerekçe ise ATK'nın iki görüntüde görülen kişinin Nergiz olabilme ihtimali raporu. Asıl şaşkınlığı ise sonra yaşamış. ‘Bana işkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunduk ama daha cevap gelmedi, aksine bana işkence yapan polislerin şikayeti üzerine açılan davada polise mukavemetten 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi' diyen Nergiz, yaklaşık bir yıldır tutuklu. Tam tedavi edilmiş değil…”
Mektubun bu bölümünün tamamı üzeri çizilerek, okunamayacak duruma getirildi. WAN
* * *
Tahliye kararına soruşturma
HSK, Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan menajer Ayşe Barım hakkında tahliye kararı veren İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Fatih Kapan hakkında soruşturma başlattı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Gezi Parkı direnişine “iştirak” ettiğine ilişkin yazılı ve görsel medyada çıkan iddialarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan menajer Ayşe Barım'ın avukatları, Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak müvekkilinin tutukluluğuna itirazda bulundu. Talebi değerlendiren hakimlik, itirazı reddederek, Ayşe Barım'ın tutukluluğunun devamını kararlaştırdı. Bunun üzerine Ayşe Barım'ın avukatı, müvekkilinin tutukluluğuna yeniden itiraz ederek İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. İtirazı değerlendiren mahkeme hakimi Fatih Kapan, "şüpheliye yüklenen suçun vasıf ve mahiyeti, lehine olan tanık beyanları, aleyhine olan telefon konuşma kayıtları ve tüm deliller kapsamında suçun değişme ihtimali bulunduğu ve bu durumda ise tutukluluk kararının ölçülü olmayacağı" gerekçesiyle tahliye kararı verdi.
Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ayşe Barım'ın tahliyesi gerçekleşmeden karara itirazda bulundu. Başsavcılığın talebini yerinde bulan Ağır Ceza Mahkemesi, Barım hakkında yeniden tutuklama kararı verdi.
Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, tahliye kararı veren hakim Kapan hakkında inceleme ve soruşturma başlattı. İSTANBUL
* * *
Kelepçeli muayene zorbalığı
Urfa Cezaevi’nde, hastane nezaretinde ve tedavi aşamasında kelepçeli muayene dayatmasını reddeden tutsaklara disiplin soruşturması açıldı.
Urfa 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki üç tutsağa, hastane nezaretinde kelepçeli bir şekilde tutulmayı reddettikleri ve kelepçeli muayene dayatmasını kabul etmedikleri gerekçesiyle disiplin soruşturması açıldı. Avukatlarıyla yaptıkları görüşmede soruşturmayı aktaran tutsaklar Kerem Bilgin, Mehmet Yazar ve Şervan Muhammed, ifadeye çağrıldıklarını belirtti.
Öte yandan avukatlar, cezaevinde tutulan tutsakların hastaneye giderken aynı sorun sebebiyle tedavilerinin yapılmadığını, sıcak suya erişimlerinin sorunlu olduğunu, odalarında ısınma problemleri çektiklerini, aile ziyaretlerinde ailelerin çıplak aramaya varacak şekilde arandığını ifade etti. Avukatlar, cezaevinde Sağlık Müdürlüğünün nöbet sistemi getirmesine karşın doktorların sıklıkla gelmediğini aktardı. RIHA