İşkencelere boyun eğmedi

  • Yüzde 100 engelli raporu olmasına rağmen 4 yıl 2 ay cezası onanan ve 2020’de tutuklanarak cezaevine konulduktan üç ay sonra tahliye edilen 80 yaşındaki Kazım Kalbişen, hayatını kaybetti. Kalbişen’in avukatı ve aynı zamanda torunu olan Beritan Kalbişen, “İnfaz ertelenmesi sürecindeki işkencelere karşı hep dimdik durdu” dedi.

 

Kazım Kalbişen iki gün önce hayatını kaybetti. Cenazesi Gebze’den alınan Kalbişen, Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Tetergazî köyünde defnedilirken, taziye de yine köyde kuruldu. İleri derecede kalp hastalığı, KOAH, hipertansiyon rahatsızlığı bulunan Kalbişen, hastalıklarından dolayı yüzde 100 engelli raporu bulunmasına rağmen cezaevine götürülmüştü. 

Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Tetergazî köyünde yaşadığı dönemde hakkında “örgütü yardım ve yataklık yapmak” iddiasıyla dava açıldı. 2009’da yargılandığı Patnos Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen Kalbişen’in cezası 2020’de Yargıtay tarafından onandı. Cezanın onanmasının ardından 10 Temmuz 2020’de evinin bulunduğu Gebze’de gözaltına alınmak istenen Kalbişen, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede kaldığı süre içerisinde cezanın ertelenmesi için yapılan başvurulara ret cevabı verilirken, Kalbişen, polis baskısıyla taburcu edilerek cezaevine götürüldü. 

Yaşananları anlatan Kalbişen’in avukatı ve aynı zamanda torunu olan Beritan Kalbişen, “Gözaltına alacakları sırada dedem fenalaştığı için Gebze Hastanesi’ne kaldırıldı. Ambulansla Kandıra Cezaevi 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne götürdüler ama cezaevi o halde kabul etmedi. Ardından Kandıra 2 Nolu T Tipi’ne götürdüler, orası da kabul etmedi. En son Kandıra 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi kabul etti. Cezaevi giriş işlemlerinin ardından dedem, Seka Devlet Hastanesi Mahkum Koğuşu’na sevk edildi. Bu durum bir eziyete dönüştü ve 17 saat boyunca kullanması gereken ilaçları verilmedi” dedi. 

İnfazın ertelenmesi için Kocaeli Cumhuriyet Savcılığına başvuru yaptıklarını ve savcılığın da ATK’nin raporu doğrultusunda cezayı 6 ay ertelediğini söyleyen Kalbişen, “Dedem, Eylül’de tahliye edildi ama cezaevi sürecinin üzerinden tam üç ay geçmişti ve bu durum ölüm gibiydi. Dedem tahliye olduktan sonra yoğun bakıma alındı ve bir hafta orada kaldı. Şubat 2021’tea tekrar infaz ertelemesi başvuru yaptık ve ATK, cezayı bir yıl daha erteledi. Mart 2022’de yine başvuru yaptık bu kez bir yıl daha yine erteleme verdiler, çünkü tıbben iyileşmesi mümkün değildi. Cezaevini girdikten sonra dedemin hastalığı çok ilerledi ve maalesef bu durum ölümüne yol açtı” diye konuştu. 

İnfaz ertelenmesi sürecindeki işkencelere karşı hep dimdik durduğunu kaydeden Kalbişen, şunu paylaştı: “Kabullenmekte çok zorlanıyorum. Dedemin mücadelesine bir şekilde yoldaş olup direncine tanıklık etmek hakikaten çok başkaydı. Devri daim olsun.”  MUŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.