İşlenen suça göre ceza verilsin

Kadın Haberleri —

.

.

  • Başûrê Kurdistan’da kadın örgütlerinin ve aktivistlerini yoğun çabası sonucunda ‘Aile İçi Şiddet Yasası’ tartışmaya açıldı. Yasanın içeriği ve isiminin değiştirilmesini isteyen kadınlar, işlenen suçlara uygun cezaların verilmesi gerektiğini belirtti.

Başûrê Kurdistan’da kadın kurumları ve örgütleri, kadına yönelik şiddet yasasının değiştirilmesi ve kapsamının genişletilmesi gerektiğini belirtti.

Kadın örgütlerinin ve aktivistlerinin yoğun çalışması ve çabası sonucunda 10 yıl önce yürürlüğe giren ‘Aile İçi Şiddet Yasası’ 23 Kasım’da Başûrê Kurdistan Bölge Parlamentosu’nda ilk kez tartışmaya açıldı.

Dilxwaz Ebdullah

Kadın İşleri Yüksek Meclisi üyesi Dilxwaz Ebdullah, kadına yönelik şiddetle ilgili yeterli sayıda yasa ve düzenlemenin bulunmadığını belirtti. Dilxwaz Ebdullah, ‘Aile İçi Şiddetle Mücadele Yasası’nın ya yenilenip ya da yeni bir yasanın çıkarılması gerektiğini söyledi.

Arî Refîq

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Ari Refiq ise şöyle dedi: “Aile İçi Şiddetle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi gerekiyor. Mevcut yasa ailedeki kadınları koruyor. Kanunlar, polis merkezleri, kurum ve kuruluşlar aile dışındaki kadınların haklarının korunmasına izin verilmiyor. Bu nedenle kanun değiştirilirken hem aile içindeki kadınlar hem de aile dışındaki kadınlar dikkate alınmalıdır. Aile içi şiddetle ilgili yasanın adı ‘Aile İçi Şiddet ve Kadın Yasası’ olarak değiştirilmelidir. Yasada 13 ayrı şiddet türü tanımlamıştır. Ancak  Yasa hepsi için bir ceza öngörmektedir. Oysa ki yasa her çeşit şiddete ilişkin farklı bir ceza belirlemelidir.”

Prof. Dr. Aliye Ferec

Süleymaniye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aliye Ferec, yasanın kadınlara özel olması ve değiştirilmesinde suçlara uygun cezaların belirlenmesi ve yasanın gerektiği gibi uygulanması halinde yasanın kadınların hizmetinde olacağını söyledi.

Başûrê Kurdistan’da mevcut durumda kadınlara ilişkin yürürlüğe konulmuş herhangi yasa bulunmuyor. 2011 yılında 8 sayılı kanunca yürürlüğe giren “Aile İçi Şiddetle Mücadele Yasası” bulunuyor. Yasa, kadına yönelik şiddeti ve şiddet uygulayanların cezalandırılmasını içeriyor.

ROJNEWS / HEWLER

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.