İsrail ve Filistin ateşi kesti

Dünya Haberleri —

Gazze'ye saldırılar

Gazze'ye saldırılar

  • Filistin’in Gazze kenti ve çevresini kapsayan İsrail silahlı güçlerinin yaptığı 6 günlük saldırı dalgası ateşkes ile sonuçlandı. 33 Filistinlinin ölümü ile sonuçlanan çatışma Mısır’ın arabuluculuğu ile gerçekleşti. 

9 Mayıs’ta İsrail’in Filistin’in Gazze kentine dönük gerçekleştirdiği, şimdiye kadar aralarında kadınlar ve çocukların da bulunduğu 33 Filistinlinin ölmesi ile sonuçlanan saldırı, Mısır arabuluculuğunda varılan ateşkesle son buldu. İlk olarak Mısır'ın duyurduğu ateşkes cumartesi gece yarısından önce yürürlüğe girdi. İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Hanegbi, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye teşekkür ettikten sonra, "İsrail, herhangi bir saldırıya ya da tehdide maruz kalırsa kendisini müdafaa için ne yapılması gerekiyorsa yapacak" ifadesini kullandı.

Netanyahu ateşkesi onayladı
İsrail televizyonu i24 News’e göre, İsrail, İslami Cihad hareketiyle ateşkese varılmasını resmen onayladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, arabuluculuk için Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah es-Sisi’ye teşekkür etti.
Mısır'dan yapılan ateşkes açıklaması Gazze'de sevince neden oldu. Bazıları araç kornalarını çalarak ateşkesi kutlarken, bir kısım Filistinli de çatışmada hayatını kaybedenlerin evlerini ziyaret etti.
Kahire tarafından duyurulan ateşkes anlaşması 'sivillerin hedef alınmasına, sivil yerleşim yerlerinin yıkılmasına son verilmesini' içeriyor. Metinde ayrıca Mısır'ın taraflara ateşkese bağlı kalınması vurgusu yer alıyor. 
Mısır'dan gelen duyurunun ardından İsrail ve İslami Cihad da anlaşmayı doğruladı. 

İslami Cihad ateşkese uyacak 
İslami Cihad Hareketi yöneticilerinden Halid Batş, Tel Aviv yönetimiyle varılan ve yerel saatle dün 22.00'de yürürlüğe giren ateşkese ilişkin yazılı açıklama yaptı. Batş, "İsrail, arabuluculara verdiği sözleri tuttuğu ve ateşkese bağlı kaldığı sürece İslami Cihad ve Filistinli grupların da buna uyacağını" dile getirdi. Halid Batş, İsrail'in, kendi iç krizlerini Filistin'e ihraç etme çalışmasına direnişle ve ulusal birlikle karşı konulacağını kaydetti.

33 ölü 93 yaralı
İsrail ordusu 9 Mayıs Salı günü sabaha karşı İslami Cihad Hareketi'nin yönetici kadrosunu hedef aldığını savunarak abluka altındaki Gazze'ye saldırı başlattı. İsrail saldırılarında şimdiye kadar 6'sı çocuk, 3'ü kadın olmak üzere 33 Filistinli hayatını kaybederken, 32'si çocuk, 17'si kadın 93 Filistinli de yaralandı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülenler arasında İslami Cihad'ın yönetici kadrosundan 6 kişi de yer aldı.
Filistinli gruplar ise bu saldırılara Gazze'den İsrail tarafına binden fazla roket ve havan mermisi atarak karşılık verdi.
Gazze'den 11 Mayıs'ta atılan roketlerden birinin Rehovot kentindeki meskun bir binaya isabet etmesi sonucu bir İsrailli hayatını kaybetti. TEL AVİV

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.