İsrail’i eleştirdi, sergisi iptal edildi

Kültür/Sanat Haberleri —

Candice Breitz'in sergisi / Foto:AFP

Candice Breitz'in sergisi / Foto:AFP

  • Almanya’da yaşayan Yahudi sanatçı Candice Breitz’in Saarland Museum’daki sergisi İsrail’in Gazze saldırısını eleştirmesi nedeniyle iptal edildi. 

Sanatçı sergisinin iptal edildiği haberini Saarbrücker Zeitung gazetesindeki bir haber aracılığıyla aldı. Müze yetkilileri sanatçıya iptali bildirmedi. Güney Afrika’da doğan ve Berlin’de yaşamını sürdüren sanatçı, “Çoğu demokratik kültürde suçlu sayılanlara, kınanmadan ve platformdan uzaklaştırılmadan önce konuşma ve kendilerini savunma şansı verilir. İptal kararı anti-semitik” dedi. 

Sanatçı Instagram hesabında yaptığı paylaşımlarda İsrail’in Gazze bombardımanının insanlık dışı, işgalin de yasadışı olduğunu söyleyip Gazze’de ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca Hamas’ı kınayıp, “Hamas Filistin değildir” yazmıştı. Bu açıklamaları üzerine sosyal medya hesaplarında da hakarete uğrayan sanatçıya, “Hamas sevici fahişe”, “Yahudi olmayı haketmiyorsun” gibi yorumlar yapıldı. 

Breitz üç yıldır Saarland Museum’daki sergisine hazırlanıyordu. 

Fotoğraf bienali iptal

Ayrıca Almanya’da gelecek yıl yapılması planlanan fotoğraf bienali Biennale für aktuelle Fotografie, küratörlerden birinin İsrail karşıtı Facebook paylaşımları nedeniyle iptal edildi. Geçtiğimiz haftalarda da Almanya’nın en büyük sergilerinden Documenta’nın seçim komitesinin tamamı anti-semitizm tartışmalarının ardından istifa etmişti. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.