İsviçre’de Türfent ile dayanışma

Yurt Dışı Haberleri —

  • Mesela Derneği’nin organize ettiği “We are visible” adlı atölye çalışmasında tutuklu gazeteci Nedim Türfent’in bir şiiri seslendirildi. Etkinliğe katılanlar Türfent ve Türkiye’de tutuklu gazeteciler ile dayanışmak amacıyla kartpostallar hazırladı.

 

ERDOĞAN ZAMUR

Mesela Derneği, 3-4 Temmuz tarihleri arasında gün boyu “We are visible- poetry bricks (Biz Görünürüz - Şiir tuğlaları)" sanat eylemini gerçekleştirdi. İsviçre'de ikincisi düzenlenen bu eylem sesleri duyulmamış şairlere, ozanlara, şu an cezaevinde olan hak savunucuları ve gazetecilere adandı. Eylemde tutuklu DİHA muhabiri Nedim Türfent’in gönderdiği “Nasıl olmalı bir şiir?” adlı şiiri okundu. Uzun süredir tutuklu gazeteciler için mücadele eden ve aynı zamanda Türfent’in mektup arkadaşı olan İsviçreli insan hakları aktivisti Cornelia Rohr, Türfent ile yazışmalarını Kürtçe, Türkçe ve Almanca olarak okundu. Türfent’in şiirini Almanca ve Fransızca olarak Tiyatro Sanatçısı Daniel Ludwig seslendirdi. Şiirin orijinalini Shevin Batu okudu.

Şairlere ozanlara adandı

Wanner 433 Mesela Kültür Çiftliği etkinliği, Werner Neuhaus’un selamlamasıyla başladı. İnterkültürel sanat projesinin nasıl oluştuğuna dair kısa bir anlatım sonrası katılımcılara kil tabletlerin nasıl yapılması gerektiği gösterildi ve bu çalışmanın da tutsak şairlere ve ozanlara adandığını belirtildi.

Büyük ilgi gördü

Daha sonra Süleymaniye'den İsviçre’ye gelen sanatçı ve TV moderatörü Nehro Shawqi’nin video performansı sahnelendi. Kürtlerin kendi toprağında yabancılaşması ile ilgili performans büyük ilgi gördü.

Etkinlikte cezaevlerinden gönderilen öykü ve şiir, kitaplar da tanıtıldı ve kitap satışları yapıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.