İsviçre'den çağrı: Türkiye’ye yaptırım uygulayın

Dünya Haberleri —

İsviçreli partilerden çağrı

İsviçreli partilerden çağrı

  • Aralarında İsviçreli siyasi partiler ile Kürdistanlı ve Türkiyeli kurumların yer aldığı oluşum Türk devletine başta Kürt halkı olmak üzere tüm muhalif kesimlere yönelik sürdürdüğü baskı ve saldırılarına son verme çağrısında bulundu.

 

ÖNER POLAT / LOZAN

Vaud kantonunu parlementosunda yer alan İsviçreli siyasi partiler Solidarités, Yeşiller (Les Verts), İşçi Partisi (POP), Sosyalist Parti (SP/PS), Kadın Grevi İnisiyatifi ile Kürt Toplum Merkezi (CDK-Lozan), Lajîn Kadın Meclisi, İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF), İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu'nun (İTİF) aralarında yer aldığı kurumlar tarafından Lozan’da ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Ortak talepler

Türk devlet rejiminin başta Kürt halkı ve kadın hakları olmak üzere tüm muhalif kesimlere yönelik baskı ve saldırılarına son vermesi çağrısı yapılan açıklamada, İsviçre ve Avrupa devletlerine Türk devletine karşı yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin gasp edilmesi, HDP’ye açılan kapatma davası ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshine, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve cezaevlerinde 118. güne giren açlık grevine dikkat çekilen açıklamada, AKP-MHP hükümetine şu çağrı yapıldı:

* 6 buçuk milyonun oyunu alan HDP üzerindeki baskılar son verilmeli, özgür siyaset yapma olanakları sağlanmalı, ifade özgürlüğü güvenceye alınarak başta Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği iade edilerek tutuklu tüm seçilmişler serbest bırakılmalıdır. 

* Kadınların can güvenliğini tehlikeye atan İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kararından bir an önce vazgeçilmeli ve kadın hakları güvenceye alınmalıdır.

* 118 gündür açlık grevinde olan tutsakların talepleri karşılanmalı, cezaevlerindeki koşullar düzeltilmeli ve başta Kürt lider Abdullah Öcalan olmak üzere tüm politik tutsaklar serbest bırakılmalıdır.

İsviçre tavır almalı

Açıklama ardından Solidarités Kanton Vaud Milletvekili Hadrien Buclin, Sosyalist Parti Kanton Genel Sekreteri Andréa Munger, POP Kanton Vaud Başkanı Anaïs Timofte, Kanton Vaud Lozan Yeşiller Grup Başkanı İlias Penchard ile Kadın Grevi Sözcüsü birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Türk devletinin muhalif kesimlere yönelik saldırılarına karşı İsviçre devletinin tavır alarak yaptırım uygulaması çağrısı yapıldı.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.