‘İyi halli değil’ deyip tahliyesini engelliyor

Haşim Kaya

Haşim Kaya

  • Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Haşim Kaya’nın infazı “kurula çıkmadı” gerekçesiyle 4. kez yakıldı. Kaya’nın tahliyesinin engellenmesi, son kararla birlikte 13 ayı aştı. 

Urfa’da 25 Temmuz 2015’de “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandıktan sonra yargılandığı davada 9 yıl hapse mahkum edilen Haşim Kaya’nın infazı yine yakıldı. Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kaya’nın infazının yakılmasına, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren “Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelik” sonrası cezaevlerinde oluşturulan İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) kararı gerekçe gösterildi. Kurul, son kararında Kaya’nın “kurula çıkmadığını” ve bundan kaynaklı “iyi halli olmadığını” iddia etti. Koşullu salıverilme hakkından 23 Nisan 2021 tarihi itibarıyla yararlanması gereken Kaya’nın tahliyesinin engellenmesi, son kararla birlikte 13 ayı aştı. Kaya’nın avukatı, son karara karşı Cezaevi İnfaz Hakimliğine başvurdu.

Kurul bahaneler uyduruyor

Kaya’nın infazı daha önce de “iyi halli olmadığı” gerekçesiyle üç kez yakılmıştı. İGK, Kaya’nın tahliye edilmesi gereken tarihten bir gün önce yani 22 Nisan 2021’de hazırladığı ilk raporunda, Psiko-sosyal Servisi tarafından hazırlanan değerlendirmeye yer vermişti. Değerlendirmede, “Aile ilişkilerinin olumlu yönde olduğu, ailesi ve sosyal çevresiyle herhangi bir problem yaşamadığını beyan etmiştir. Hükümlünün sosyal çevresi ile uyum sağladığını beyan etmesi nedeniyle sosyal çevresinin yönlendirilmesine açık olduğunu düşünülmektedir...”  ifadelerine yer verilmişti. 

Cezaevi kimliğini reddetti

Yine Güvenlik ve Gözetim Servisi’nce hakkında yapılan değerlendirmede, “Yatma ve yerleşim planına uyum sağladığını, oda ve kişi temizliğine uyum sağladığını, elektrik kullanımına tasarruf uyduğunu, sağlık tedbirlerine riayet ettiğini, kişisel bakımına özen yaptığını” gibi birçok olumlu özellikler sıralanmıştı. Ancak Kaya’nın cezaevi kimliğini üzerinde taşımayı reddetmesi, “infaz süresince olumsuz davranışlarının ön plana çıktığı” şeklinde değerlendirilmişti. Diğer birimlerin de çelişkilerle dolu benzer minvaldeki değerlendirmeleri doğrultusunda Kaya’nın tahliyesi, “iyi halli” olmadığı iddiasıyla engellenmişti. 

Telefon ve mektupları

Kararın gerekçeleri arasında Kaya’nın, ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde tutuklu bir arkadaşının İGK raporuyla tahliye edilmemesine dair sarf ettiği “Bu kâfirler sonradan bir şeyler çıkarıyor. Cezan bitiyor, seni çıkarmıyorlar” cümlesi de yer almıştı.

Kaya’ya dair sonrasında hazırlanan diğer iki raporda da çok farklı gerekçeler yer almamıştı. Söz konusu raporlarda, Kaya’nın başka bir cezaevinde tutuklu bulunan arkadaşı ile mektuplaşması dahi, bu mektubun içeriğine dair hiçbir bilgiye yer verilmeden “örgütsel işbirliği” olarak değerlendirilip, yasal hakkından yararlandırılmasına gerekçe yapılmıştı.  MA/URFA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.