Alanlarda kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ dedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Kuzey-Doğu Suriye'nin tüm kentlerinde kadınlar alanlara çıktı. Gün dolayısıyla yürüyüş yapan kadınlar 'Jin jiyan azadî' sloganını dilinden düşürmedi. Türk devletinin ve eril zihniyetin protesto edildiği yürüş ve mitinglerde Rojhilatê Kurdistan ve İran’da yükselen kadın direnişi selamlandı.

Kuzey-Doğu Suriye’nin tüm kentlerinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kadınlar alanlara çıktı. Kongra Star’ın çağrısıyla alanlara çıkan kadınlar, Rojhilatê Kurdistan ve İran’da kadınlar öncülüğünde devam eden serhildanı “Jin jiyan azadî” şiarıyla selamladı.

Kuzey-Doğu Suriye’nin Qamişlo, Hesekê, Amûdê, Kobanê,

Minbic, Tebqa, Reqa kentlerinde 8 Mart etkinlikleri kapsamında yürüyüşler gerçekleştirdi, mitingler yapıldı.

Hesekê

Kongra Star öncülüğünde Hesekê merkez ile tüm ilçelerinde 8 Mart yürüyüşlerinin startı verildi. Hesekê’deki yürüyüş Salihiyê Mahallesi’ndeki Xelîl Camii önünde başlayıp, El Muftî Mahallesi’ne kadar devam etti. Yürüyüşte sık sık ‘Jin jiyan azadî’ sloganı atıldı.

Qamişlo

Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbesipiye, Çilaqa, Girkê Legê, Til Koçer’de kadınlar alanlara çıktı.

Qamişlo’da yapılan 8 Mart kutlamalarında Türk devletinin süreklileşen saldırılarına dikkat çekilerek direnişin büyütülmesi istendi. Yine Kürt Kadın Hareketi’nin ideolojisinin, felsefesinin dünya kadınlarına mal olduğu belirtildi. 

Kobanê

Kobanê’de büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu kitle merkezdeki ormanlık alanda bir araya gelerek devrim şarkıları eşliğinde halaya durdu, daha sonra Cerablus yoluna doğru yürüyüşe geçildi.

Amûdê

Amûdê’ bir araya gelen kadınlar öncelikle özgürlük dağlarında mücadele veren YJA-Star gerillalarının 8 Mart’ını kutladı. Kadınlar bu yıl gerçekleştirdikleri etkinlikleri gerilla kadınlara adadıklarını belirtti. 

Minbic

Minbic’te kadınlar öncülüğünde gerçekleşen yürüyüşe erkekler de katıldı. Fırat Hastanesi önünden başlayıp Wadî sokağına kadar devam eden yürüyüşte devrimin kazanımlarına dikkat çekildi.

Tebqa

Tebqa’da da yüzlerce kadın, askeri ve sivil kurum üyeleri, şehit aileleri ve siyasi partilerin katılımıyla bir yürüş gerçekleştirildi.

Heleb

Tüm bileşenlerden kadın ve erkeklerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş Suriye Devrimci Gençlik Hareketi’nin Şêxmeqsûd’daki genel merkezi önünden başladı. Geleneksel kıyafetlerini giyinen kadınlar, kadın şehitlerin posteriyle yürüyüşte yerlerini aldı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.