‘Jin jiyan azadî’ isyanı sürüyor

Kadın Haberleri —

Foto: women.ncr-iran.org

Foto: women.ncr-iran.org

  • İran “İslam Devrimi’nin” kuruluşun 45. yıl dönümü günden rejim güçleri kutlama yaparken, “Jin jiyan azadî” isyanına sürdüren halk, rejimin simgelerini yaktı.

Jîna Amînî’nin katledilmesinin ardından Rojhilat ve İran’da kadınlar öncülüğünde başlayan “Jin jiyan azadî” isyanı 145’inci gününde devam ediyor. 

Rejimin simgeleri yakıldı

Dün gece “1979 İran İslam Devrimi’nin” 45’inci yıldönümü nedeniyle alanlara asılan resimler ve bayraklar gençler tarafından yakıldı.

Özellikle Tahran, Kirmanşah, Meşhed ve Arak kentlerinden paylaşılan görüntülerde, İran Dini Lideri Ali Hamaney’in fotoğraf ve posterleri ile rejim bayraklarının yakıldığı görüldü.

Rojhilat ve İran’ın birçok kentinde halk dün gece evlerinden hükümet aleyhine sloganlar attı.

Af, tövbe şartına bağlandı

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, “ulusal bayram” nedeniyle 6 Şubat tarihinde “af” ilan etti. Ancak af, tövbe şartına bağlandı. Tövbe şartı nedeniyle, tutuklanan ve gözaltına alınan yurttaşlardan çok az sayıda insan serbest bırakıldı. Rojhilat ve İran’ın birçok kentinde protestolara katılan çok sayıda aktivist gözaltına alındı.

Maryam Boubani: Eğitimsiz ve cahil 

Öte yandan iki rejim yetkilisinin televizyon ekranlarından, canlı yayında kadın bedenini hedef alan sözleri İranlı kadın sanatçılar tarafından protesto edilmeye devam ediyor. Devlet yetkililerinin kadın yaşamının bir döngüsü olan menopoz üzerinden kadına hakaretlerde bulunması, alaya almasını oyuncu Maryam Boubani’den tepki geldi. 

Dün dijital medya hesabında paylaştığı bir görüntülü mesajda tepkisini ortaya koyan İranlı ünlü oyuncu Maryam Boubani, her iki hükümet yetkilisini, ‘eğitimsiz ve cahil’ olarak nitelendirdi. Boubani, erkekleri kadın bedenine yönelik hakaret içeren cümleler kurmaktan men ettiklerini söyledi. Boubani, “Menopoz tamamen biyolojik bir olaydır. Ne bir kusur ne de kusur olmaya yakın bir şey değildir. Ancak kusur burada kesinlikle cehalet ve zeka eksikliğidir. Kusur, çürümüş beyinlerinizin pis kokusudur” ifadelerine yer verdi. Maryam Boubani’nin mesajını başörtüsüz vermesi ise dikkat çekti.

‘Bedenimize saygı gösterin’

Geçtiğimiz pazartesi günü de İranlı oyuncu Pantea Bahram, dijital medya hesabından kadın bedenini aşağılayan iki rejim yetkilisine tepki göstermiş ve “Bedenimize saygı duymak zorundasınız” demişti.

JINNEWS 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.