‘Jin jiyan azadî’ serhildanın temelidir

Kadın Haberleri —

HPJ gerillası Arjîn Niştiman

HPJ gerillası Arjîn Niştiman

  • Rojhilatê Kurdistan’ın Kadın Savunma Birlikleri (HPJ) gerillası Arjîn Niştiman, Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Beluc kadınlara seslenerek, Kadın Kurtuluş İdeolojisi etrafında birleşmeye ve rejimin saldırılarından doğan öz savunma hakkını kullanamaya çağırdı.

Hesap geri tepti

Rojhilatê Kurdistan’ın Kadın Savunma Birlikleri (HPJ) gerillası Arjîn Niştiman, İran’da Kürt kadını Jîna Amînî’nin “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi sonrası gelişen ve kadınların öncülük ettiği serhildanın iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti. Kadınların başlayan ayaklanmada stratejik bir rol oynadığına dikkat çeken Niştiman, Jîna’nın bilinçli ve hedef seçilerek katledildiğini ifade etti. Arjîn Niştiman şöyle dedi: “Bu olayla iki şeyi hesapladılar. Birincisi; Jîna Amînî’nin kadın olması, diğeri de Kürt olması. Fakat cinayet ters tepti; hem kadınlar hem de Kürt halkı ayağa kalktı. Üstelik sadece Rojhilatê Kurdistan halkı değil bütün İran birleşerek serhildana geçti. Ortaya çıkan bu dinamizm, İran’ın sömürgeci sistemi açısından tehlike görüldüğü için de halka acımasızca saldırdılar.”

‘Jin jiyan azadî’, özgür ideolojisi, felsefesidir

Faşist rejimin saldırıları karşısında öz savunmanın elzem olduğunu dile getiren HPJ gerillası Arjîn Niştiman, saldırı ve katliamlara karşı İran’daki bütün halkların birleşmesi gerektiğini söyledi. İran halklarının ancak güçlü bir örgütlenmeyle zorluklara karşı mücadele edebileceğini vurgulayan Niştiman, bu konuda kadınların önemli bir rol oynadıklarını ifade etti.

Kadınların hem günümüzde hem de tarihin akışı içinde stratejik bir misyona sahip olduğunun altını çizen Arjîn Niştiman devamla şunları belirtti: “Önder Apo’nun dediği gibi, kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez. Bundan dolayı ‘Jin jiyan, azadî’ sadece bir slogan değil, özgür yaşamın ideolojisi ve felsefesidir. Önder Apo kadın, yaşam ve özgürlük arasındaki diyalektiği gördüğü için bunu özgürlük mücadelesinin en önemli esaslardan bir haline getirdi. Bugün hem Rojhilat hem de İran’da bu sloganla dile getirilen ideoloji, ortaya çıkan serhildanın temelini oluşturuyor.”

Kadın Kurtuluş İdeolojisi etrafında birleşin

Serhildanın sonuca ulaşması için daha güçlü ve ortak bir mücadelenin verilmesi gerektiğini yineleyen HPJ gerillası Arjîn Niştiman, şu çağrıda bulundu: “Kürt, Fars, Arap, Azeri ve Beluc kadınlar, Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nin ışığı etrafında birleşmeli ve bu perspektifle özgürlük yolunda ilerlemeli. Rojhilatlı ve İranlı kadınlara çelikten bir iradeyle mücadeleyi büyütme çağrısı yapıyorum; öz savunma hakkınızı kullanın ve bu serhildanı zaferle taçlandırın.” ANF

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.