Jîna'nın direnişini yaşatmak istiyoruz

Kadın Haberleri —

Jîna Amînî /Foto: AFP /ABD/Los Angeles/23 Eylül 2022

Jîna Amînî /Foto: AFP /ABD/Los Angeles/23 Eylül 2022

  • İran’da katledilen Jîna Amînî’nin ismini yeni doğan bebeğine veren Özlem Gümüşten, Jîna'nın direnişini yaşatmak istediklerini belirterek, “Faşizme ve rejime karşı mücadele eden kadınlar kazanacaktır" dedi.

Mêrdîn'in (Mardin) Qoser (Kızıltepe) ilçesinde yaşayan Özlem Gümüşten (26), İran ve Rojhilatê Kurdistan’ında süren halk ayaklanmasında direnişin adı olan Jîna Amînî’nin ismini yeni doğan bebeğine verdi. Jîna’nın direnişini yaşatmak istediklerini dile getiren Özlem Gümüşten şöyle dedi: "9 Ekim'de bebeğim doğdu ve adını Jîna koyduk. Çünkü Rojhilat ve İran'da direnişin sembolü haline geldi. Jîna, kendilerine “Ahlak polisi” diyen kişiler tarafından öldürüldü. Jîna'nın öldürülmesinin ardından çıkan isyanlar dünyanın her yerine yayıldı. Protestolar her taraftan desteklendi. Bazı insanlar saçlarını keserek, Jîna'nın resimlerini çizerek ya da bağcıklarını yakarak onun sesi oldular. Biz de bu direnişin bir parçası olmak istedik ve bebeğimizin adını Jîna koyduk. Jîna'nın direnişini yaşatmak istiyoruz.” 

Başarı kadınların olacak

Konuşmasının devamında, "Jîna'nın öldürülmesinin ardından öncülüğünü kadınların yaptığı eylemler büyüdü ve bu bizde büyük bir heyecan yarattı” diyen Gümüşten, Jîna ile  'Jin jiyan azadî' sloganının tüm dünyaya yayıldığını kaydetti. Gümüşten son olarak şunları belirtti: “Jin jiyan azadî' sloganı yıllardır verilen mücadelenin sloganıdır. Jîna hem kadın olduğu için hem de Kürt olduğu için öldürüldü. Ancak Jîna, direniş ve isyanın sembolü oldu. Faşizme ve rejime karşı mücadele eden kadınlar kazanacak. Kadınların, Rojhilat ve İran halkının mücadelesini selamlıyor, kalbimizin onlarla olduğunu söylüyorum. Yıllardır süren kadın mücadelesi bitmedi ve bitmeyecek de. Başarı kadınların olacak.”

SEMA ÇAĞLAK / JINNEWS-MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.