Jîna’nın isyanı Sakharov Ödülü’ne aday

Kadın Haberleri —

Jîna Amînî

Jîna Amînî

  • Avrupa Parlamentosu’nun (AP) insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü’nün 2023 yılındaki adayları arasında İran’da ‘ahlak polisleri’ tarafından katledilen Jîna Mahsa Emini de gösterildi.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) her yıl insan hakları ve düşünce özgürlüğü alanında verdiği Sakharov Ödülü’nün 2023 yılı adayları açıklandı.

İran’da ‘başörtüsünü düzgün takmadığı’ gerekçesiyle ‘ahlak polisleri’ tarafından 16 Eylül 2022’de katledilen Kürt kadını Jîna, İranlı kadınlar ve ‘Jin Jiyan Azadî’ hareketi de adaylar arasında gösterildi. Jina Mahsa Amini’yi ödüle Avrupa Halk Partisi (EPP) aday gösterdi.

Adaylar, AP’deki siyasi gruplar ve en az 40 milletvekilinin imzasıyla belirleniyor. Adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov’dan alan ödül, 1988’den bu yana her yıl AP tarafından dünya genelinde düşünce özgürlüğünü savunan kişi veya kurumlara veriliyor.

Ödülün 3 finalisti 12 Ekim’de AP Dış İlişkiler Komitesi ve Kalkınma Komitesi tarafından seçilecek. 19 Ekim’de ise AP Başkanı Roberta Metsola ve parlamentodaki siyasi grupların liderleri ödülün kime verileceğini kararlaştıracak. Ödül töreni, 13 Aralık’ta Strazburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu sırasında düzenlenecek. STRASBOURG

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.