Kadın düşmanı istenmiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türkiye’nin birçok kentinde bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilen bir kadın düşmanını istemediklerini deklere etti. 

HABER MERKEZİ

Türk devletinin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının açıklandığı günden beri alanlarda olan kadınlar, Cumartesi günü de Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin, İzmir, Êlih ve Adana’da protesto gösterileri düzenledi.

Polisin ablukaya aldığı Ankara’nın Sakarya Caddesi’ne “Sokakta kazandık, sokakta savunacağız. İstanbul sözleşmesi yaşatır”,  “12’nci Cumhurbaşkanı kadınlar seni istemiyor”, “Feministler burada Tayyip Nerde?” pankartları taşıyan kadınlar adına Rüya Özgür, açıklama metnini okudu. Sözleşmelerin devlete sorumluluk yüklediğini kaydeden Özgür, “Sözleşmeyi fesheden iktidar sorumluluktan kaçamaz. AKP Genel Başkanı tarafından imzalanan bu karar hukuka aykırıdır. Parlamentonun onayladığı bir anlaşmadan kararnameyle çıkmak yasama yetkisinin gasp edilmesidir. Karar usulüne uygun alınmış olsaydı da bizim için meşru olmayacaktı. Kadınların mücadeleyle kazandığı sözleşmeyi fesheden her kim olursa olsun kadınlara savaş açmış demektir. Buradan ilan ediyoruz kararınızı tanımıyoruz” dedi.
 
İlk haftada 9 kadın katledildi

Haklarına ve hayatlarına sahip çıkan kadınların burada olduğunu, ama sözleşmeden geri çekilen iktidarın tek kelime etmediğine dikkati çeken Özgür, iktidarın “kadına şiddete sıfır tolerans” sözlerini hatırlatarak, “Sıfır toleransın ilk haftasında bu ülkede tam 9 kadın katledildi. Neredeyse her gün kadın cinayetleriyle uyanıyoruz. Bu sabah karnındaki bebeğiyle katledilen 17 yaşındaki Sezen Ünlü’nün katledildiği haberini aldık. Yine bu hafta iktidar eliyle hedef haline getirdiğiniz LGBTİ+ların canlı yayında işkenceye uğramasına tanık olduk. Boğaziçi’nde gökkuşağı bayrağı taşıyan üniversitelileri gözaltına aldınız. Sokakları terk edeceğimizi mi sanıyorsunuz?” diye belirtti.
 
Kararnameyi yırtıp attılar

Günlerdir alanları terk etmeyen İzmirli kadınlar, hafta sonu da Konak İskele Meydanı’nda düzenledikleri eylemde İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden kararnameyi “Hükümsüzdür, tanımıyoruz” diyerek, yırtıp attı. Sık sık “Jin, Jiyan, Azadi”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz” ve “AKP elini sözleşmeden çek” sloganları atıldı.
Antalya Kadın Platformu ise İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı Attalos Meydanı’nda başlattığı 3 günlük “Yaşama nöbeti” eylemini sonlandırdı. 

Ya görevini yap ya da istifa et

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu, polis engeline rağmen bir araya geldiği İstanbul Kadıköy’de mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan grup üyesi İrem Kayıkçı, “İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni böylece feshedebileceğini sananlara, tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere, ‘İstanbul Sözleşmesi’ni geri çektirmeyi başardık, sıra 6284 sayılı kanunda’ diye sevinenlere kötü bir haberimiz var. Biz buradayız, her yerdeyiz. isyandayız. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” diyen Kayıkçı, “Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.