Kadın kırımına sessiz kalmayacağız

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadınlar, Azra Gülendam Haytaoğlu ile Emine Gökkız için eylem yaptı. “Katledilen kadınlar isyanımızdır” denilen eylemlerde Şengal Fermanı ve Konya’daki katliam kınandı.

HABER MERKEZİ

Antalya’da 28 Temmuz’da kendisinden haber alınamayan Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nun (21) emlakçı Mustafa Murat Ayhan’ın tecavüzüne uğradıktan sonra katledildiği ortaya çıktı. 1 Ağustos’ta kamuoyuna yansıyan olayın ardından kadınlar alanlara çıkarak kadın kırımını protesto etti.

3 Ağustos’ta da Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da kadın kırımını yürüyüş ve açıklamalarda protesto eden kadınlar, hükümete “İstanbul sözleşmesini uygula” çağrısı yaptı.

Kadın kırımına son ver!

Amed’de Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) Yenişehir ilçesine bağlı AZC Plaza önünde konuya ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Kadın kırımına son ver, İstanbul Sözleşmesini uygula” pankartı taşıyan kadınlar adına DAKAP Dönem Sözcüsü Çağla İzgi basın metnini okudu.

Basın metninde Konya’da ırkçı saldırıda katledilen dört kadına da değinildi. Çağla İzgi, “Geçtiğimiz gün Konya’da ırkçılık yüzünden katledilen aileden de 4 kadının yaşam hakkı elinden alınmıştır. Özgecanların unutulmadığı ülkemizde gün geçmiyor ki, kadın cinayetlerine bir yenisi eklenmesin. Evrilmek istenen yeni Türkiye kadınların sürekli olarak aşağılandığı, ikincilleştirilmenin sistematik hale getirildiği, kadın cinayetlerinin katlanarak arttığı; kadın bedeninin, kimliğinin ve emeğinin bütün olarak sömürüldüğü nesneleştirildiği kadın cinayetlerinin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin arttığı ülke haline gelmiştir. 2021 yılının ilk 8 ayında 208 kadın erkek şiddeti ile katledilmiştir. Yaşanan bu vahşet Türkiye’nin her kentinde kadına yönelik şiddetin, kadın katliamlarının nasıl organize bir şekilde uygulanabildiğini gösteriyor” dedi. 

 Direnmek en temel haktır

“Haksızlığın meşrulaştırıldığı bir yerde direnmek en temel haktır” diyen İzgi, “Erkek faillere iyi hal indirimleri vererek ya da tutuksuz yargılama ile erkek şiddetinin çarkını dizayn etmekten geri durulmadığı sürece şiddetin ve kadın katliamlarının önlenmesi mümkün olmayacaktır” dedi. 

İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın derhal uygulanmasına isteyen DAKAP’lı kadınlar, her koşulda iktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi. Eylemde sık sık  “Jin jiyan azadi”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Azra Gülendam isyanımızdır” sloganları atıldı.


Ankara’da açıklamaya engel

İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Ankara Kampanya Grubu, katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve şüpheli şekilde yaşamını yitiren Emine Gökkız için Ankara’nın Çankaya belediyesi önünde açıklama yapmak istedi. Açıklama polis tarafından engellendi. Bunu protesto eden kadınlara polis saldırdı.

Eylemi takip eden Jinnews muhabiri Sevim Sütçü, polis tarafından çekim yapması halinde göz altına alınmakla tehdit edildi. Eylemde 15 kadın gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar daha sonra bırakıldı.

Azra ve Emine için sokaktayız!

Azra Gülendam ve Emine Gökkız için İstanbul’da eylem yapan Beşiktaş Kadın Dayanışması da konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Biz kadınlar, hafta sonu diyerek telefon sinyaline bakmayan polisi de, cezasızlık politikalarıyla katilleri cesaretlendiren yargıyı da, İstanbul Sözleşmesi’ni feshederek kadın katillerini teşvik eden devleti de, Azra’yı katleden Mustafa Murat Aydın’ı da tanıyoruz, biliyoruz. Her gün katledilen kadınların hikayelerini okuyoruz, uygulanmayan koruma kararlarını, polisin kadına yönelik şiddet yanlısı hareketlerini biliyoruz, iyi hal indirimlerini, kapatılan dosyaları, karartılan delilleri, korunan failleri biliyoruz. Biz bunları Nadira’dan, Gülistan’dan, Emine Bulut’tan, Yeldana’dan, Fatma Şengül’den biliyoruz” diye tepki gösterildi.

Eylem, “Adalet biziz, susmayacağız”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır” sloganları ile son buldu.
 
Katliamlara iktidar zemin hazırladı

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’de yaptığı Êzîdî Katliamı’nın 7. yıldönümü, Antalya’da katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu ve Maraş’ta katledilen Emine Gökkız için Dersim’de  Sanat Sokağı’nda bir araya gelen Dersim Kadın Platformu basın açıklaması yaptı.

“Şengal’de, Antalya’da, Maraş’ta katledilen kadınlar isyanımızdır” pankartı altında yapılan açıklamada, “Her gün yeni bir kadın cinayetine uyanıyoruz. Antalya’da, vahşice Boğularak öldürülen Azra Gülendam Haytaoğlu beş parçaya ayrılıp, valizle ormana gömüldü. İzmir’de öğretmen olarak görev yapan Emine Gökkız tatil için gittiği Maraş’ta dolaşmaya çıkmış ve geçtiğimiz günlerde ormanlık alanda cesedi bulunmuştur. Yine dün ilimizde havuzlu bir kafede 16 yaşında bir çocuk askeri bir personelin tacizine maruz kalmıştır” dedi.

“İstanbul Sözleşmesi, hukuki güvencemizdi. İstanbul Sözleşmesini hedef alıp Sözleşmeden çekilenler kadına yönelik şiddeti teşvik etmişlerdir” açıklamasında bulunan Dersim Kadın Platformu tüm kadınları şiddetsiz, eşit bir yaşamı kurmaya çağırdı. 

Dosyaya gizlik kararı 

Antalya’da 28 Temmuz’da Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi Azra Gülendam Haytaoğlu’nu katleden emlakçı Mustafa Murat Ayhan’nın dosyasına Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı gizilik kararı getirdi.

Kendisinden beş gün boyunca haber alınamayan Azra’nın ormanlık bir alanda, beden bütünlüğü bozulmuş cansız bedenine ulaşılmıştı. Azra’ya tecavüz ve işkence uygulayan Mustafa Murat Ayhan, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.