Kadını korumadıkları yasayla kayyumu korudular

Kadın Haberleri —

.

.

  • Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyum rektör olarak atanan Naci İnci için devreye konulan 6284 sayılı kanunla uzaklaştırma cezası alan öğrencilerden Elif Bayburt karara tepki göstererek, “Şiddet gören, tehdit edilen kadınlar için kritik olan 6284 kanunu bile kayyum rektörleri korumak için kullanıyorlar” dedi.

Kayyum atamalarına karşı Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin direnişi 11’inci ayına girerken, kayyum Naci İnci bir ilke imza atarak kadınların can simidi olan 6284 sayılı kanunu kendisi için kullandı.

Kayyum rektör Naci İnci, “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” olarak bilinen 6284 sayılı kanun kapsamında, “ısrarlı takip mağduru” sıfatıyla, kendisini protesto eden 14 öğrenci hakkında, “şiddet tehdidi, hakaret, aşağılama, küçük düşürme içeren söz ve davranışlarda bulunulması”nı içeren 5/1a maddesi yönünden koruma tedbiri kararı aldırdı. Bir ay boyunca geçerli olacak tedbir kararını öğrencilerin çiğnemesi halinde hapis cezası verilecek.

6284 kanunla kayyumu koruyorlar

Uzaklaştırılma kararı verilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Elif Bayburt, kadınlar için uygulanması gereken kanunun kayyıma karşı kullanılmasına ilişkin konuştu.

Elif Bayburt

 

6284 kanunu kapsamında uzaklaştırma kararı verilmesinin siyasi iktidarın kanunları kendi çıkarları için kullandığının bir göstergesi olduğunu ifade eden Bayburt, “Kadınlar için bu kanunu uygulamayarak kadın özgürlük mücadelesinin önünde durmaya çalışıyorlar ancak söz konusu kendi destekledikleri kayyum rektör olduğunda tereddüt etmeden kanunu uygulamaya sokabiliyorlar. Şiddet gören, tehdit edilen kadınlar için kritik olan 6284 kanunu bile kendi iktidarlarının uzantısı olan kayyum rektörleri korumak için kullanıyorlar” diyerek tepki gösterdi.
 
Gençlik pes etmeyecek

Bu uzaklaştırma kararının öğrencilere karşı yapılan ilk müdahale olmadığını, direnişin başından beri öğrencilerin gözaltına alındığını, hapis cezası verildiğini, birçok öğrencinin de polisten şiddet gördüğünü söyleyen Elif Bayburt, bunlardan birinin de kendisi olduğunu belirtti.  İktidarın gençlik hareketlerinden korktuğunu dile getiren Bayburt, “Çünkü gençlik mücadelesi çok uzun zamandır, faşizme, iktidarın baskı politikalarına karşı en güçlü şekilde hareket eden kesim. Bunun için iktidar bize gözdağı vermeye çalışıyor” dedi. Gençliğin pes etmeyeceğini söyleyen Bayburt, kadınların mücadelesine dikkat çekti. Kadınların her alanda mücadele ettiğini dile getiren Bayburt, 1 Temmuz’da ve 8 Mart’ta Boğaziçi Dayanışması olarak pankart açtıklarını belirterek, kadınların hapis cezalarına rağmen sokaklarda eylemlerin en önünde olduğunu söyledi.

Kadınlara ayrı bir müdahale var

Kadını koruması gereken kanun kullanılma biçimine karşı kadınların farkındalığının gelişmesi gerektiğini kaydeden Elif Bayburt, “Siyasal iktidarın kadınlara karşı ayrı bir müdahalesi, baskısı var bunu görmeliyiz” şeklinde konuştu.

Bu kararı tanımamalıyız

6284 sayılı yasanın keyfi olarak kullanılması ile siyasal iktidarın kamuoyu yoklaması yaptığını ve gelecek olan tepkileri ölçtüğünü kaydeden Bayburt, “Ses gelecek mi gelmezse devam edeceğim demenin yoludur. Bu sebeple bu karara karşı hem kadınlar olarak hem öğrenciler olarak ve özellikle kadın öğrenciler olarak çok güçlü ses çıkarmamız gerekiyor ve bu kararı tanımadığımızı söylememiz gerekiyor. Hiçbir zaman verilen cezalar mücadelemizin önüne geçmedi. Mücadelemiz her daim sürecek” dedi.

JINNEWS/ İSTANBUL 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.