Kadının fedakarlığı devrimi yarattı

Kadın Haberleri —

Şîraz Silêman - Salihe Îbrahim Cafo - Elîf Reşîd

Şîraz Silêman - Salihe Îbrahim Cafo - Elîf Reşîd

  • YJP’li şehit anneleri 4 Nisan dolayısıyla hem Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü ve YPJ’nin 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayarak, kızlarının Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan’ın çizgisinde büyük bir direniş gösterdiğini anlattı.

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan’da kuruldu. 2013 yılında kurulan YJP’nin 10’nuncu kuruluş yıldönümü dolayısıyla konuşan YPJli şehit anneleri, kadınlara özgürlüğe giden yolu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın gösterdiğini belirtti.

‘Kızım bedelin ağır olduğunun farkındaydı’

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê direnişinde 14 Kasım 2016 tarihinde şehit düşen YPJ savaşçısı Lava Hisên Îbo’nun annesi Şîraz Silêman, Önder Abdullah Öcalan’ın mücadelesinin kadın özgürlüğü için paha biçilmez olduğunu söyledi.

YPJ’ye katılmak için derin bir anlayışa sahip olmak gerektiğini belirten Şîraz Silêman, “Kızım YPJ’ye katıldığı zaman YPJ’nin anlamını çok iyi biliyordu. Yükünün ağır olduğunu ve bedelinin de ağır olacağının farkındaydı. Direnişe inandı ve geri adım atmadı” dedi.

YPJ’nin sadece silahla değil aynı zamanda siyaset ve diplomasi yoluyla da mücadele ettiğini kaydeden Şîraz Silêman, kızının şehadetinin kendisi için bir onur olduğunu belirtti. Silêman şöyle dedi: “Kızım gücünü ve cesaretini, kadın davasının destekçisi Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesinden, Sakîna Cansız (Sara) ve Bêrîtan gibi şehitlerden aldı. Mücadelesinde Önder Abdullah Öcalan’ın perspektiflerini hayata geçirdiği için şehadetiyle başım diktir.”

 

 

‘Faşizme karşı mücadele temel amacıydı’

‘Efrîn Çağın Direnişi’ birinci aşamasında 1 Şubat 2018’de Mabeta ilçesinde şehit olan YPJ savaşçısı Semîra Ebdureham Osman’ın annesi Elîf Reşîd, kızının kadınların özgürlüğü ve haklarının kazanılması çağrısında bulunan Önder Abdullah Öcalan’ın fikirlerinden etkilendiğini dile getirdi.

Kadın haklarını savunma ve faşist sisteme karşı mücadelenin kızının temel amacı olduğunu belirten Elîf Reşîd şöyle devam etti: “Kadınları fedakarlığı nedeniyle, Rojava Devrimi kadın devrimi olarak adlandırıldı. Kızım da bu süreçte rolünü oynadı.”

Önder Abdullah Öcalan’ın “kurtarıcı” olduğunu kaydeden Elîf Reşîd, “Önder Abdullah Öcalan özgürlüğe giden yolu kadınlara gösterdi, destekledi, siyasi, askeri ve diplomatik tüm alanlara katılması için ‘Jin jiyan azadî’ hakikatini teşvik etti” diye konuştu.

Sistemi karşı YPJ’ye katıldı

Çağın Direnişi’nin birinci aşamasında 4 Mart 2018’de Raco ilçesinde şehit olan YPJ savaşçısı Bêrîtan Cuma Cafer’in annesi Salihe Îbrahim Cafo, kızının köleliği, feodal ve iktidar sisteminin zihniyetini kabul etmediğini, bundan dolayı YPJ’ye katıldığını belirtti.

Salihe Îbrahîm Cafo, kızının her zaman, “Kadının yapabildiklerini hiçbir güç ya da sistem yapamaz. Kadınların gücü tüm iktidarlardan büyüktür” dediğini hatırlattı.

NESRÎN ŞÊXO / ANHA-HELEB

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.