Kadınlar grup olursa yasa çıkarabilirler

Kadın Haberleri —

Rêzan Şêx Dilêr

Rêzan Şêx Dilêr

  • Ekim ayında gerçekleşen Irak erken genel seçimlerinde  97 kadın parlamentoya girdi. Seçimlere ilişkin konuşan  önceki dönem parlamenterlerinden Rêzan Şêx Dilêr, kadınların ortak bir grup oluşturması halinde yasa çıkarabileceğini söyledi.

Irak ve Başûrê Kurdistan’da 10 Ekim’de yapılan erken genel seçim sonuçlarına göre, 329 sandalyeli parlamentoda belirlenen kotayı 14 sandalye ile geçen kadınlar, 97 sandalye kazandı.
Parlamentoya giren 97 kadından 24’ü Başûrê Kurdistan’dan seçildi.Hewlêr, Silemanî ve Dihok’taki Kürt partilerinden 17, Musil, Kerkûk ve Xaneqîn’de ise 7 kadın parlamentoya girdi.
Başûrê Kurdistan’dan parlamentoya giren kadınlardan 10 KDP’den, 9 YNK’den, 5’i de Yeni Nesil Hareketi’nden seçildi. Başûrê Kurdistan’da seçilen kadınlardan 12’si kota olmadan aldıkları oylarla parlamentoya girerken, 5 kadın da kotadan yararlanarak parlamentoya girdi.
 
Kadınlar parlamentoda grup oluşturmalı

Irak Parlamentosu’nda 2 dönem Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) parlamenteri olarak görev yapan Rêzan Şêx Dilêr, seçilen kadın parlamenterlere ilişkin Rojnews’e konuştu. Rêzan, parlamentoda ne kadar kadın olursa kadınların sesinin daha fazla duyulacağını söyledi.

“Seçim sistemindeki değişiklik ve kadın kotasından dolayı tüm partiler her seçim bölgesinde bir kadını aday göstermek zorunda kaldı” kaldığını belirten Şêx Dilêr, “Irak Parlamentosu’nda kadınlar ortak bir grup oluştururlarsa, parlamentodaki en büyük grup olacaklar. Bu sayede kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde olumlu bir etki yaratabilecekler” dedi.
 
Yasa çıkarabilirler

Şêx Dilêr, grup olmanın avantajlarına da değinerek şöyle dedi: “Kadınlar oylarını ortak bir grup olarak kullanırlarsa kadına yönelik şiddette, aile içi şiddette ve çocuklara karşı işlenen suçlara karşı mücadele konusunda özel kanunlar çıkarabilirler. Parlamentodaki kadınlar, birçok alanda yasa çıkarabilecekleri gibi, kadınlarla ilgili de yasa çıkarabilirler.”

Parlamentonun son iki dönemini değerlendiren Şêx Dilêr, siyasi partilerin kadın politikasına değindi. Siyasi partilerin kadınları karşı karşıya getirerek kullandığını ifade eden Şêx Dilêr, bu nedenle kadınların parçalı bir duruşunun olduğunu aktardı.

Rêzan Şêx Dilêr, son olarak parlamentoya yeni seçilen kadınların Iraklı tüm kadınların sesi ve rengi olması gerektiğini ifade etti. n JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.