Kadınlara iş fırsatı

Kadın Haberleri —

Tirkiye Sido

Tirkiye Sido

  • Hesekê’de Kadın Ekonomisi Komitesi, projeler üreterek kadınlara iş fırsatları sunuyor.

Cizîrê Bölgesi’ne bağlı Hesekê Kantonu’nda faaliyetlerini sürdüren Kadın Ekonomi Komitesi, hayata geçirdikleri projelerle kadınlara iş fırsatları sunuyor. Hesekê Kantonu’nda Kongra Star'a bağlı Kadın Ekonomisi Komitesi Üyesi Tirkiye Sido, yürüttükleri çalışmalar hakkında JINHA'dan Delal Remezan'a konuştu. Komitenin kadınların bağımsız ekonomilerinin gelişmesi için önemli rol oynadığını kaydeden Tirkîye Sido, kooperatiflerin yanı sıra tarımsal projeler de dahil olmak üzere birçok kadın projelerinin olduğunu söyledi. Tirkiye Sido, “Şu anda bir dikiş atölyemiz var ve bu atölye ile çok sayıda kadına iş imkânı sağlandı. Farklı yaşlarda 30’dan fazla kadın ise konserve fabrikasında çalışıyor. Şeddadê ve Hesekê şehirlerindeki her fırında en az 5 kadın var.  Yaz aylarında fırınlarda çalışan kadın sayısı artıyor” dedi.

Amaçlarının kadınlara iş imkânı sunmak, kendi kendilerine yetebilmelerini ve ekonomik olarak güçlenmelerini sağlamak olduğunu kaydeden Tirkiye Sido, "Kadınlar tarafından yürütülen birçok proje var. Projeler sayesinde çalışma yaşamında yer alan kadınlar artık kendilerini daha güvende hissediyor. Amacımız sadece kadınların maddi olarak ekonomik özgürlüğünü sağlaması değil, aynı zamanda kadınların sosyal yaşama da katılmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yerinden edilmiş kadınlar

Tirkiye Sido, önümüzdeki dönemde yapılacak projeler hakkında da şu bilgileri paylaştı: “Yaz sebzeleri yetiştirmek gibi tarımsal projelerin yanı sıra halı yıkama fabrikası projesi de dahil olmak üzere üzerinde çalıştığımız çeşitli projeler var. Meclislerle koordineli olarak çalışıyoruz ve yardıma ihtiyacı olan kadınlar için toplantılar düzenliyoruz. Projelerimizden yararlananların çoğu Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilen Serêkaniyê ve Girê Spî'den göçe maruz kalan kadınlar. Bizler de genellikle yerinden edilen kadınlarla yaşadıkları kamplara giderek toplantılar yapıyoruz. Kadınların çoğu tarım, atölye, fabrika veya fırın projelerinden elde ettikleri gelire dikkat çekiyor.” HESEKÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.